0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

двурога матка
« -: Юни 04, 2007, 15:07:22 pm »
Здравейте!
 Най-накрая и аз се престраших да пиша,а досега бят редовна читателка!
Имам сериозен гинекологичен проблем-диагнозата ми е двурога матка!
И тъй като бях чела достатъчно много от проблемите на жени като мен ,новината беше съкрушителна!
Сега просто искам да ви попитам дали според вас да се подложа на лапароскопия за да се изясни дали имам преграда в матката която ще ми пречи да износя плод или да сотавя проблема си във времето.Защото все още не съм готова за деца,но мисълта че някои ден може и да нямам ме кара да плача като малко дете.Незнам какво да правя-един гинеколог ми казва нищо ти няма ,ще можеш да износиш дете без да е направил преглед с лапаро ,за да разбере дали има септум,друг ми казва направи си лапаро за да разбереш,а личната ми лекарка ми казва-никакви такива лапароскоии не ти трябват докато нямаш наистина проблем с износването,но незнам дали ми го казва за да не ми даде направление или наистина е така.Моля ви за съвет,защото лекарите само си противоречат,а това много ме тормози.Обожавам децата и като се загледам в количките в парка и мисълта за диагнозата ми всеки път изплува в съзнанието ми това че не се знае дали ще мога да гушкам собственото си дете някои ден. :(
*
Re: двурога матка
« Отговор #1 -: Юни 04, 2007, 15:41:16 pm »
Мила Надя, добре дошла в отбора на двурогите. :wink:
Аз скоро го напуснах, но си запазвам правото да имам емоционална връзка с проблема.
Моята беше диагностицирана преди 12 години при рутинен преглед. Знаех, че ще имам рискове при износване на бременността, но като цяло прогнозата беше много оптимистична. Знаех, че трябва да направя цветна снимка, когато реша, че е дошло време за дете.
Минаха 9 години до мига, в който пожелах да стана майка. Започнах опитите с идеята, че проблеми при забременяване с такава диагноза няма.
Направих диагностична хистероскопия за изясняване на септума в Шейново. Последва инфекция и антибиотици. Заключение - няма проблем за износване.
Нещата придобха друго измерение след 1,5 година. Открихме мъжки фактор. Мечтата ни можеше да се сбъдне само с ИКСИ.
Препоръката на д-р Стаменов беше за премахване на преградата преди процедурата. Отказах категорично. Направих така 2 опита стимулирано ИКСИ и един замразен трансфер. Резултат нямаше. Направих междувременно и втора диагностична хистероскопия. Септумът беше дълбок, но не много дебел.
След отхвърляне на всички налични причини, стигнах до решението за операция.
Премахнахме преградата на 3 април 2007. Мина изключително леко (за огромно мое учудване). На третия ден можех да си върша свободно всички задължения. След седмица бях в прекрасно състояние.
Нито за миг не съжалявам за това решение, нито за пътя до него. Просто при мен това е вярната формула.
На финала ще ти дам моето мнение за твоя случай:
Изчакай мига, в който ще пожелаеш да имаш дете. Направи опити да забременееш с тази матка. Шансовете за нормална бременност са доста големи.
Ако стигнеш до АРТ процедура - премахни преградата и тогава прави голямата крачка.
Сега успокой душичката. Насочи се към настоящите си мечти и тяхното реализиране. За всяко нещо си има време, път и начин. Такова решение трябва да узрее.
И преди да направиш стъпка в посока операция, прочети всичко, което ти се изпречи пред очите, задай всичките си безумни въпроси и тогава вземи решение.
Желая ти много късмет, силно рамо и споделени сбъднати мечти.


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: двурога матка
« Отговор #2 -: Юни 04, 2007, 17:31:39 pm »
Надя, първо уточни какво е състоянието ти - дали наистина матката е двурога, има или няма септум, дали не е само седловидна, дали няма придружаващи проблеми и т.н. Тези неща са степенни, могат да са много леки и обратно, доста тежки, не могат да се гадаят и е несериозно да се говори, че трябва първо да имаш истински проблем и после да мислиш. Ти в момента имаш проблем и той е диагностичен. След като се постави точната диагноза, тогава ще мислиш дали ще се налага оперативна намеса преди забременяване.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: двурога матка
« Отговор #3 -: Юни 04, 2007, 18:27:19 pm »
Надя и аз мисля, че Мели добре те е посъветвала, както и White ти е разказала нешата от своя житейски опит.Аз също съм с двурога матка - диагностицирана след цветна снимка, но нямам септум.В момента съм бременна и искрено се надявам нещата д априключат успешно в моя полза и на бебето.
Но наистина по-добре преди да забременееш си изясни дали матката е само двурога, както на мен ми беше казала известна гинеколожка с два хубави рога или има и септум, защото тогава вече нещата са доста по-сложни.
Късмет!
*

    adi

  • *****
  • 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
Re: двурога матка
« Отговор #4 -: Юни 04, 2007, 20:57:35 pm »
Ако е седловидна матка,дали е проблем това??? :D
Re: двурога матка
« Отговор #5 -: Юни 05, 2007, 14:28:16 pm »
момичета,благодаря ви много!Пак ще ходя при гинеколога ,за да видим този път дали ще ме вземе на сериозно или ще го сменям!Но с едно нещо не съм наясно,дали единственият начин да определи каква точно е матката е чрез диагностична лапароскопия или има и друг?
*

    Crystal

Re: двурога матка
« Отговор #6 -: Юни 05, 2007, 14:46:41 pm »
За да се види каква точно е матката трябва да се направи лапароскопия едновременно с хистероскопия. Така се вижда как изглежда матката и отвътре, и отвън.
*
Re: двурога матка
« Отговор #7 -: Юни 05, 2007, 20:01:44 pm »
За да се види формата на матката, както и това дали има септум в нея е достатъчна цветната снимка-една доста по-щадяща процедура за организма - като диагностика.И в зависимост от резултата лекуващия лекар да прецени как да продължи, ако примерно има септум - с лапароскопия или хистероскопия или и двете комбинирано, но това вече е според мен на втори етап.
Като начало си направи цветна снимка и то по възможност в клиника по стерилитет или място, където ще я направят качествено.
Re: двурога матка
« Отговор #8 -: Юни 06, 2007, 00:05:15 am »
момичета ,здравейте
прочетох за тази снимка но сега идва въпросът къде,при кого,и дали няма да има усложнения след това,или пак някоя инфекция.Много ме е страх да не взема да си влоша положението вместо да се оправи.
Благодаря ви за всяка дума,мног ми помогнахте
Re: двурога матка
« Отговор #9 -: Юни 06, 2007, 08:17:11 am »
nadiadureva84 - кажи откъде си, за да можем да те насочим  :lol:

Колкото до влошаването на положението - преди са се направи цветна снимка трябва задължително да си пуснеш микробиология и да направиш изследване за хламидия - едва след като резултатите са ти "чисти" тогава можеш да пристъпиш към снимката ....

успех  :lol:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*

    Crystal

Re: двурога матка
« Отговор #10 -: Юни 06, 2007, 13:46:19 pm »
А как ти е била поставена тази диагноза без да се направи цветна снимка? Може да има съмнение, но не и диагноза. Цветната снимка ще покаже само дали има аномалия във формата на матката, но без да се види каква е формата на матката отвън (а това може да стане само с лапароскопия) не може да се постави точна диагноза.
« Последна редакция: Юни 06, 2007, 13:53:15 pm от Crystal »
*
Re: двурога матка
« Отговор #11 -: Юни 06, 2007, 15:33:53 pm »
хм... доста интересни неща прочетох тук...
на мен една лекарка, специалист от известна клиника по стерилитет, ми каза след ултразвуков преглед (и то не на първия), че матката ми е двурога и че може да се види дали има преграда само с хистероскопия.
после друг лекар, също специалист по стерилитет, също след преглед на ултразвук, ми каза, че не ми е двурога матката. аз се успокоих и не съм мислила повече по този проблем. ама сега като чета и ми стана странно... може би с ултразвук има начин да се породят съмнения и хипотези?

*
Re: двурога матка
« Отговор #12 -: Юни 06, 2007, 15:48:00 pm »
хм... доста интересни неща прочетох тук...
на мен една лекарка, специалист от известна клиника по стерилитет, ми каза след ултразвуков преглед (и то не на първия), че матката ми е двурога и че може да се види дали има преграда само с хистероскопия.
после друг лекар, също специалист по стерилитет, също след преглед на ултразвук, ми каза, че не ми е двурога матката. аз се успокоих и не съм мислила повече по този проблем. ама сега като чета и ми стана странно... може би с ултразвук има начин да се породят съмнения и хипотези?


Пипи, и за моята се чудеха каква е: двурога или седловидна. Последно е двурога.
А вътрешността на матката се вижда добре при хистероскопия. Но формата може да се види и на ехограф, и на цветна снимка.
*
Re: двурога матка
« Отговор #13 -: Юни 06, 2007, 17:03:36 pm »
Малко яснота по въпроса:
1.Това е ултразвуков образ на двурога матка:
http://www.obgyn.net/us/gallery/Gyn_Abnormal_Bicornuate_Uterus_3D.jpg
Моята е открита първо на ултразвук и потвърдена така от 4-5 лекари.
2. това е цветна снимка:
http://www.emedicine.com/radio/images/21972197HSG_bicorn2.jpg
http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.wegrokit.com/uterineanomalies/gallery/supresurghsg.jpg&imgrefurl=http://www.wegrokit.com/uterineanomalies/gallery.htm&h=490&w=500&sz=33&hl=bg&start=3&um=1&tbnid=AbSJKvgbv6TMIM:&tbnh=127&tbnw=130&prev=/images%3Fq%3Dseptate%2Buterus%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Dbg%26rls%3DGGLR,GGLR:2005-52,GGLR:en%26sa%3DG
Тя дава по-детайлна информация за дълбочината на преградата.
3. Това са схеми на различна типове аномалии:
http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.netterimages.com/images/vpv/000/000/005/5161-0550x0350.jpg&imgrefurl=http://www.netterimages.com/image/5161.htm&h=466&w=350&sz=195&hl=bg&start=220&um=1&tbnid=3fEnOy8FwyMV7M:&tbnh=128&tbnw=96&prev=/images%3Fq%3Dbicornuate%2Buterus%26start%3D200%26ndsp%3D20%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Dbg%26rls%3DGGLR,GGLR:2005-52,GGLR:en%26sa%3DN
Доста инфо ще намерите в Гугъл като напишете Uterus Bicornis, Septate uterus.
Късмет.


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
Re: двурога матка
« Отговор #14 -: Юни 07, 2007, 02:42:07 am »
моми4ета да започна с отговорите!
От Пловдив съм и доколкото прочетох дост аот вас хвалят модератора Мели за добър специалист.
Другото при мен е че доктор Бабаков,който изглежда вещ в това което върши е моят гинеколог на който съм доста благодарна че успя да ме "излекува" от една киста .Кавичките ги използвах нарочно защото той ми откри киста и не започна като всички останали да ме тъпче с противозачатъчни а ми провеждаше всеки месец прегледи за да види как се развива.На третият преглед се оказа че вече я няма.
Чрез преглед с ултразвук и опипване всеки път ми казва че имам двурога матка.Набляга на това че при прегледа който извършва с опипване много ясно е изразена двурогата матка,тъй като съм слаба.
Досега не се бях замисляла че може да греши,и естествено че ще е по-добре ако е така ,но не ми се вярва,защото наистина при всеки преглед ми го казва.Успокоява ме че има дост атакива пациентки ,но мен това не ме интересува.Точно поради тази причина се обърнах към вас момичета,защото виждам колко много сте преживели и искам съвет какво да правя.
Убедих се че един отговор на въпроса няма,но всички те са ми полезни ,а опита който вие имате е най-важен за мен.
Благодаря ви от сърце че се включвате в темата.
Re: двурога матка
« Отговор #15 -: Юни 10, 2007, 12:47:53 pm »
Здравейте момичета
И аз отскоро съм в този форум и вече моля за помощ.
Имам проблеми със забременяването от три години. Както се разбра от направената ми цветна снимка и аз съм също с двурога матка. Правихме спермограма, хормони - всичко е нормално. Не знам дали имам сектум или не и дали само цветната снимка е достатъчна. Но  докторът изписа кростилбегит и ще следи фоликулите. Сега се чудя - да го пия ли да сменям ли докторът, какво? Моля помогнете с мнение.
*

    Osiana

  • *****
  • 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: двурога матка
« Отговор #16 -: Юни 10, 2007, 13:10:07 pm »
Здравейте момичета
И аз отскоро съм в този форум и вече моля за помощ.
Имам проблеми със забременяването от три години. Както се разбра от направената ми цветна снимка и аз съм също с двурога матка. Правихме спермограма, хормони - всичко е нормално. Не знам дали имам сектум или не и дали само цветната снимка е достатъчна. Но  докторът изписа кростилбегит и ще следи фоликулите. Сега се чудя - да го пия ли да сменям ли докторът, какво? Моля помогнете с мнение.

Без да е направен тест за проходимост на тръбите и спермограма в клиника по стерилитет, как ще пиеш Клостилбегит? Имаш ли проблем с овулацията, че ти изписва това лекарство? Какъв е този лекар? Има ли понятие от стерилитет?

Съвет-иди в клиника по стерилитет.
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
Re: двурога матка
« Отговор #17 -: Юни 10, 2007, 13:53:10 pm »
Благодаря за отговора, но ходя в клиника по стерилитет.
Там ми направиха цветната снимка, от която установиха че тръбите са проходими, а матката е с тенденция към двуроговост. Поискаха спермограма и хормони - казаха ми че всичко е нормално. И сега ми назначиха Клостилбегит - по 1/2 на ден от 5-9 ден.
Притеснявам се защото изчетох доста за двурогата матка, но не разбрах да имам проблеми с овулацията? С какви изследвания ги установяват?
Относно двурогата матка ми казаха, че не трябва да се притеснявам - износването на плода било божа работа- не можели да я направят еднорогова Е това - Клостилбегит! Аз ли не съм разбрала  - те ли  бъркат - не знам А съм на 38 г.Нямам време за глупави грешки
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: двурога матка
« Отговор #18 -: Юни 10, 2007, 13:58:20 pm »
в такъв случай, ако не се получи няколко месеца, аз бих направила някоя друга инсеминация.
Успех! :D

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Re: двурога матка
« Отговор #19 -: Юни 10, 2007, 14:08:22 pm »
Благодаря Стискайте палци и ще ви кажа след три месеца