0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

коко

3-D ултразвук
« -: Юли 23, 2005, 10:43:25 am »
някой може ли да ми обясни как точно се прави феталната морфология с 3-D ултразвук? През корема или вагинално?
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
3-D ултразвук
« Отговор #1 -: Юли 23, 2005, 16:07:58 pm »
През корема.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

Anonymous

3-D ултразвук
« Отговор #2 -: Юли 25, 2005, 11:16:21 am »
ооооо, камък ми падна от сърцето, много ти благодаря! А на теб правили ли са ти?
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
3-D ултразвук
« Отговор #3 -: Юли 25, 2005, 12:46:03 pm »
Като че ли те притеснява прегледа през влагалището. Защо? Дали те преглеждат с 2Д или с 3Д няма никаква разлика за тебе. Мен са ме преглеждали с 3Д, макар и не за фетална морфология.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

Anonymous

3-D ултразвук
« Отговор #4 -: Юли 26, 2005, 09:30:39 am »
защото имам полип и лекарят абсолютно е забранил всякакво механично дразнение, а ще ходя на друг за 3-Д. Абсолютно сигурно ли е, че ще е през корема? Да не би да има и 3-Д вагинални ехографи? А каква е разликата между 2Д и 3Д. Мен са ме гледали на вагинален, но той 2Д ли е бил и обикновения коремен също ли е 2Д или 1Д може би......
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
3-D ултразвук
« Отговор #5 -: Юли 26, 2005, 11:33:55 am »
Щом не бива, значи няма да те гледат с вагинален трансдюсер. Спокойно, само през корема е. Нищо по - различно не е от 2Д, разликата е само в обработката на сигнала, така че изобщо не се тревожи.

Димитър Кудоглу
*

Anonymous

3-D ултразвук
« Отговор #6 -: Август 01, 2005, 11:04:08 am »
Да, ама не. Зависело от срока на бременността - ако си по-рано, ти го правят вагинално. Може и през корема, обаче не се виждало всичко
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
3-D ултразвук
« Отговор #7 -: Август 01, 2005, 12:23:03 pm »
Е, чакай малко сега. Я виж какво си попитала в първата тема - как се прави фетална морфология. И аз съм ти отговорила точно за фетална морфология, която се прави в определен срок от бременността (примерно 15 - 17 седмица), а не за преглед в ранна бременност.

Иначе когато бременността е първите седмици, по - добре е да сегледа през влагалището, по - хубаво се вижда. Говорим обаче за 2Д ултразвук. И пак твърдя, че никой не може да ти направи преглед, който ти не желаеш. :)

Димитър Кудоглу
*

Anonymous

3-D ултразвук
« Отговор #8 -: Август 02, 2005, 17:13:48 pm »
tochno de - fetalna morfologia v 13ta sedmiza
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
3-D ултразвук
« Отговор #9 -: Август 02, 2005, 21:45:33 pm »
Ами два варианта - или не си в България, или някой вече си е купил влагалищна сонда с 3Д възможности у нас, но аз не го знам.

Димитър Кудоглу
*

бременна

3-D ултразвук
« Отговор #10 -: Август 03, 2005, 01:36:38 am »
И аз имам два въпроса по темата:
1. Фетална морфология и скрининг на органите не е ли едно и също? Питам защото на мен ми казаха да отида за скрининг на органите в 20-22 седмица. 13 седмица не е ли прекалено рано? Аз правих измерване на вратната гънка в 13. седмица и освен крака, ръце, пръсти, друго не се видя в детайли.

2. Интересуваме какви са предимствата на 3Д ехографа. Лекарят при който ходих ми каза че като диагностична стойност 2Д и 3Д не се различават. Но той работи само с 2Д и затова ще ми е интересно да чуя и вашите мнения.

Благодаря ви предварително!
*

Anonymous

3-D ултразвук
« Отговор #11 -: Август 07, 2005, 11:46:52 am »
аз също в 13та седмица ходих на фетална морфология, през корема, видях крайници и пръсти, но кажи повече за вратната гънка - къде на снимката да й видя размера и какво следва да означава? Питам, защото ми дадоха 4 снимки с най-различни цифри.
А иначе ми я правиха в България, това за влагалищната сонда много не го разбрах...
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
3-D ултразвук
« Отговор #12 -: Август 07, 2005, 13:04:44 pm »
Цитат на: бременна
И аз имам два въпроса по темата:
1. Фетална морфология и скрининг на органите не е ли едно и също?

2. Лекарят при който ходих ми каза че като диагностична стойност 2Д и 3Д не се различават.

Да го кажем така - ултразвуковото изследване на плода се прави на различни срокове от бременността и с различни цели. В тези 2 гестационни седмици, които цитираш, се търсят различни ултразвукови белези, характерни за съответния срок на бременността. Дали ще го наречем фетална морфология, скрининг на органите или просто ултразвуково изследване, не виждам особено значение.

Диагностичната стойност е еднаква дотолкова, доколкото ако се види нещо притеснително, няма значение вида на апарата. Но ако на 2Д не се види, а на 3Д се вижда, то тогава диагностичнат астойност няма да е еднаква, нали? Просто 3Д технологията е по - съвременна от 2Д, вижда се в трите, а не в двете равнини, апаратите имат по - висока разделителна способност, следователно се виждат и по - големи детайли.

От друга страна, един добър 2Д апарат и един лекар с опит могат да видят доста много и съществени неща. Нали знаеш, че апаратът сам не вижда нищо. И като прибавим разликите в качествата на отделните ултразвукови апарати става вече твърде сложно за преценка.  :)

Димитър Кудоглу
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
3-D ултразвук
« Отговор #13 -: Август 07, 2005, 13:17:53 pm »
Цитат на: Anonymous
... но кажи повече за вратната гънка - къде на снимката да й видя размера и какво следва да означава? Питам, защото ми дадоха 4 снимки с най-различни цифри.

Освен снимките трябва да са ти дали описание на находката или поне да са го направили и да са ти казали има ли място за притеснение или не. Трудно ще ми е да ти обясня, по - добре направо ми прати снимките на мейла. Иначе тези признаци се изследвата заради синдрома на Даун.

Димитър Кудоглу
*

Anonymous

3-D ултразвук
« Отговор #14 -: Август 07, 2005, 16:08:52 pm »
давам ти описание на находката, която ми е написана на листа със зъключението, тъй като снимките са на хартия. Иначе по тях пише още неща, ако искаш, и тях после ще ти напиша.
BPD=21 mm
CRL=65 mm
Pl.post. frU \или grV \
NT=1,5 mm
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
3-D ултразвук
« Отговор #15 -: Август 10, 2005, 14:15:05 pm »
Данните отговарят на срока на бременността, само това мога да кажа.

Съветвам те да разпитваш гинеколога - да ти обяснява какво гледа, вижда, снима, пише и интерпретира. Това е твое право и негово задължение.

Димитър Кудоглу
*

Anonymous

3-D ултразвук
« Отговор #16 -: Август 10, 2005, 21:25:16 pm »
Благодаря ти, но какво все пак означават отделните букви - предполагам, че първото е диаметърът на главата, а последното - нухалната транслуценция
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
3-D ултразвук
« Отговор #17 -: Август 12, 2005, 11:17:48 am »
BPD = biparietal diameter (размерът на главата)
CRL = crown-rump length (дължината от главата до "опашката")
Pl.post. = placenta posterior (плацентата е разположена по задната маточна стена)
NT = nuchal translucency ("нухална транслуценция")

Димитър Кудоглу
*

[desi]

Mели
« Отговор #18 -: Август 12, 2005, 13:49:28 pm »
Мели, а какво означава, че плацентата се е преместила до(на) Fundal ?На предното изледваше пък(8 дена разлика) беше posterior.

aз питах, ама ми казаха,че значело, че ще спра да кървя вече, което не ми обесни какво е Fundal-a...
за кървенето излязоха прави че намаля и стана тъмно кафяво течение, а не ярка кръв, ама аз сега се притеснявам да не е някъде  на лошо място плацентата и немога да си дочакам следващия преглед....

а за информацията за 3Д - тук ми казаха, че детайлния скан ще е на 23 седмици на 2Д.
Аз се обадих на перинатолог в частна клиника да питам колко струва 3Д, но жената направо си ми каза, да си си отида в моята болница на 2Дто понеже смята, че самото изследване се правело там от много добри специалисти, познават ми проблемите и биха били по прецизни, а за 3Дто да отида за удоволствие ако искам.  На мен ми се струва скъпичко удоволствие обаче и май няма да си го позволя.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
3-D ултразвук
« Отговор #19 -: Август 12, 2005, 14:14:15 pm »
Деси, нормално е това движение на плацентата нагоре към фундуса на матката. Дано наистина кървенето да спре.

Ето схема - най - горната част на матката (uterus) се  нарича фундус.

А това е фундусна и по задна стена разположена плацента.

Димитър Кудоглу