Не мисля,че е без значение.Специално миомата е един от факторите за стерилитет.Вярно,че зависи къде точно се намира/т(миомата или възлите)но ако са вътре в матката,бих те посъветвала да ги следиш редовно и да следиш дебелината на ендометриума си.Аз например бях с полип и за 4 месеца нарастна 4но,а ендометриума ми от 10мм спадна на 4мм.А при ендометриум по 10мм,дори и да настъпи бременност,имплантирането е НЕВЪЗМОЖНО.Другото което е ,при много жени с миома извън вътрешността на матката,настъпва бременност ,но с напредване на бременността и миомата расте и се стига до спонтанен аборт.А относно миомен възел на шийката на матката-не съм много запозната,но си мисля,че наличието му там,един вид възпрепятства навлизането на сперматозидите в матката от съответната страна или че броят им значително намалява и затова не настъпва бременност(при условие че няма друга открита причина за стерилитет).Бих ви посъветвала да отидете в някои от специализираните клиники и там да решат какво да правят,а не се доверявате на успокоителните думи на кварталните гинеколози.