Здравейте Боряна,
Вашата идея за филм е страхотна.
Тук ще намерите доста момичета натрупали опит в нелеката борба за бебе. Мойта датира от 1997г. (леле вече 10 години). В началото и на мен ми беше неудобно да говоря открито за проблема ни и ми беше много неприятно, когато някой ме попита – “Айде какво чакате, защо не правите бебе?”. Но вече претръпнах и сега споделям с всички – колеги, приятели, роднини... Все пак стерилитета не е нещо срамно, напротив всички трябва да се възхищават на хората готови да положат хиляди усилия, да преминат през немалко процедури, през физическа болка и емоционален стрес, през финансови бариери, в името на най-чистото и съкровено желание – да имат собствено дете.
За мен всичко започна с една безобидна операция от киста на яйчника – абсолютна лекарска грешка – която тотално промени живота ми и ме вкара тук в този форум и в групата на 270-те хиляди смейства борещи се със стерилитета. Имам зад гърба си три операции, една извънматочна бременност и едно неуспешно инвитро. Предстои ми четвърта операция за отстраняване на тръбите и след това второ, надявам се и последно, инвитро. Нямам никакви притеснения да застана пред камера и да споделя проблемите си, но не бих споменавала лекарски имена, въпреки че доста съм изпатила. Всички сме наясно, както писа eli_v, че в болниците искането на пари на ръка е често срещана практика.
Може би е добре да се засегне и проблема със здравната каса – защо тя поема само един опит? Ако той е неуспешен и се налагат скъпоструващи изследвания преди следващо инвитро – финансовата затрудненост става солидна пречка.
А също така и липсващата система, за проследяване на дадените медикаменти за инвитро стимулация, често води до обяви във форумите за продажба на тези лекарства. След като те са дадени от държавата безплатно, редно е да се върнат и да се дадат на някое, имащо нужда от тях момиче, а не да се препродават.
Надявам се да успеете в това начинание, а всички ние ще помогнем с каквото можем!