0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

здравейте,най-после успях да се регистрирам,досега все влизах като didka-77гост.Откриха ми висок пролактин 09.м.820,при допустими до 530,пия парлодел вече толкова време 2*1,ЯМР-добър,сега пролактина е 202,а Христозов/ендокринолога/ казва продължаваш да пиеш,никакво спиране.Миналия м.правихме стимулация с клостилбегит и гинек.казва спирай този парлодел вече е в норма.Е,богами кого да слушам и какво да правя,а ходя чак до Варна при този Христозов.Моля ви за съвет.И др.ще питам,не ми е ясно след като единият ми яйчник е кистозен,тази стимулация ...и къде е гаранцията че с прегнила се пукат фоликулите,вече толкова се обърках,моляви за съвет
Re: Докога се пие парлодел-моля за съвет
« Отговор #1 -: Май 04, 2007, 08:10:32 am »
здравей,

парлоделът се пие продължително време, включително и по време на бременност. Мисля, че при теб обаче дозата е висока. След като нямаш аденом на хипофизата и пролактинът е в норма се започва постепенно понижаване на дозата. На мен са ми казвали, че когато се цели забременяване е добре нивото на пролактина да е в горната половина на референтните стойности.
Ти с поликистозни яйчници ли си? Защото пролактинът може да е леко увеличен при поликистоза.
Относно препоръките на гинеколога ти, моят съвет е да слушаш ендокринолог, защото това заболяване е ендокринно, не гинекологично. А най-добре да намериш специалист, който да е двете. Изследвай също така и други хормони.
За Прегнила нищо не знам.
Не вярвайте в чудеса - разчитайте на тях!
*
« Отговор #2 -: Май 04, 2007, 09:18:36 am »
disi, и аз мисля, че дозата ти е много висока. Щом като пролактина е вече в норма, нямаш аденом, би трябвало вече да се предпише една поддържаща доза. След като се намали дозата постепенно, се прави отново изследване на пролактина. Определено потърси и второ мнение.
При стимулация трябва гинеколога ти да следи всичко, така, че той трябва да е видял дали са се пукнали фоликулите от прегнила. Правена ли ти е снимка за проходимост на тръбите?
*

misi

• *
  • 1543
  • Невъзможното днес ще стане възможно утре!
« Отговор #3 -: Май 05, 2007, 10:21:39 am »
disi,
и аз пия парлодел, заради висок пролактин. Но дозата ми беше 1/2 хапче и постепенно намалих на 1/4, докотра ми каза да не го спирам, въпреки че пролактина влезе в норма, каза че ще го пия докато забременея. Както са ти казали момичетата, може би е добре да се намали дозата ти, но говори за това с докотра ти.
За пролактина - не се притеснявай - той ще свърщи работа. И при мен имаше задържане на фоликули при нормален цикъл, но с прегнила се получаваше отделяне.
Желая ти успех!
« Отговор #4 -: Май 09, 2007, 11:34:58 am »
Пила съм Парлодел, дори 3 х 1, лекаря ти само може да каже кога да намалиш дозата. Мисля че трябва да следиш Пролактина няколко месеца подред. Да го изследваш 2 пъти в месеца примерно и чак тогава може да се вземе решение за намаляване на дозата.
« Отговор #5 -: Януари 20, 2008, 20:36:49 pm »
Момичета и аз имам проблем с пролактина и сега пия парлодел по половинка на ден, но трябва да го намаля на четвъртинка и да го спирам според лекаря ми,а мен ме е страх и то много и на моя глава мисля да го пия до 36 г.с.Мислите ли,че ще има някакъв проблем ако не го спра и ако го спра дали ще се отрази по някакъв начин на бременността,в смисъл да прокървя или да настъпи преждевременно раждане.
Благодаря ви предварително за отговорите!

*
« Отговор #6 -: Януари 21, 2008, 12:23:24 pm »
disi, в никак-в случай не спирай парлодела. Теzи медикамнети (парлодел, бромокриптин, достинекс) се спират само по схема. Ако го спреШ от раz пролактинът ти след един месец Ще е мнооооого висок. Говоря от личен опит. Вече 11 години вzемам бромокриптин/достинекс. Най добре слуШай ендокринолога си. Попитай дали не е добре да намалиШ доzата.

П.П. Имате ли спермограма и проходимост на тръбите, направени преди стимулацията?

*
« Отговор #7 -: Януари 21, 2008, 12:31:54 pm »
disi, в никак-в случай не спирай парлодела. Теzи медикамнети (парлодел, бромокриптин, достинекс) се спират само по схема. Ако го спреШ от раz пролактинът ти след един месец Ще е мнооооого висок. Говоря от личен опит. Вече 11 години вzемам бромокриптин/достинекс. Най добре слуШай ендокринолога си. Попитай дали не е добре да намалиШ доzата.

П.П. Имате ли спермограма и проходимост на тръбите, направени преди стимулацията?

[/quote
И на мен началото на 2007 ми откриха пролактин 850 при горна граница около 500. Пих Парлодел, но тъй като се оказах силно алергична, го спрях от раз, без да намалявам дозата. Пролактинът ми след това беше, и продължава да е, около средата на референтните стойности. Така че, явно зависи...
*
« Отговор #8 -: Януари 21, 2008, 12:50:03 pm »
borea,  а колко време си го пила? Просто органиzмът не е привикнал към него. Но оставам с впечатление, че disi го пие от доста време. Но всеки реШава сам zа себе си. Аz само споделям опит (в случая дългогодиШен). 
*
« Отговор #9 -: Януари 21, 2008, 13:59:18 pm »
borea,  а колко време си го пила? Просто органиzмът не е привикнал към него. Но оставам с впечатление, че disi го пие от доста време. Но всеки реШава сам zа себе си. Аz само споделям опит (в случая дългогодиШен). 

Може и да си права, Миле07 - пих го месец и половина. Аз го спрях просто защото нямаше как иначе, след две посещения на Пирогов заради алергията... Но и аз смятам, че всяка промяна на дозата, или спиране трябва да бъде предписана от специалист.
*
« Отговор #10 -: Януари 21, 2008, 14:13:06 pm »
И аз бях на пролактин, като дозата ми беше различна в зависимост от р-тите при изследванията. Накрая бях на 2х1/2, когато забременях още на 33 ден от М, док каза да го спирам. Засега нямам проблем с бременността, дано и занапред да е така. Ако се съмняваш в лекаря си, направи консултация с друг, но и аз мисля, че дозата ти трябва да се коригира. Успех!
*
« Отговор #11 -: Януари 21, 2008, 14:34:33 pm »
borea ами това са си лично мои предположения. Затова каzвам, че всеки сам си реШава. Моите наблюдения са, че

1. теzи медикаменти имат действие около месец след прекъсване на приема им.
2. Ако се спрат внеzапно, след месец пролактинът се вдига и то доста.
3. Започването/zавиШаването на доzата става постепенно по схема. Иначе има ужасни странични ефекти.
4. Спирането им трябва да става съЩо по схема.
5. За съжаление много гинеколоzи не се придържат към теzи схеми
6. Затова най добре е да се отиде при добър ендокринолог.

А ти само към парлодела ли си алергична или и към достинекса?
*
« Отговор #12 -: Януари 21, 2008, 14:53:54 pm »
Не знам дали съм алергична и към Достинекс, защото оттогава насам пролактинът си ми е в граници, а го изследвам всеки месец. Когато спрях Парлодела, и двамата лекари, при които ходя (гинеколог - Стаменов, ендокринолог - Начев) ми казаха, че при целящи забременяване не е препоръчителен Достинекса, затова поех риска да не пия нищо пред това да пия лекарство, което може да навреди. Освен това тогава много четох из разни американски сайтове, и общо взето навсякъде пише, че ако се прояви такава алергия, тя обикновено е към всички допаминови агонисти (каквито са и Cabergoline в Достинекса и Bromocriptine в Парлодела).
« Отговор #13 -: Януари 21, 2008, 20:18:17 pm »
Здравейте! Аз от 2 години приемам парлодел по 1/2 ,а от 15 дни минах на 1/4 и днес изследвах хормона .Ето и резултатите
Пролактин (PRL) 422
  ж. <50 г. 70 - 565; >50 г. 58 - 415
 Моля,за вашите коментари . Скоро ми предстои 2 инсеминация при д-р Даскалов.

*
« Отговор #14 -: Януари 21, 2008, 20:36:30 pm »
Повтори го след 3 седмици отново. А ЯМР правила ли си?
« Отговор #15 -: Януари 21, 2008, 20:51:34 pm »
А ЯМР правила ли си?
Не. Доки, каза че няма нужда след като сме го вкарали в граници.
*
« Отговор #16 -: Януари 22, 2008, 09:34:19 am »
 И аz си вкарах стойностите в референтни граници, ама аденом си имам. Искай си ЯМР, отиди на ендокринолог. Успех при инсеминацията.
*
« Отговор #17 -: Януари 22, 2008, 10:43:57 am »
Нелинка, пусни след 1 месец пак изследване, да видиш с новата доза дали ще се задържи нисък. Дано да остане в границите и инсеминацията да ти е последната  :wink:
« Отговор #18 -: Януари 22, 2008, 18:12:12 pm »
Благодаря ви момичета! Успех и на вас!
*
« Отговор #19 -: Януари 22, 2008, 20:12:31 pm »
Привет и от мен - много отдавна не съм се появявала тук :oops:, но доколкото знам аз от личен опит, ако ти е в норма пролактина наистина се намаля, поне до една поддържаща доза. И това продължава задължително до настъпване на бременност, а и след това. Колко след това пак ще каже ендокринолога, но за Христозов съм чувала само добри отзиви, но не съм негов пациент.
Станкова аз съм на твоето дередже, въпреки че 36 е много далеч за мен, но моя приятелка абортира, спирайки парлодела. Някъде тук във форума четох, че парлодела не оказва влияние в/у плода, защото не се отделя в плацентата, нещо такова...Аз лично не смея да го спра. Сега съм на 1/2 вечер, може би да падна до 1/4, естествено след консулт, но няма да го спра. Моя гинеколог каза, че по време на бременност пролактина се подтиска по принцип и че няма смисъл от прием на парлодел, но както аз го пия вече 10 месеца, не смея да рискувам точно сега, особено като няма др.шансове за чудеса при мен.
А иначе на 1/2 вечер започнах при стойност ~75, много под долната граница. И естествено цикъла пак спря. Успех момичета и не се отказвайте! Има чудеса, дано скоро и Вашето чудо настане!