0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Osiana

• 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Моята Градинка 2
« Отговор #180 -: Юли 10, 2007, 12:00:04 pm »
Eли, насълзиха ми се очите.......благодаря ти.
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*
« Отговор #181 -: Юли 10, 2007, 13:18:36 pm »
Оси  :balk_21:, аз не целях това... :(
« Последна редакция: Юли 10, 2007, 13:44:45 pm от eli_v »
*

baracuda

• 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
« Отговор #182 -: Юли 10, 2007, 19:26:26 pm »
Момичета, помагайте!
Дайте идеи за малки, ниски цветенца, които да използвам за бордюр. Ако може със снимки и имена.
Баракудке, ти май имаше такива?

Osiana,бордюри от цъфтящи ли искаш да правиш?

:balk_103:За цъфтящи препоръчвам: :balk_602:

1.Бордюрна "Verbena"-"red  corsage"

2.Калдъръмче,(Калдаръмчето (Portulaca) е очарователно нискостеблено растение, което се покрива с облаци ярки цветове. Произхожда от Бразилия, където расте в суха и песъчлива почва. За да цъфти му е необходима ярка слънчева светлина.Неговите корени не са много дълбоки, поради което може да се отглежда и до бордюри. То има и още една особеност — семената му се самозасяват, презимуват в почвата и през пролетта покълнват.
/Portulaca Grandiflora/

3.Тагетес-/Расте на всички почви, но предпочита откритите слънчеви места, въпреки че понася и полусянка. Сухоустойчиво е и при повреда, корените му бързо се възстановяват. Чувствително е към измръзване.Перфектно за бордюри!

4.Лобелия-бордюрна/това растение – джудже е много подходящо за своеобразна рамка на други цветя в градината. Много често се засажда около ствола на дървета по паркове и градини.Лобелията е едногодишно растение. Тя е растение – джудже, средната височина е около 10 см. Образува компактни туфи. /

5.Нискостеблените видове целогодишни хризантеми /Chrysanthemum/
с миниатюрни цветове,но на цъфтежа им може да се наслаждаваш след края на лятото,чак до началото на зимата.Най-перфектните бордюри стават от тези мини-хризантеми!

*

Osiana

• 4888
« Отговор #183 -: Юли 10, 2007, 20:05:27 pm »
Баракуда, едно голямо гуш от мен. :bighug:

Аз търсих, обаче това намерих и поръчах:

Euonymus fortunei

Sedum spurium

Sedum spec.

Sedum spurium "Album"

Acinos alpinus

А тук още три, пак дребни, които не са за бордюр:

Lychnis arkwrightii

Aster dumosus

Gaillardia aristata "Kobold"

Благодаря ти още веднъж, Бари. Тагетисите, и те са идея, аз имам тагетеси.

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
*

baracuda

• 5348
« Отговор #184 -: Юли 10, 2007, 21:48:53 pm »
  Osiana,засяла съм няколко зелени декоративни храстчета,както и показания от теб "Euonymus fortunei".Това е най-доброто решение за бордюр!Ще ги снимам  и ще ги покажа скоро.Имам засят от 5 години Sedum spurium "Album",също много-практичен за целта(имам му снимка в МГ1) Моят "Aster dumosus" е тъмно-лилав,като цъфне и него ще го видите.Висок е до коляното,храстовиден е и е отрупан в цветове доста дълъг период и от него имам един бордюр,за препоръчване е.Обаче другите цветя,които си показала не са подходящи за това.Тагетисите са универсални,нали!
*

Osiana

• 4888
« Отговор #185 -: Юли 10, 2007, 23:04:11 pm »
Бари, ще чакам снимки. Да, цветята от последните 3 снимки, не са за бордюр. Аз съм писала.
А, Acinos alpinus е всъщност "каменна мента" и понеже е нисичко, само 10cм. ще видим къде ще го приложа. :D
Става въпрос за пролетната ми градинка пред входната врата. Тази година почти нищо не покара. Там имах посяти нарциси и лалета и райграс. Като  прецъфтят, си остава райграса и всичко е наред. Обаче сега ще изкореня райграса, ще изкарам луковиците и ще ги почистя, ще сложа нова пръст и ще посея и нови луковици лалета, зюмбюли, нарциси и минзухари. А по края ми трябва бордюра от тези цветя които показах, а другите които не са бордурни ще ги посея и тях там, като прецъфтят пролетните, градинката да не е пуста. :wink:

:bighug:

*

Osiana

• 4888
« Отговор #186 -: Юли 11, 2007, 11:32:13 am »
Благодаря Фанта. :D

Тук една моя палмичка и едно бяло цветенце, което става за зелинина и доукраса на букети.

*

baracuda

• 5348
« Отговор #187 -: Юли 11, 2007, 17:52:53 pm »
   :D Osiana,ето част от моите бордюрни храстчета,засях ги това лято и все още се адаптират към почвата.Може би ще трябва да минат 2-3 години за да ги оформя и приложа в интериора.Със пъстрите(шарените) листенца са различни видове,въпреки сходството на пръв поглед.Имената обаче ги забравих...:wink:

Леле и щипка има тука!!!! 8O

П.П бялото цветенце и аз го имам,но нали и на него му се случи случка :wink:,та да ти кажа,че можеш и него да го сушиш за сухи декорации...е сигурно знаеш де...ама аз да кажа! Палмичката ти е в блестящо състояние!Пу,пу! :D
*

Osiana

• 4888
« Отговор #188 -: Юли 11, 2007, 18:54:50 pm »
 :balk_46: :balk_46: много хубаво, те са още малки, но като пораснат ще може вече да ги оформиш.

А щипката е паднала от прането.  :lol:

Абе липсват тука Мари и други момичета, само аз и ти и Фанта ли ще си пишем?  :lol:

*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #189 -: Юли 11, 2007, 19:07:44 pm »
хохохо най-после да си дам компетентното мнение тек  :lol:
последните снимки са на Японика /ивонимус/, тия с бялото са по-издръжливи от тия с жълтото, издържат на студ и са многогодишни, лесно се прихващат!  :flower:

п.п. ако ме питате от де знам, мама озеленяваше разни обществени поръчки на времето.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

Osiana

• 4888
« Отговор #190 -: Юли 11, 2007, 19:15:33 pm »
Да, обаче то става високо. Нали?
Аз искам нисък бордюр, пълзящ или какъв то и да е, не по-висок от 15 см.
Sedum- ите дето съм показала по- горе са идеални, нисички.  :D

*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #191 -: Юли 11, 2007, 19:18:00 pm »
Оси, мама в двора имаха едни от тези храсти беше ми до гърди. За целта може би ще тряя да си вземеш нещо с по-дребни листенца. :)

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

baracuda

• 5348
« Отговор #192 -: Юли 11, 2007, 19:38:05 pm »
Абе липсват тука Мари и други момичета, само аз и ти и Фанта ли ще си пишем?  :lol:

:D И аз това викам!Де изчезна тоя народ?!? :ask:

evro,мерси за съвета!
*
« Отговор #193 -: Юли 12, 2007, 09:02:06 am »
Момичета, помагайте! По някои от цветята ми се е появила една бяла пеперудка ли, незнам точно какво. :( Снощи докато прибирах прането, случайно бутнах една висяща саксия с вербена и като се разлетяха ония ми ти гадини! 8O Страшна работа! Като погледнах, то и други цветя имат - кученцата, тютюнчето, теменужките и др. Ужас! Моля ви, давайте съвети!
*
« Отговор #194 -: Юли 12, 2007, 09:56:28 am »
Момичета страхотни снимки сте пуснали - ама аз като влизам веднъж седмично не мога и да ги разгледам като хората та ще наваксвам.
Osiana,страхотна е тази роза "Exotic"!
*

Osiana

• 4888
« Отговор #195 -: Юли 12, 2007, 09:59:00 am »
Ели, аз не знам друго да помага, освен исектицид.

*
« Отговор #196 -: Юли 12, 2007, 10:02:25 am »
Аз ползвам на Лактофол и съм много доволна, става и за градински и за стайни цветя.

"Можеш да направиш две грешки по пътя към истината: да не го извървиш целия и въобще да не тръгнеш по него."
 Буда
« Отговор #197 -: Юли 12, 2007, 10:07:37 am »
Момичета, помагайте! По някои от цветята ми се е появила една бяла пеперудка ли, незнам точно какво. :( Снощи докато прибирах прането, случайно бутнах една висяща саксия с вербена и като се разлетяха ония ми ти гадини! 8O Страшна работа! Като погледнах, то и други цветя имат - кученцата, тютюнчето, теменужките и др. Ужас! Моля ви, давайте съвети!
Аз миналата година имах на английското мушкато бели мушички и за съжаление не можах да се преборя, а пробвах с какво ли не. Поради тази причина и тази година не гледам, а е толкова красиво  :(. Питай в някой магазин за препарат.
Отдавна не съм влизала тук, ама... градинката ми не прилича на нищо - градът направи съкъсчетата на дупки, петунията ми от многото дъждове стана ужасна и сега съм я орязала цялата и чакам издънките да се развият, а розата ми вместо бяла или червена, се оказа розова - цъфтя много красиво, но прецъфтя и на всичко отгоре хвана някакви паячета... Грозна картинка. Така че за сега чакам по-добри времена (най-вероятно догодина :?).
Баткото - 11.12.2004 г., по-малката сестра - 07.01.2008 г.
*

Жужка

• 564
  • Фен на Пегъзи Музовски
« Отговор #198 -: Юли 12, 2007, 10:18:31 am »
Фокси, и моята не прилича на нищо, ама е от сушата :(. Няма насмогване с поливането. Просто тази година няма да имам цветя в градината :(. Нищо не оцелява...
Мога, стига да искам.
*

Osiana

• 4888
« Отговор #199 -: Юли 12, 2007, 11:24:13 am »
Милички  :bighug: , съжалявам за вашите цветя...

То и моите не са в отлична форма, тук от един месец всеки ден вали и е студено като есен 15°. 8O , страхотно лято... :?