Нека да ти кажа няколко неща от опит. Моята матка е двурога -установи се с цветна снимка. Тогава ми обясниха ,че тази форма не може да бъде проблем за забременяване, но е много вероятно да имам проблем с износването, евентуално преждевременно раждане и недай си боже дори аборт в по-горните месеци на бременността. След известно време и все още липсващото желано бебе, правих и лапароскопия и резултатът от нея беше, че матката е с нормална форма и големина. Учудих се и показах отново цветната снимка, обясниха ми, че тя отвън си е двурога, но отвътре не е, т.е. предполагам не съм имала септум. Е имаше и мнение, че преди да мисля за забременяване, трябвало да се подложа на пластика, но слава богу, че повярвах на моя лекар, че това не е нужно. Така една година след лапароскопията, когато вече се готвех за инвитро, забременях спонтанно. Да отбележа само, че при нас нямаше открита причина да не мога да забременея. Имах много лека бременност, единственият проблем беше плацента превия, но това мисля няма отношение към формата на матката. бебето ми се роди планирано 6 дни преди термин.
Знам, че голяма част от жените разбират, че имат такава матка чак като родят, особено ако не са имали проблеми със забременяването. Предполагам, че зависи и от големината на бебето и от много други фактори дали ще бъде износено докрай едно бебе или не. При мен слава Богу всичко премина успешно.