Мила Надя, добре дошла в отбора на двурогите.
Аз скоро го напуснах, но си запазвам правото да имам емоционална връзка с проблема.
Моята беше диагностицирана преди 12 години при рутинен преглед. Знаех, че ще имам рискове при износване на бременността, но като цяло прогнозата беше много оптимистична. Знаех, че трябва да направя цветна снимка, когато реша, че е дошло време за дете.
Минаха 9 години до мига, в който пожелах да стана майка. Започнах опитите с идеята, че проблеми при забременяване с такава диагноза няма.
Направих диагностична хистероскопия за изясняване на септума в Шейново. Последва инфекция и антибиотици. Заключение - няма проблем за износване.
Нещата придобха друго измерение след 1,5 година. Открихме мъжки фактор. Мечтата ни можеше да се сбъдне само с ИКСИ.
Препоръката на д-р Стаменов беше за премахване на преградата преди процедурата. Отказах категорично. Направих така 2 опита стимулирано ИКСИ и един замразен трансфер. Резултат нямаше. Направих междувременно и втора диагностична хистероскопия. Септумът беше дълбок, но не много дебел.
След отхвърляне на всички налични причини, стигнах до решението за операция.
Премахнахме преградата на 3 април 2007. Мина изключително леко (за огромно мое учудване). На третия ден можех да си върша свободно всички задължения. След седмица бях в прекрасно състояние.
Нито за миг не съжалявам за това решение, нито за пътя до него. Просто при мен това е вярната формула.
На финала ще ти дам моето мнение за твоя случай:
Изчакай мига, в който ще пожелаеш да имаш дете. Направи опити да забременееш с тази матка. Шансовете за нормална бременност са доста големи.
Ако стигнеш до АРТ процедура - премахни преградата и тогава прави голямата крачка.
Сега успокой душичката. Насочи се към настоящите си мечти и тяхното реализиране. За всяко нещо си има време, път и начин. Такова решение трябва да узрее.
И преди да направиш стъпка в посока операция, прочети всичко, което ти се изпречи пред очите, задай всичките си безумни въпроси и тогава вземи решение.
Желая ти много късмет, силно рамо и споделени сбъднати мечти.