0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте,
Преди мялко се опитах да пиша тук, но явно има някакъв проблем. Предварително се извинявам за дългото  изложение. Най-общо проблема ми е следния: Шеста година лекувам микроаденом на хипофизата с "Бромокрептин", като туморът е намалял от 3.7мм на 2.00мм. На мен това ми се струва много малко, тъй като ме уверяваха ,че за 5-7 г. ще се стопи. Освен това , получих и вегитативна дистония, качих 15-20 кг. и в момента тежа повече, отколкото като бременна. На всичко отгоре се оказа ,че имам анормален пролактин, който се засичасамо на резонанс, но не и при хормонални изследвания. Всяка година поняколко пъти получавам кървене в средата на цикъла, за което казват,че е поради много ниски нива на прогестерона. Пия три месеца витамини и "Оргаметрил"и "Дофастон", но слес няколко месеца проблема се появява наново. Последния път , енодокринологът ми каза ,че ще трябва да го пия на всеки шест месеца по три месеца,докато съм в репрудуктивна възраст, което ме плаши. От лекарството и дистонията съм с много ниско кръвно стигащо до 80-75 на 50-45, а освен това вдигам и температура 37.1-37.7, която не се поддава на лечение с антитемпературни средства.Появява се и изчезва ,когато реши, но се чувствам много зле , почервенявам цялата, става ми усилно.
Освен това ми откриха и нарушение на щитовидната жлеза- "Струма дифуза".
Искам да попитам , дали има други жени с моите проблеми, съществува ли връзка между  прогестерона ,пролактина и щитовидната жлеза. Тъй като със съпруга ми мислим за второ дете, а лекуващата ме лекарка каза:"Няма проблем, стига да можеш да забременееш и да го износиш", знае ли някой какви са възможностите и какви рисковете. Защото гинекологът ми каза, че няма да намеря в мен хормон ,който да е наред? Има ли някакви алтернативи за лечение? Предварително благодаря! :)
*
Здравей pan-mar! Отговарям на въпросчето ти, не толкова задълбочено защото не съм медик, но връзка има. И то много голяма, и права и обратна. Тук има много литература и можеш да се поровиш в библиотеката. Високият пролактин е повлиян от четири фактора - заболяване на щитовидната жлеза, аденом на хипофизата /който ти имаш/, заболявания на яйчниците /пкя/ и стрес. Високите нива на пролактина покачват нивата на лх и фсх, до колкото знам, от тук овулация няма и естествено има прогестеронов дифицит. Това накратко. Но най-точно би трябвало специалист да ти каже какво трябва да се направи. Имам приятелка, която също като теб има аденом, но пролактина й е в съвсем нормални нива и пак си пие парлодела, заради аденома. А много момичета твърдят, че голяма вероятност за варирането на килограмите е от щитовидната жлеза. Поне ми се струва възможно, не мога обаче нищо за твоя случай да кажа. Ти само при един ендокринолог ли ходиш? Ниското кръвно може и да е от бромокриптина. Той действа така. Аз съм на парлодел и понякога ми е доста "льоляво" :wink: И ако гинеколога ти е казал, че няма проблем, значи всичките ти "карантии" са наред и ти трябва наистина добър ендокринолог. Дано и някой по-вещ се включи в темата.
*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
На всичко отгоре се оказа ,че имам анормален пролактин, който се засичасамо на резонанс, но не и при хормонални изследвания.
това не го разбирам.
иначе на питането ти - подозирам че проблема с щитовидната ти е отговорен за всички останали проблеми. един добър ендокринолог би трябвало да може да нормализира нещата до степен в която да се върне нормалната ти овулация, да забременееш и при внимателно проследяване да я износиш (бременността) до края.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
Благодаря на тези ,които се включиха!
Искам само да направя едно уточнение, а именно,че при мен първичния проблем е аденомът,досега щитовидната жлеза винаги , при всички изследвания беше наред.Освен това , хормоните на щитовидната жлеза се регулират по много сложен начин от хипофизата.Притеснява ме това, че след толкова години лечение, вместо да се регулират нещата те се задълбочават, както и факта ,че ще трябва цял живот да пия хормони.
*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
посети тодорова
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!