Да внеса едно уточнение само - PCR теста, доколкото знам, дава информация за активна или начална инфекция, т.е. дали в момента има инфекция. Но засича и IgG естествено. Това си остава най-сигурния метод за определяне на наличието на хламидия.
За другото, Зайо е дала изчерпателна информация. Точно така е, хламидията не се самоизлекува, в даден момент затихва и става хронична, обикновено това е когато вече само IgG са високи, говорим за доста високи стойности, които падат с години. Тогава вече няма активна инфекция, но пораженията по репродуктивната система са вече вероятно на лице.
Ще споделя моя опит - при кръвни изследвания ми излезе само IgG положително, доста над горна граница. Направих PCR тест и той излезе отрицателен, т.е. в момента нямах инфекция. Но IgG си бяха високи. Явно отдавна съм се била срещнала с тази гадина и не съм разбрала, защото в повечето случаи при жените протича без симптоми. По стечение на обстоятелствата не правих ЦС, а направо лапароскопия и беше категорично потвърдено, че съм имала хламидия, имах ТВБ /тазово-възплаителна болест/, множество сраствания и необратимо увредени тръби. Това се случва 2008 година лятото. Аз бях с партньора си от януари 2005 г. Мъжът ми беше категорично отрицателен за всякаква хламидия. И сега - чуденка, как аз имам, а той не и откъде съм я лепнала, след като не съм била с друг партньор през това време.
Оказа се, в крайна сметка, че съм се била заразила с хламидия преди да срещна партньора си и белите са станали още тогава, без изобщо да разбера. Минали са години, тя е хронифицирала, направила е поражения и след години ми излизат антителата за стара инфекция, които показват, че съм имала хламидия някъде във времето. Посетих множество специалисти, консултирах се с няколко репродуктивни специалиста и всички ми казаха едно и също - това, което вече написах. Нямаше смисъл да продължавам да пия АБ, че вероятно е доста стара инфекцията и е била преди партньора ми и т.н.
Моят съпруг никога не ме е обвинил в изневяра, нито се е усъмнил в мен, камо ли да ме обвинява, че имам хламидия. Беше до мен абсолютно във всичко. Мъжете може и да не се заразят, могат и да бъдат само приносители, без да се заразяват. Явно съм я хванала от предишния си партньор, с който бях около 2 години и нито той, нито аз сме имали оплаквания някакви. И как разбрах, че така е станало най-вероятно? Върнах лентата назад и случайно стана въпрос пред лекаря ми, че преди години съм направила жлъчна криза, с много силни болки в облстта на малкия таз, след това са се появили болки при секс, придърпвания и т.н. Тогава като ходих на лекар /ЛЛ ми беше вътрешни болести/, тя каза, че е жлъчка, имам фамилна обремененост. Та моят лекар, който ми прави лапароскопията каза, че жлъчката ми е абсолютно наред и това изобщо не е било жлъчна криза, а точно тогава а станали белите с хламидията. Симптомите били едни и същи и много често се бъркало с жлъчка. След лапароскопията не съм имала нито една жлъчна криза, както и спряха придърпванията и болките при полов контакт. По онова време, когато получих "жлъчната криза" бях с предишния си партньор. Изводът е ясен.
Извинявам се за дългия постинг, но се надявам, че внесох малко повече яснота и дано съм те успокоила, че не си виновна за нищо и няма мсто да се притесняваш, че мъжът ти може да те обвини в изневяра. Ако искаш, покажи му поста, нека прочете човека и разбере, че не е задължително да си му изневерила, за да се случи това.