Здравейте, момичета. Преди 6 месеца правихме спермограма в не специализиана клиника и резултатите бяха лоши. 4 месеца партньора ми пи хранителна добавка и сега направихме нова в клиниката на Владимиров вече. Бих искала да пусна тук езултатите, но допуснахме една грешка. Аз реших, че ако пуснем обикновена спермограма някакъв общ процент морфология ще се изследва, а то се оказа, че не е така. Трябвало е явно да пуснем разширена по Крюгер, защото като резултат сега имаме всичко, но не и морфология. Все пак ще ви помоля за мнението ви по другите показатели.
Период на полово въздържание- 4 дни
Обем на еякулата- 2,6 мл (норма 2<N<6 мл)
Ph- 7,6 (7,2-8)
вискозитет- 1 (до 2 см)
концентрация на сперматозоиди- 16 млн/мл (норма >20х10^66 в мл)
Общ брой сперматозоиди в еякулата- 41,6 (норма >40x10^66 )
Обща подвижност на сперматозоидите- 60 %
-сперматозоиди с нормокинеза в%- 51 (>50%)
-сперматозоиди с хипокинеза в%- 9%
-сперматозоиди с акинеза в%- 40 %
брой нормокинетични сперматозоиди- 8 160 000 (> 10x10^66)
общ брой нормокинетични - 21 216 000 (>20x10^66)
аглутенация- не
агрегация- не
левкоцити- 2-3 (под 1x10^66)
епителни клетки- <1
еритроцити и др- не
желатинови конгломерати- не
незели клетки на спермогенеза- не
Диагнозата е Олигозооспермия
Първата спермограма която правихме процента на номрокинетичните беше 18%, на акинетичните-62%. След резултата ни казаха, че понеже при мен нещата са ок директно сме за инсеминация. Морфологията там беше 6 % по СЗО при норма >20%
Или клиниката в която ходихме е дала грешни резултати, или партньорът ми се е повлиял от добавката.
В новата спермограма виждам, че концентрацията е под нормата, както и левкоцитите са повишени. В момента лекуваме хламидии, възможно ли е да е от това? Той си изпи антибиотика след даването на пробата. Всички условия в периода на въздържание са спазени- без алкохол и антибиотици. Понеже при нас преди година и месец, два имаше естествено забременяване след като направихме първата спермограма получихме шок от резултата. Искам да попитам също смятате ли, че ако действително морфологията е 6% има някаква възможност за естествено забременяване при тези данни от горната спермограма? Знам колко важна е морфологията, съжалявам, не съм знаела, че никакъв показател такъв няма в тази клиника при обикновена спермограма
За съжаление не сме от Сф и доста трудно се организира и това ходене, за да направим още една вече разширена. Не знам за тази тема ли е поредния ми въпрос, но ми се иска да продължи да взема добавката + нещо за подобряване на морфологията, вероятно Спимен?