Първо искам да благодаря на всички Вас, които споделяте тук. Ако не бяхте вие щяхме да си живеем в блажена заблуда и само да се лутаме.
Та, след първата спермограма, направена в обикновена лаборатория:
pH: 8 (норма 7-9)
количество: 3,5 мл (норма 2-4)
седимент: 3-4 левкоцита, ед. епителни клетки
време на втечняване: 55 мин
подвижни сперматозоиди: 75% нормокинеза (норма 70-90%); 10% хипокинеза (норма 0-12%); 15% акинеза (норма 10-20%)
общ брой сперматозоиди: 17.500.000 (норма 60-120млн/1мл)
Въпреки не до там достоверните резултати мъжа ми почна да яде бърканицата с мед и да пие Вит. С и Е, и Спимен.
Запазихме час в КИРМ Плевен за разширена спермограна по Крюгер (пак по съвет на девойките от тук). Резултатите са:
Възраст: 32г
Време на въздържание: 3 дни (норма 3-5)
рН: 8,2 (норма 7,2-8,0)Обем: 5,4 (норма 2-6мл)
Цвят: слонова кост
Втечняване: 20мин (норма до 60мин)
Вискозитет: N (норма 0-2см)
Левкоцити: N (норма <1 000 000/мл)
Агрегация: ДААглутация: ДАЕпителни клетки: N (норма 0-1/поле)
Незрели клетки на спермогенезата: ДАЖелатинови телца: ДАОкултна кръв: НЕ
Детрит: ДАБрой сперматозоиди: 31 000 000/мл (норма > 20 000 000)
Брой сперматозоиди: 167 400 000/еякулат (норма > 40 000 000)
Подвижност (групи по СЗО):Нормокинетични сперматозоиди - гр. а+б: 53,2% (норма> 50%)
Хипокинетични сперматозоиди: 24,2%
Акинетични сперматозоиди: 22,6%
Оценка по Крюгер: (норма > 14%)С нормална морфология: 4бр; 4% (норма > 14%)С патологична морфология: 96 бр, от които:
С главични дефекти: 84бр (макроцефали-6бр; микроцефали--бр; с елонгирани главички-3бр; с пириформени главички-46бр; с кръгли главички: без акрозома--бр; с малка акрозома--бр; с аморфни главички-20бр; с вакуолизирани главички-9бр; с малка акрозомна област--бр). С игловидни главички-6бр (броят на сперматозоидите с игловидни главички не се включват в оценката на морфология по Крюгер)
С дефекти на шийката и средния сегмент: 11бр (с неправилно прикрепяне-2бр; със задебелен среден сегмент-5бр; с тънък среден сегмент--бр; с дефекти на средния сегмент-4бр)
С опашни дефекти: -бр
С цитоплазматичен остатък: 1бр
Заключение: Тератозооспермия. Повишено рН.Д-р Рилчева предписала на мъжа ми:Цинк-1х1, Коензим Q10-1х1, Оксибор форте-1х1
Обяснила му, че лошата морфология се дължи верочно на тютюнопушене, алкохол, работа с токсични вечества, застоял начин на живот, стрес.
Няма нужда да Ви споменавам, че резултатите уплашиха мъжа ми и мен до смърт. Не съм предполагала, че има сълзи големи колкото дъждовни капки.
Това, което направи той веднага след тези резултати:-купи си всички хапчета, написа си на бележка, която носи при документите си кое кога се пие и по колко (не можел да пие хапчета ли
, сега ги пеи с шепата)
-най-накрая се реши да откаже цигарите окончателно
-алкохол пие умерено, но каза че ще пие само вино по 1 чаша и то рядко
-не работи с токсични отпадъци, но през лятото беше разлял нафта в колата и тя смърдеше ужасно. След 30мин. престой и кожата ти почваше да вони. Праха тапецерията около 5-6 пъти, но мъжът ми пак я занесе да я перат за всеки случай. (Колкото и да е абсурдно това да е причината, всичко трябва да се направи)
-движение - купи си карата за басейн; сега ме кара навсякъде да обикаляме пеш
-за стреса ще се опита, макар че работата му е много отговорна
Това, което направих аз след тези резултати:Изчетох всичко по форумите, което се отнася за мъжкия фактор. Направих му чая от бабини зъби и магарешки бодил (макар че прочетох, че не влияе добре на мъже с висок тестостерон, още не знаем какъв е неговия, но..)
Преписах телефони на уролози, андролози, билкари. Какви изследвания се правят.
Но за да не действаме на сама глава, мъжът ми отиде на уролог тук, който му пусна иследвания за хламиди и микробиология (чакаме резултати). Казал му е че ще го препрати към Кацаров в София за преглед, хормони и т.н
Имам някои притеснения, свърази със спермограмата, отбелязала съм ги в червено, ако някой може да коментира ще съм благодарна!!!