0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Здравейте,
ето че и на мен ми предстои трудното решение да тръгна ли по пътя на инвитро или да изчакам още няколко месеца...

Знам че решението никой не може да ми го даде на готово, но се надявам да споделите с мен вашия опит или просто коментар. Надявам се и Мели да се включи...

Ситуацията ми е следната:На 35г. съм, с оперативна лапароскопия на 14.02.2007. Резултатът е отстранени сраствания на тръбите към яйчника и таза. И двете тръби пропускат свободно. Запазен фибрилен апарат. Салпингоза и овариолиза. Мнението на опериращия лекар е, че има високи шансове за нормално забременяване след операцията и трябва да пробваме поне 5-6 месеца.

В същото време имам високи стойности на FSH (14.3 и 13.9 в два поредни месеца)и сравнително ниски на Инхибин В (38). Поради тази причина, поради възраста и заради ситуацията с тръбите, друг лекар в клиника за стерилитет ми препоръча Инвитро.

Вече зададох тези въпроси и в рубриката за Арт процедури към д-р Стаменов. Мислите ли че няколко месеца отлагане са решаващи на моята възраст? Вие бихте ли изчакали? Едно инвитро означава ли край на по-нататъшни опити за забременяване по естествен път?

Благодаря ви за отговорите.
Re: Решение за инвитро - моля помогнете
« Отговор #1 -: Май 07, 2007, 10:43:37 am »
Едно инвитро означава ли край на по-нататъшни опити за забременяване по естествен път?
Не. Защо мислиш, че е край за опитите по естествен път?
Относно другия основен въпрос - сама знаеш, че никой няма да ти каже какво да правиш, без сама да решиш това. Аз лично макар да можех да си чакам, но направих първия опит. Пак ще се повтаря (понеже беше неуспешен), но това не ми пречи да правим и естествени опити, макар че "чудо" няма да стане - поне при нас :)
Все пак прблемите при всеки са различни, а от там и подхода за преодоляването им.
Както един лекар ми каза - можеш да забременееш естествено и след една година, можеш след 10, може и да не забременееш естествено. Сама решаваш какво ще правиш - дали ще чакаш, или ще опиташ. И аз опитах.
yahoo_17 Успех, todo !  :flower:
« Последна редакция: Май 07, 2007, 10:58:54 am от BLACK_ROSE »
« Отговор #2 -: Май 07, 2007, 10:51:46 am »
Мнението на опериращия лекар е, че има високи шансове за нормално забременяване след операцията и трябва да пробваме поне 5-6 месеца.

Аз бих се доверила на доктора си. На твое място бих подала документи по програмата за безплодие при жената. Докато ти отговорят, може и да не ти се налага да правиш ин витро  :D

lb2f
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #3 -: Май 07, 2007, 12:34:31 pm »
Предвид високия ФСХ, Инхибина и отстранените сраствания - аз бих направила АРТ /дали ще е стимулирано инсе или ин витро, не знам,но бих направила нещо/.
Успех!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
« Отговор #4 -: Май 07, 2007, 12:55:32 pm »
zdrawei,
az predi wsi4ko iskam da ti kaja ,4e trqbwa da si silna i borbena.A re6enieto za inwitro e twoe.Spored men e naj razumno e da si podade6 dokumentite i dokato 4aka6 probwaj po estestwen na4in.USPEH!!!!!!!
*
« Отговор #5 -: Май 07, 2007, 14:25:27 pm »
Според мен - трябва да направиш това, което ще те накара да се почувстваш най-добре. Разбира се, след консултация с твоя лекар. Ако възрастта и проблемите те притесняват, може би най-спокойна ще се чувстваш, ако опиташ с ин витро. Така знаейки, че си предприела нужните мерки за да не губиш време, ще се отпуснеш и може би, както са ти писали другите момичета, докато чахаш - чудото ще стане от само себе си! Ако решиш да опиташ по естествен път, ще си под напрежение, знаейки какви проблеми имаш и дали те няма да попречат, докато времето лети... Правилното решение е това, което те кара да се чувстваш добре. Послушай вътрешния си глас! Успех!
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #6 -: Май 07, 2007, 14:34:15 pm »
Надявам се и Мели да се включи...

Едва ли мога нещо повече да добавя към това, което вече са ти казали. Аз лично клоня към асистирана репродукция заради годините и неприятния хормонален статус. Все пак решението е твое (ваше).

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #7 -: Май 07, 2007, 15:43:13 pm »
Благодаря ви за отговорите!
*
« Отговор #8 -: Май 07, 2007, 15:59:48 pm »
Мила Тодо,
нека ти кажа какъв е подхода на Американските лекари.
В ЩАтите ако не забременееш след 6 месеца опити дори и да си под 25 години препоръчват ин витро.ТЕ са много агресивни и мисля че това е много добре защото спестява много н мъки и съмнения.
Аз съм на 34 години и имам висок ФСх.Исках веднага да правя ин витро но  първо трябва да премахна хидросалпингс чрез лапаро.
МИсля че трябва да действаш с ин витрото-нямаме време миличка!
Успех!
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #9 -: Май 07, 2007, 21:11:26 pm »
Мнението на опериращия лекар е, че има високи шансове за нормално забременяване след операцията и трябва да пробваме поне 5-6 месеца.

Аз бих се доверила на доктора си. На твое място бих подала документи по програмата за безплодие при жената. Докато ти отговорят, може и да не ти се налага да правиш ин витро  :D
:good_post:
« Отговор #10 -: Май 08, 2007, 09:39:40 am »
Всички останали отговори би трябвало да ти помогнат да вземеш своето решение. Желая ти успех, каквото и да предприемеш  :)
Едно инвитро означава ли край на по-нататъшни опити за забременяване по естествен път?
По повод този въпрос /моля Мели да ме поправи, ако съм в заблуда/ съм чувала от лекар, че след инвитро /при налични други условия - проходими тръби и добра спермограма/ шансовете за естествено забременяване се увеличават. Доколкото си спомням - вследствие хормоналната регулация.
*
« Отговор #11 -: Май 08, 2007, 10:21:43 am »
Здравей  :balk_64: аз също съм на 35 ,но за сега пробвам с инсе.За ин витро мога да се замисля след 5-6 неуспешно инсе,поне те се правят всеки месец.това е мое мнение ,ти си преценяй какво ще избереш.Каквото и да е пожелавам ти успех. :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers: :blowingdust:
« Отговор #12 -: Май 13, 2007, 10:11:58 am »
Както Мели подчерта хормоналия статус не предполага чакане, най-добре е да се дества бързо. Няма време за губене. Събирай сили и напред.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
*
« Отговор #13 -: Май 13, 2007, 11:00:20 am »
И моята препоръка е да направиш ин-витро, защото с чакане се губи много време, а   за АРТ годините са много важно нещо. Успех каквото и да решиш!
*

eganeva

• 4584
  • И утре е ден, но друг....
« Отговор #14 -: Май 13, 2007, 11:55:47 am »
Хайде на ин-витрооооооооо,
цяла банда сме!  :lol:
 :party: :jump12: :grouphug2:
*
« Отговор #15 -: Май 13, 2007, 12:50:43 pm »
  На 35г. и с тези хормони, не те съветвам да се мотаеш. Действай - ин витро. И успех! :D
*
« Отговор #16 -: Май 13, 2007, 13:12:35 pm »
Здравей, мила!
Каквото и да решиш, най-искрено ти желая успех! :goodluck:
Аз също много се колебаех, но в крайна сметка реших - подадох документи за ин витро и сега чакам отговор от ЗК. В зависимост от това кога ще дойде той, ще си правя и други планове - може би още едно инсе! Но нали знаеш, ние предполагаме, господ разполага! Не губи време като мен! Още веднъж - успех!  :crossfingers: :bighug:

« Отговор #17 -: Май 13, 2007, 17:37:03 pm »
Хайде на ин-витрооооооооо,
цяла банда сме!  :lol:
 :party: :jump12: :grouphug2:
На промоция ли е? :lol:
Но и аз като ветеранка съм съгласна, че време за чакане няма, ами се стягай и действай момиче, а ние сме с теб :ywoohoo:

*

eganeva

• 4584
  • И утре е ден, но друг....
« Отговор #18 -: Май 13, 2007, 21:35:03 pm »
Аха, на промоция.... :cheerleader:
*

baracuda

• 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!