Аз
стерилизатор така и не купих. Кърмя и реших че за едно шише с вода и лъжичка /Авент, само те могат да се стерилизират/ няма смисъл да купувам стерилизатор. Та сме на тенджера, но сипвам Розов Девин, че с другата вода побелява всичко. При мен и проблемът е друг, че ни е слаб тока и не винаги МВ се задейства.
Шишетата - ние сме на Нук. С Авентското се давеше и не го искаше, а на Нук дупката не е на върха на бибата, а от страни. Имаме две шишета, но реално ползвам само едното. Вечер или на обед го изварявам и сипвам нова водичка и готово. За 20-ина минути няма да умре от жажда бебето, а и винаги може да пратите някой да купи още едно.
Бибероните-залъгалки, които ползвахме само първите няма и два месеца бяха на Нук и на една фирма Витал
http://www.vitalbaby.co.uk/, които са със същата форма. Иначе дали каучукови или силиконови, кой каквито реши. После ще се ръководите от бебето.
Ако сте на радиатор/парно не ви трябва
овлажнител. Една обикновена съдинка отгоре или има такива глинени за отстрани вършат идеална работа.
Дали да се купи
чувал за спане всеки решава сам. В началото, първите два месеца немогат да се отвиват бебета. Четох статия, че ако не ставаме през нощта да завиваме бебето, то няма да замръзне, а само ще се кали. Ама ще видим сега като застудее, какво ще правя. Сега спим отвити, даже не си правя труда да завивам.
Гледайте да спестите от каквото можете, че покупките не приключват с тези списъци. Като минат 2-3 месеца се купуват всички дрехи на ново, че старите са омалели. Сменят се бибероните на шишетата, както и залъгалките. Купуват се разни играчки, гимнастики, гризалки и т.н. Всеки месец отиват около 60 лв за памперси, 10-ина за мокри кърпи и поне още толкова за подплънки за кърма, ако пък не се справите с кърменето или нямате кърма, тогава пък става още по-тежко положението. Е всеки си знае доходите де. Аз нямам кой знае каква възможност, а това че ми е дългочакано бебето, не означава че получавам по-големи болнични и детски от останалите.