Момичета ние със съпруга ми ходим в центъра по репрод.медицина в Плевен.Искам да попитам има ли други,които са ходили там и какво наблюдение имате за д-р Рилчева.....Последният път ,когато бяхме при нея беше за да ни разчете спермограмата-Диагноза Астенозооспермия,с повишено РХ и морфология по Крюгер 2 процента(норма 14).Когато видя резултатите и направо ни хвърли в тъч.........каза,с такова резултати сте направо за ин витро-няма какво да се направи,няма смисъл да чакате,пускайте документите,млади сте ще ви одобрят........и т.н.Аз много се разтроих и се разплаках защото не очакваш такова заключение.Когато ме видя че съм разтроена каза........ами пробвайте с Профертил......Сега ние поръчахме от Австрия Профертила и ни предстои да го пиеме 3 месеца,но и двамата с мажа ми се чудим дали има смисъл,тя Рилчева така ни наплаши.........Нещото,което ме озадачава е че във форума има случеи,с още по-големи проблеми и с по-лоши резултати,а е предписано многостранно лечение и е дадено на двойките някаква надежда а за нас.............пише те ми ,ще съм ви задължена
В този подход има няколко основни грешки, затова ще си позволя да коментирам.
1. По една спермограма не бива да се правят сериозни изводи. Минимумът е 2 спермограми през 1 до 3 седмици. Така се избягват лабораторни грешки, както и неправилни заключения при мъже, които имат вариабилни показатели.
2. Спермограмата не е изследване, което може да прогнозира как ще се получи забременяване. Спермалният анализ е просто едно лабораторно изследване на определени параметри, които се оценяват дали са в норма или не. И като всяко изследване има своите ограничения. С други думи, трябва да се разбира не само какво е, но и какво не е спермограмата.
3. При първа спермограма показателите на спермалния анализ не са основание за изписване на лечение. Ако показателите са извън нормите, това налага тяхното внимателно интерпретиране и търсенето на причини за влошаването им. Причините са много групи - инфекциозни, хормонални, генетични, морфологични, имунологични, ятрогенни и т.н. Не бива да се чака нещата да се оправят сами, но и не бива да се впряга каруцата пред коня. Запомнете:
Първо диагнозата, после лечението.4. Интерпретацията на спермограмата, на отделните показатели, назначаването на допълнителни изследвания и последващо лечение трябва да става от специалист - андролог /в България са рядкост/, по репродуктивна медицина или ембриолог.
5. Уточняването на причините трябва да става от специалист - микробиолог, уролог, генетик, ендокринолог, имунолог и т.н.
Разбира се, не пречи да си подадете документите за фонда, но докато чакате, опитайте да направите нещо за подобряване на сперматогенезата, и за ин витро ще ви трябват добри, качествени сперматозоиди.
Пожелавам ви успех!