Момичета, доживях и аз да се обърна към вас, утвърдените цветарки, за консултация по един малко странен и специфичен проблем. Тези дни си купих луковички за пролетни цветя и по специално за: минзухари, нарциси, зюмбюл (три цвята) и лалета (розови и червени, които по краищата на листата на цвета са нещо като къдрави, странни един такива). Доколкото знам, се садят през ноември. Проблемът е, че в градинката има доста храсти с плодчета за птици и по края на градината има доста дървета, които пак раждат плодчета, но за птици и катерички. Има и два лешника, от които само катериците се облажват досега.
Та, проблемът е в катеричките. Така са се развихрили вече да събират храна за зимата, че я заравят където им падне, виждала съм ги много пъти. Гледам я държи нещо в лапичките и с едно такова бързо и нервно движение изкопае дупчица и си го зарови като запас за зимата. Дотук нищо лошо. Коя съм аз, че да преча на катериците да си реализират инстинктите. Обаче: големият проблем е, че катеричките имали проблем с паметта!!!
Оказва се, че тези животинки не помнят къде заравят храната и затова заравят напосоки навсякъде. И през зимата ровят навсякъде, за да търсят. Миналата есен посадихме два реда нарциси и половината луковички бяха безмилостно изровени и наръфани най-жестоко от катериците. Предполагам доста са се озлобили, като са опитали странния вкус на луковиците и не им е харесал, та като отмъщение почти не бяха останали читави луковички. Купихме нови и малко позакъсняха напролет с цъвтенето. Та, въпросът ми е колко на дълбоко да ги садя този път, като все пак имайте предвид, че искам на луковичките да им стигне пролетта, за да се покажат.
Ориентировъчно да е, защото явно предния път бяха доста плитко. Благодаря!