да, и аз бих казала същото от личен опит. В началото когато незнаех къде се ходи за спермограма бяхме правили в лаборатория и резултатите бяха майко мила- расов кон. Всичко супер завишено. Ще кажа само за морфологията 60% нормални- смятайте за какво иде реч. След това разбрах къде се ходи, намерихме си и лекар който да работи по нашия случай изобщо. Резултатите от спермограмата направена в клиника по репродуктивно здраве съвсем не бяха на расов кон, а на куцо магаре както мъжа ми обича да се изказва. Морфологията беше 3%, а не 60% като новата беше правена един месец след старата. Не бяха минали 3 месеца, за това ако беше коректен резултата нямаше да има такава коренна разлика в двете.
Не само, че се харчат грешни и излишни пари за спермограми правени от лаборатории, но не коректните резултати ще повлияят и на следващи изследвания. Имам предвид, че ще се похярчат много пари за изследвания на жената докато проблем може да е мъжа. Именно за това първото изслледване при двойката е спермограмата, за да се отхвърли мъжкия фактор, тъй като при жената има много повече изследвания.
Трябва да се забрани със закон правенето на спермограми в лабораториите. Много хора са на това мнение и незнам защо още не е забранено. То все едно да купиш нещо развалено или дефектно от магазина. Има комисия за защита на потребителя която уж има контрол върху стоките, но по същия начин трябва да се забрани и това.