0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Osiana

• 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Моята Градинка 2
« Отговор #420 -: Септември 08, 2007, 16:08:56 pm »
Мари, мерси за подробната информация. Аз пък съм чувала тук в Герм. че се покриват само горните няколко листа, а не цялото цвете. Дали е вярно, не знам. Ще потърся марериал.
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*
« Отговор #421 -: Септември 08, 2007, 19:32:34 pm »
Мари, чуден албум. Малко една от теменужките ти някак си страдаше от преполиване , но иначе тъмносиньата и бялата с малките розови петънца по листата има страхотен вид. Значи и те се справяш с теменужките...
*
« Отговор #422 -: Септември 08, 2007, 23:04:47 pm »
Фантич, коя е тая преполята  теменужка. Стана ми чудно как така я разпозна, след като от както имам теменужки, аз не си позволявам да поливам от горе. Моя начин на поливане е веднъж седмично, сипвам вода в чинийката. По този начин не може да се преполее растението.
*
« Отговор #423 -: Септември 09, 2007, 12:10:49 pm »
Баракудке, луковиците ги засаждам октомври, туфите се получават като ги засея в кръг.Изваждам ги месец май или юни, когато листата им почнат да жълтеят.почистваш ги, изсушаваш и съхраняваш на сухо пак до октомври.Никога не ги прибирай в найлонов плик.Преди да ги засееш ги огледай, ако има бял налеп по тях, по-добре е тези да я изхвърлиш.

Ето още от моите цветя, ако ви се разглежда
 http://www.snimka.bg/album.php?album_id=170212
*

Osiana

• 4888
« Отговор #424 -: Септември 09, 2007, 12:15:01 pm »
Ketti, страхотни цветя, чудесни.
Я кажи нещо повече за това. :D

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
*
« Отговор #425 -: Септември 09, 2007, 12:22:32 pm »
ketti, поздравления. Градинката ти е уникална, отдавна не съм виждала толкова красива и свежа /е на баба градинката не бе6е за пренебрегване :wink: :D/. Не знам от къде си но бих изти4лала да я видя на живо. Заслужава си. 4удя се как намира6 време да я поддържа6. Поздравления о6те веднъж. :youwoman: :bighug:
*
« Отговор #426 -: Септември 09, 2007, 12:39:15 pm »
Благодаря ви.Радвам се , че ви харесват.
Оси, това цвете се нарича пасифлора.На живо е още по-красиво.На тази снимка дори е с по-малко цвят.Цъфтяло ми е ис много повече цветове наведнъж.
*

Osiana

• 4888
« Отговор #427 -: Септември 09, 2007, 18:36:53 pm »
Мерси Кети.
Малко инфо за това прекрасно цвете.

Пасифлора - цветето на страстта

Интересната лиана вирее и у нас на открито,
ще ви дари и с плод при повече грижи

За това приказно създание със сигурност може да се твърди, че е с много красиви цветове, че е неоправдано малко позната у нас и че рядко се отглежда успешно. Растенията са многогодишни лиани. Пасифлората (Passiflora)Произхожда от Южна Америка, районите на Перу и Бразилия. Известни са повече от 500 вида лиани. Названието на рода произхожда от латинските думи - passio и flos, които означават страст, преживяване и цвете. Не случайно пасифлората е известна като цвете на страстта, позната е още и като кавалерска звезда. Всички, които проявяват интерес към новости и екзотика в цветарството, трябва да знаят, че поради трудностите в отглеждането й доскоро в Европа пасифларота се препоръчваше само като саксийно растение. Но в по-топлите райони у нас и особено в ивицата край морето тя може да се отглежда и на открито. Важно е за зимния период растенията да се покриват с изолационни материали - окапали листа, слама, царевичак и други. Не са малко любителите в Бургаско, които изграждат фантастични стени, беседки  и прегради от пасифлора.

Може да си я хванете от резници
За тези, които притежават растения, основният начин за размножаване е чрез вкореняване на резници. Това можете да проведете в два етапа. Първият е рано напролет, когато задължително ще трябва да  проведете резитба на вашите растения. Тъй като при богата на хранителни вещества почва стремежът е за буен растеж, то се появяват множество слаби, изтощаващи растенията клонки. Такива растения рядко цъфтят. Затова ваша първа и задължителни грижа е да отстраните всички слаби клонки и да оставите само няколко силни и здрави клонки. От всичко това, което сте изрязали, можете да оформите резници 8-10 см дълги и да ги поставете за вкореняване в саксии или сандъчета с лека почвена, песъчлива смес. Най-подходящата температура е 20-22°С. Поддържайте висока въздушна влажност. Вторият период е през лятото. Технологията е същата.
Семената запазват кълняемост няколко години
Една от чаровните загадки на пасифлората е способността да образува красиви, при това ядливи и много вкусни плодове. Ако успеете да се доберете до тайните как става това, растенията ви ще ви дарят и с плодове. В тях ще откриете доста едри - до 3-4 мм, семенца с кафява, лъскава и вълнообразно набраздена повърхност. Тяхната кълняемост е добра и се запазва няколко години. А тези, които нямат това щастие, сега вече могат да си закупят семена във всички магазини, специализирани в тази област. Те се внасят от Холандия, някои се пакетират у нас и са на достъпна цена. 
Най-подходящият срок за засяването е през декември-януари, в закрити помещения, в саксии с лека торфено-пясъчна смес или смес от листовка и пясък. Ако нямате и листовка, ползвайте една част почва и 4 части пясък. В удобно за целта време пикирайте, а по-късно засадете в саксии или на открито. При такива ранни срокове на засяване растенията ще зацъфтят още първата година през юли и ще са покрити с цвят до септември. Когато ще отглеждате растението в саксия, можете да засадите по всяко време на годината, но ще трябва да осигурите зимен покой на поникналите растения и ще чакате цветове през следващото лято.
Източник:  Вестник за ГРАДИНАТА

*

baracuda

• 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
« Отговор #428 -: Септември 10, 2007, 10:32:22 am »
А за коледната звезда съм съгласна, че се гледа много трудно. За първи път ми отцелява  това растение след коледа....Стигнах до извода, че коледната звезда не обича светло и мокро, а по-хладно и оскъдно поливане. За сега тази формула действа. Ако се се справя успешно, на коледа си купувам и жълта.

:D :D :D Браво,Мари!Не е лесна тая коледна звезда!Дано сега успееш да я направиш и червена със затъмняването!Късмет! :goodluck:

Баракудке, луковиците ги засаждам октомври, туфите се получават като ги засея в кръг....

:wink: Знаех си аз,че трябва да са в кръг!Страхотно изглеждат!Тази година и аз ще пробвам тази подредба!ketti,къде беше до сега?!?Имаш страхотни цветя,разнообразни и невероятни!Припаднах като видях еделвайса и водната лилия!И аз имах такъв жасмин като твоя,но ми изгни...същия подарих и на една приятелка и при нея след време загина...Как го поддържаш? Това е любимото ми цвете! :D
« Отговор #429 -: Септември 10, 2007, 22:06:30 pm »
Момичета, ето ви и нещо, което не се вижда често...

Това е Зеленика, Странджански ендемит. Само съжалявам, че снимката не е пролетна, да видите прекрасните цветове, с които цъфти :lol:

ПП - Ето и цъфнала такава  :lol:

« Последна редакция: Септември 12, 2007, 11:42:04 am от rally_pat »

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
« Отговор #430 -: Септември 11, 2007, 17:58:12 pm »
Баракудке, отскоро почнах работа и сега по-рядко влизам.Обаче остане ли ми време съм тук.Като се прибера и не знам кое по-напред да направя.Днеска първо влизам в зачатие и после ще си видя градинката, защото днеска ми дойде малко в повече с тая работа.Ще релаксирам между цветята.
За жасмина.Имам го от три години.Не го поливам често и зимата по-рядко.Напролет го подрязвам, като махам по-младите леторасти, защото иначе не иска да ми цъфти.Цъфти само от по-старите клонки.
*
« Отговор #431 -: Септември 11, 2007, 23:21:12 pm »
Ketti, цветята са ти невероятни! Голяма красота! :biglove:

Това е Зеленика, Странджански ендемит. Само съжалявам, че снимката не е пролетна, да видите прекрасните цветове, с които цъфти :lol:

Ммм, много е яко, Рали! Видях му аз цъфтежа в гугъл-а :lol:, разкошно лилаво. Ти къде скиташ из Странджа? Благородно ти завидях! :D
« Отговор #432 -: Септември 12, 2007, 07:38:47 am »
Ммм, много е яко, Рали! Видях му аз цъфтежа в гугъл-а :lol:, разкошно лилаво. Ти къде скиташ из Странджа? Благородно ти завидях! :D

Амиии ...от Царево навътре в планината, Изгрев, Кости, Българи, Граматиково....  :lol: Нали миналата седмица пак го давах морска, та в неделя влязохме малко навътре в сушата :lol: :lol:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*

peti_pati

• 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
« Отговор #433 -: Септември 12, 2007, 11:30:08 am »
Ау, колко красиво цъфтяла Зелениката 8O :D. Направо невероятно - Рали, благодаря.
Сега може и да ви изненадам, но на гъбра на Министерски съвет също има такъв храст, но с по-бледи цветове.

Кети, цветята ти са разкошни - явно знаеш много добре как да "боравиш" с луковиците. :D :lol: :D.

Оси, тази наситено розова пасифлора ме впечатли - тук в България май не съм виждала такава. Аз искам да си засадя на терасата, но ми казаха, че зимата издържала до - 5-6С, което значи, че ще трябва да я прибирам :(
Намерихме нашето синче.
*
« Отговор #434 -: Септември 13, 2007, 16:39:13 pm »
Ето малко цветенца от мен, че нещо май изостанах.
Имам един въпрос към Ози, защо така се разцъфтяха по ни едно време розите. Тази голямата не е преставала цяло лято, но не е имала по толкова много цветове накуп.   Това е корен на над 60 год. А това е бялата увивна, тя е миналогодишна.
Другите рози са напъпили и като цъфнат ще снимам и тях.
Първото ми цъфнало димитровче. А това мисля, че е богородичка, но не съм сигурна. Бари да каже, аз гледам, гледам, няма много прилика с нейните, ма знам ли.
*

baracuda

• 5348
« Отговор #435 -: Септември 15, 2007, 21:23:13 pm »
        :sunshine: :sunshine: :sunshine: Още слънчево настроение от мен! :sunshine: :sunshine: :sunshine:

:wink: Цветята са от градината на мама. :D

А това мисля, че е богородичка, но не съм сигурна. Бари да каже, аз гледам, гледам, няма много прилика с нейните, ма знам ли.

Mary,да богородичка е!Прекрасна е!Прилича на маргаритка!

Виж на мама какви са парцаливи богородичките,такива исках и аз да завъдя тази година,ама други модели излязоха. :D

rally_pat,т'ва чудо-зелениката,много-красиво нещо било!Разкошно дърво!

*
« Отговор #436 -: Септември 16, 2007, 00:00:07 am »
Да, бе парцалива, на мен пък твойте ми повече харесват. Ми то кой к`во си няма, това си харесва.
*

baracuda

• 5348
« Отговор #437 -: Септември 16, 2007, 07:12:28 am »
Ми то кой к`во си няма, това си харесва.

:D :D :D  :hug2:
« Отговор #438 -: Септември 16, 2007, 11:38:37 am »
rally_pat,т'ва чудо-зелениката,много-красиво нещо било!Разкошно дърво!
Баракудке, Пети, мерси  :lol: Заслугата за снимката е на милото - карах го да се катери по едно стръмно, не си е работа (та затова и не стана много добра снимката ...)

*

peti_pati

• 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
« Отговор #439 -: Септември 17, 2007, 08:43:53 am »
Мари, Бари, Рали,
Благодаря ви, че ни радвате с есенни прелести :D.

Оси също да не се скатава - знам аз, че има какво ново да ни покаже :wink:.

Аз пък имам нова идея за терасата на пролет, само още не съм решила какво точно да засадя, което да е зелено и през зимата и да не трябва да се прибира. Искам мъжа ми да направи дървена решетка на едната стена и да засадим пълзащи и цъфтящи растения.
Бръшляна би стоял и през зимата, но не цъфти. Пасифлората много ми харесва, но ще трябва да я прибирам...Може би клематис? Или комбинация от няколко?
Дайте идеи :oops:.
Намерихме нашето синче.