Мили момичета,темичката ми наистина е тъжна и изпълнена с песимизъм.Но започвам да си мисля,че не толкова преживяното,а характерът определя живота ни.Днес една от нас ми изпрати снимки от лятната си отпуска.На снимките виждам усмихнато,искрящо,влюбено момиче.И си мисля как така борбата не я е прекършила?Как е успяла да се съхрани?След това се вглеждам в себе си-тъжно,все още младо лице, постоянно влажни очи ,липсваща усмивка...това е...Толкова е останало от мен.Сама си наложих изолация,сама предпочетох мълчаливо,отчаяно подобие на живот.И сега се пробуждам.И съжалявам за изгубените в негативни преживявания години.Надявам се скоро да осиновя и се моля в битието си на майка да проявя същото постоянство и лудо упорство,което вложих в борбата със стерилитета.
Ходила съм в Руската черква...Писала съм и съм пускала листчета-със смирение,с отчаяние,с надежда...Емоциите бяха различни според това на кой етап и коя година от борбата съм.
Най-силно ме депресираха влошените отношения със съпруга ми.Това не очаквах и това почти ме прекърши.Съвземам се бавничко.Опитвам се да намирам нещо хубаво във всеки ден.Звучи по ученически наивно,но аз наистина опитвам.Разходих се в парка с чашка кафе в ръка,погледах щъркеловото гнездо близо до дома ми и се усмихнах на бодро тракащите с клюнове щъркели...
А и щях да забравя-онзи ден пътувах с автобус и се качи елегантна жена,носеща торта в картонена кутия.Шофьорът потегли рязко,тя загуби равновесие и...кутията се смачка,а тортата -обезформи.Жената седна до мен и почти се разплака-отивала на рожден ден на снаха си.В продължение на 6-7 спирки говореше как никога не й вървяло,как щяла да се появи така на празника,как я поръчала в местната сладкарничка специално за случая...Аз се връщах от работа,бях взела аванс,питах я колко струва и без тя да забележи си приготвих парички в ръката.На слизане и подадох парите,казах й да купи нова торта и че тази бих взела и дала на някой,който ще й се зарадва въпреки смачкания вид.И жената се разплака...А аз занесох сладкиша на родителите ми-те са пенсионери и си я изядоха с удоволствие...
Мили момичета,извинявайте за дългото писане. Аз наистина ви моля-не плачете,четейки думите ми.Да,изстрадах много.Да,не живях последните години-реех се във времето между манипулациите,изследванията,неуспехите и всичко,което ви е до болка познато.Но да-аз съм жива!И ще бъда мама!И съм близо,близо до сбъдването на мечтата!