С хламидията нещата са сложни. Не може само по един единствен кръвен тест да се прецени.
По-скоро е важна тенденцията в стойностите, дали се качват или падат. Тъй като не се гледа за същинското наличие на хламидия, а за имунния отговор тези повишени нива на антителата може да се отнасят до минало присъствие.
Първия път като ми казаха "хронична инфекция" и се шашнах, пих не знам колко пъти антибиотици, а може би не е било нужно. Хроничната хламидия прави страшни поражения - коса, кости, тръби, из целия организъм.
Оттогава доста неща изчетох. Моето мнение е, че някои лекари понякога излишно изписват лечение.
Ако наистина се минала хламидия тенденцията ще е IgG да пада. Направи си кръвен тест след месец и виж как е.
Междувременно накратко всяко от нещата:
IgA - положителен при остра фаза на инфекцията
IgG - стар имунен отговор, при прекарана хламидия
IgM - пресен имунен отговор, при протичаща инфекция
PCR - наличие на протичаща инфекция "на долния етаж"
Най-сериозен повод за тревога ако е положителен, тогава със сигурност и кръвния би бил положителен.
Но според мен е нормално след заболяване нивата на IgG да са високи. Според медицински лица високите стойности персистират години след заболяването, ти не можеш да пиеш антибиотици докато се скапеш, само и само да ги свалиш по-бързо.
Сега виждам, че въпроса е отпреди почти година, но така или иначе се "изхабих" да отговарям, няма да го трия.