0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Случаят е следния - детенце на 2 години и половина, преди повече от година му минава първото дело за постоянно настаняване в дом, след 6 месеца, което е законния срок, дирекция Социално подпомагане задвижва нещата и минава второ дело за включване на детето в регистъра за осиновяване. Детето е без отказ от БМ и баща. До тук добре - и на двете дела са призовавани родителите, и на двете не са се явили. Намират се осиновители и тук вече започва кошмара - детето може да бъде осиновено на три дела - на първото дело съдът ще призове биологичните родители (защо след като те вече два пъти не са се явили?), на второто дело, ако никой не подпише призовките, съдът ще ги призове чрез държавен вестник и чак 30 дни след публикуване на поканата в държавен вестник, може да мине третото дело, на което да се осинови детето. Междувременно предстои ваканция на съда и съдията най-вероятно няма да прехвърли делото на дежурен съдия, а ще трябва да се чака да свърши ваканцията, за да мине второто и/или третото дело. Седя, смятам, пак седя и по-рано от август месец не виждам как ще стане, а ако ни хване и ваканцията септември-октомври не ни мърдат.
А детето стои в дома. И вече започна да се цупи като си тръгваме от среща с него, а какво ще стане след три месеца? или след четири? и защо е необходим този тормоз над него и над нас, само за да се защитят правата на биологичните родители, които 2 години и половина не са се интересували от него? Не го проумявам, бясна съм и се чувствам абсолютно безпомощна.
И какъв е извода от цялата тази работа - трябваше ли след като ни казаха, че няма отказ, да не го видим изобщо и да се откажем от него? И не обричат ли така децата да останат за винаги в институции. Не я разбирам тази държава, не е добра.
Баткото - 11.12.2004 г., по-малката сестра - 07.01.2008 г.
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Системата в България е просто трагична
« Отговор #1 -: Юни 13, 2007, 15:13:34 pm »
Цитат
Не я разбирам тази държава, не е добра.
в подобни случаи, наистина не е добра. :hug2:

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #2 -: Юни 13, 2007, 15:14:48 pm »
Ужасна ситуация, направо нямам думи :x
След като са минали 2 дела не трябваше ли вече да са им отнети правата? цялата история е повече от безумна, защото след като няма отказа, а само някакви дела, които явно са без значение защо подлагат вас и детето на такъв тормоз?

« Отговор #3 -: Юни 13, 2007, 15:28:19 pm »
Доколкото разбирам, няма друг начин да бъде осиновено, независимо от всичко съдът ще призове родителите, въпреки че съдът може и да реши да не ги призове, но това е много невероятно.
А защо ни подлагат на това, защото в противен случай никой никога няма да го осинови и той за винаги ще остане в институция.
Това, което ме дразни най-силно е неистовото желание на държавата да защити биологичните родители - не го разбирам, при положение, че вчера почина детенце, което е било отнето и след това върнато в биологичното семейство - какво са направили социалните преди да го върнат? Помолили са приятеля на майка му да не го бие? И той тържествено е обещал? Не знам, нещо трябва да се промени в тази държава и то не е едно, но когато засяга децата е много болезнено, защото колкото повече това дете стои в дома, толкова повече това влияе на неговата психика и не разбирам, защо е необходимо и колко по-просто би било - става детето на 6 месеца, не са го потърсили - отнемат им правата и това е - имали са 6 месеца да мислят, въпреки че според мен и 6 месеца са им много. :bonk: :bonk:
« Отговор #4 -: Юни 13, 2007, 15:34:17 pm »
Според мен целият проблем произтича от това, че са включили в регистъра дете без откази, което според моите скромни познания по въпроса не трябва да се прави.
« Последна редакция: Юни 13, 2007, 15:36:22 pm от tsvetelina »
« Отговор #5 -: Юни 13, 2007, 15:48:54 pm »
Може да се включи в регистъра дете без отказ - има предвиден в закона случай и според мен това не е проблем, защото детето не е виновно, че родителите му не са подписали отказ, та да остане за винаги в институцията. Моето мнение е, че би трябвало отнемането на родителските права да бъде по-лесно и по-бързо, така че да може да се намери дом на детето, а не то да стои по домовете докато стане на възраст, на която няма да се намерят осиновители. Проблемът е, че законът защитава биологичните родители, а не би трябвало да е така - би трябвало да защитава правата на детето.
*
« Отговор #6 -: Юни 13, 2007, 15:53:50 pm »
Аз също съм на вълна "Готина държава"
Нямам думи просто... Сега каквото и да напиша ще е грубо и просташко, затова отивам да подишам дълбоко и ще се върна след половин час.

Е не е истина..............
В очакване ....
*

peti_pati

• 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
« Отговор #7 -: Юни 13, 2007, 15:58:23 pm »
Фокси,
Освен да ти пратя много кураж  :bighug: :crossfingers: за съжаление не мога да помогна с друго :(.
Намерихме нашето синче.
« Отговор #8 -: Юни 13, 2007, 16:00:53 pm »
В крайна сметка всичко това опира до цялостното мислене и разбиране за нещата, защото, според мен, докато се гледа на осиновяването като на последна възможност от самите хора и се отдава прекалено значение на биологията, такова ще е и отнощението на държавата, защото тя се състои от хора, които вземат решения, а не от машини.
« Отговор #9 -: Юни 13, 2007, 18:00:12 pm »
Фоксче, да цитирам една колежка "Не знам как е, ама и така не е!!"

Ситуацията е наистина много неприятна за всички страни, освен за БМ и ББ де. И аз недоумявам що така. То вярно да родиш дете си е сериозна работа, респ. да ти отнемат родителските права, но на фона на "загрижеността" на БМ и ББ и пребитите до смърт дечица, определено нещо е сбъркано :(

Искам да те помоля да се опиташ да гледаш по-философски на нещата и да се опиташ да не се вълнуваш много, защото каквото е писано, ще стане!

Желая ти спокойствие, кураж и късмет! :D Пази се!
Благодаря ти, Бени!

*
« Отговор #10 -: Юни 13, 2007, 18:32:46 pm »
Мила Фоксче, за теб важното сега е да не се вълнуваш прекалено и да се опиташ да си спокойна. Много е важно това. Аз доста пъти съм се изказвала, че нашата тоталитарна държава е направена, за да ни тормози. Някаква извратена наслада изпитват институциите и разните недоносени чиновници да "покажат" кой е шефът и къде ти е мястото. Това са много гадни тоталитарни остатъци и те дълго време ще ни тровят живота...поне още няколко десетилетия...Пак се увлякох..Социално мислене, какво да правя, нали все се борим с държавата...
Виж, мила, кураж! И аз не го разбирам това, което пишеш защо са възможни подобни идиотщини. Но разбирам, че на теб сега ти е нужно цялото спокойствие на света! Нужно ти е да си много позитивно заредена, за да може малкото фоксче да се чувства и развива добре! Явно е, че сте в патова ситуация и...ще се чака. Приеми го и не мисли повече, за да не се тормозиш излишно. А на държавата ...една благословия и нека да намалява и старее. Ще им светне някой ден на нашите управници, че народът се стопи и изчезна и че ще се наложи да управляват азиатци и африканци...Да видим дали те ще са толкова кротки, колкото сме ние.
Успех ти пожелавам и спокойствие! Много прегръдки и целувчици от мен! Стискам палци!
*
« Отговор #11 -: Юни 13, 2007, 22:55:26 pm »
Фоксче,нямам думи :bighug:.
« Отговор #12 -: Юни 14, 2007, 12:52:18 pm »
Много мъчно ми стана да прочета това... Поредното доказателство, че има защо и министърът на правосъдието да си подава оставката, и да не секват критиките към България в тази област. Вече има законодателство, което позволява отнемане на родителските права без формален отказ, след като не си се сетил за детето си цели 6 месеца. Значи проблемът е в (НЕ)прилагането му. Точно този случай е показателен колко е важно съдиите да приемат присърце работата си, и колко всъщност не го правят. Ако има добра воля, този казус може да се реши бързо. Така ще се спести много психическо натоварване за това детенце, също и за новите му родители. Да не говорим, че ако можеше да е при вас по-рано, щеше да имате възможност да изграждате връзка спокойно, да адресирате евентуални проблеми с ревността към бебето... Ама няма какво да наливам сега масло в огъня, сигурно хиляди пъти са ти минали през главата тези мисли. Заредете се с търпение, посещавайте го, колкото можете, чети детска психология и се подготвай за разрастването на лисичото семейство. Направи каквото трябва, другото както е писано, така ще стане. Дано имаш сили да не се ядосваш много.
Специално искам да сваля шапка пред смелостта ви - твоята и на половинката ти  :youwoman:
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
*

bebe_13+15

• 2324
  • мама на две слънца
« Отговор #13 -: Юни 18, 2007, 12:51:06 pm »
Колкото пъти ми се наложи да се сблъскам с държавната машина, толкова пъти ми иде да употребявам мноооого нецензурни думички  :x Какви родителски права?? Ами 2 години къде са били тези "родители" - ако мъничко поне им пукаше за детенцето, щяха да му оправят докумените и да има шанс да бъде осиновено до сега, да расте в любяща семейна среда.
И какво сега - ако дойдат в съда и кажат, че не се откават от "родителските" си права - детето остава в дома и няма да има семейство така ли??

Фоксче, дано все пак скоро си вземете детенцето у вас и всички тези лоши емоции бъдат забравени, като гледаш усмивката на едно щастливо и обичано дете! :balk_21:

*

kiara

• 1449
  • Това, което не ни убива, ни прави по-силни!!!
« Отговор #14 -: Юни 18, 2007, 14:32:00 pm »
Просто нямам думи!!! Системата е много сбъркана!!!Фоксче, желая ти от все сърце всички тези проблеми да останат зад гърба ви!!!

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #15 -: Юни 18, 2007, 15:37:39 pm »
да ви припомня:

Фондация «Движение на българските майки» подема инциатива в подкрепа на българските деца, растящи в институции.
На иницативата бе даден ход с изпращането на Отворено Писмо до Президента на Република България, с копие до всички държавни органи, в което се поставят множество въпроси, касаещи 18 000 български деца, растящи в институции.
Писмото бе изпратено в края на месец април 2007 г.

Високият брой на децата, оставени в домове се дължи на липсата на превенция по отношение на изоставянето им, както и на действащото законодателство, което оставя твърде много вратички за родителите, оставили децата си на грижата на държавата.

Организацията от доброволци желае да сподели със съответните служби опит и наблюдения, както и да даде препоръки, които ще бъдат полезни и благоприятни за децата и превенцията по изоставянето им в институциите. Тук са изброени само част от проблемите, касаещи тези български деца:

1. Когато детето не е потърсено в рамките на 3 месеца да бъдат автоматично отнемани родителските права и детето да бъде предоставено за осиновяване.

2. Да отпадне необходимостта родителите на детето да бъдат уведомявани за предстоящото му осиновяване след като веднъж вече са подписали отказ.

3. Ако дете е изоставено без подписано съгласие за осиновяване (визираме захвърлено), родителските права на неизвестната майка и баща да бъдат автоматично отнемани.

4. Да се назначат социални работници, които само и единствено да се занимават със осиновяванията. По статистика на ДАЗД само 18 са социалните работници на щат на територията на България, пряко ангажирани с ДМСГД, където понастоящем има 3000 деца.

5. Да се увеличи квалифицираният персонал и в ДДМУИ, където растат децата с увреждания (5000 деца).

7. Да се увеличат заплатите на персонала в  ДМСГД /за справка заплатата по щат е 190 лв./, защото възнаграждението, което получава персонала, не отговаря на положеният труд и възложената им отговорност.

8. Да отпадне от Семейния Кодекс призоваването на родителя на съдебната процедура при осиновяванията, за които не е необходимо съгласието му. Също така, да отпадне т.нар ”Оттегляне на съгласие за осиновяване” при веднъж започнала процедура.

9. Да бъде създадена специална колегия във всеки градски съд, която да се занимава единствено и само с осиновяванията  с цел намаляване срока до произнасяне на съдебното решение.

10. Да отпадне Декларацията за съгласие от биологичната майка при оперативни намеси (подаване на пълна анестезия), касаещи дете, оставено за осиновяване. Понастоящем много деца не могат да се лекуват именно защото такава декларация е необходима. Това е в разрез с правата на детето.

Към настоящия момент децата в ДМСГД (Дом за медико-социални грижи) в България са 3 000, а само 25% от тях биха могли да бъдат осиновени. Децата в ДОВДЛРГ (Дом за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи) са приблизително 10 000, като за осиновяване са едва 15%. Децата в домовете за деца с увреждания са 5 000, а осиновени могат да бъдат 80% от тях.

Тези данни показват колко малко са децата, които имат шанс да бъдат осиновени, а знаем колко много са желаещите семейства, които могат да дадат това, което една държавна институция не може.
Децата с увреждания нямат шанс за осиновяване по така действащата законова уредба и така полаганите грижи за тях. Това пък е в следствие от лошата социална политика към семействата, нуждаещи се от подкрепа в отглеждането на дете в риск и дете с увреждане.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #16 -: Август 11, 2007, 15:56:35 pm »
Днес ровейки се из нета,случайно попаднах на едно предаване за деца без родители и съответно осиновяването на някои от тях.За отрасналите деца без родители,които са изоставени на произвола на съдбата(17-18) годишни,как нямат никого и са принудени да живеят на улицата,къпят се във фонтаните,не ядат по 2-3 дена и така докато не ги настанят в някой дом за социално слаби.Там имайки подслон и храна ,успяват да си намерят работа с минимално заплащане и се опитват да спестяват,доколкото им позволяват възможностите.Нямат човек към когото да се обърнат,няма някой който да им сгрее душата и да им вдъхне вяра в бъдещето.Някои от тях са съгласни да откраднат нещо дребно и да ги сложат в ареста и оттам в затвора,където ще имат храна и подслон.Показаха и едно момче,което започнало работа като санитар в болницата-изглеждаше толкова добре и бе интелигентно,беше щастливо че работи нещо и че успява да разсмива хората с по-тежки заболявания в "Пирогов".Предложили му работа в "Александровска",но то отказало,въпреки по-голямата заплата там.Отказало защото е признателно на колектива с който работи и не иска да ги загуби.
 Колко от нас са способни на такава жертва днес?По всяка вероятност се броят на пръсти.Впечатли ме това,че въпреки несгодите през които е минало това дете бе успяло да съхрани добротата,човещината и признателността в себе си.А сигурно сте се замисляли колко малки деца с накърнени сърца ,чакат за една топла ласка ,за една прегръдка ,за една мила дума,за да повярват ,че има някой който да ги обича и да разкрият добротата на душите си.
 И на фона на всичко това показаха семейство което е подало документите си за осиновяване и 2 години е чакало за да му покажат дете.Харесали са си едно момиченце,от пръв поглед и то тях също.И оттогава изминала една година през която са ги лъгали-че било болно,че било умственно изостанало,че не можело да говори,че не познавало цветовете ,нито буквите а е на цели 5 години.Въпреки това платили колкото трябва и си го прибрали(5000 евра).Показаха ги година по-късно.Оказа се че детето е нормално,говори,ходи,смее се.Единственият проблем е бил,че е била "по-затворена" от другите деца и не са й обръщали внимание.
  Съшо така обявиха че в България има поне 9 000 деца чакащи за осиновяване,ноооо,който иска да си осинови трябва да си плати :?Сумата заедно с делата,адвоката и "дарението" за дома варирала между 5 000 и 10 000 евра. 8O.Та за 10 000 евра можем да си направим 4 опита инвитро/икси.Нооо,това е животът в България.Явно според търсенето ,цената се покачва значително.Жалка действителност,но е така.
*

eganeva

• 4584
  • И утре е ден, но друг....
« Отговор #17 -: Август 12, 2007, 09:17:46 am »
Ляне, и какво излиза?
Че дори да искам, няма да мога да си осиновя дете!
Първо, мисля,че не е редно да се дават пари.
Още по-вече такива колосални суми.
Второ, това чакане с години е допълнително наказание.

Е, няма оправия в тая държава.
« Отговор #18 -: Август 12, 2007, 17:32:29 pm »
Ляне, и какво излиза?
Че дори да искам, няма да мога да си осиновя дете!
Първо, мисля,че не е редно да се дават пари.
Още по-вече такива колосални суми.
Второ, това чакане с години е допълнително наказание.
Е, няма оправия в тая държава.
Да ти кажа аз имах някакви надежди,че осиновяване от България можем да го ползваме като резервен вариант ,в случай че нямаме собственно дете.Нооо ,след като гледах документалният филм ,разбрах че няма смисъл.Ами то с извинение ще е много по-лесно да намериш някоя бременна ,преди да си остави детето и да го вземеш-поне няма чакане ,оправяш се с адвоката(минаваш през делата и т.н.) и доктора-посредник и всичко е наред.Дори има и такъв вариант да мъжа ти да каже,че детето е от него и така си го получавате безпроблемно.
*

eganeva

• 4584
  • И утре е ден, но друг....
« Отговор #19 -: Август 12, 2007, 18:41:51 pm »
Да ти кажа аз имах някакви надежди,че осиновяване от България можем да го ползваме като резервен вариант ,в случай че нямаме собственно дете.Нооо ,след като гледах документалният филм ,разбрах че няма смисъл.Ами то с извинение ще е много по-лесно да намериш някоя бременна ,преди да си остави детето и да го вземеш-поне няма чакане ,оправяш се с адвоката(минаваш през делата и т.н.) и доктора-посредник и всичко е наред.Дори има и такъв вариант да мъжа ти да каже,че детето е от него и така си го получавате безпроблемно.

Ех, мечтиииии, мечтиииииииии! :wink: