Тичинка, тъжно е, че освен с притесненията и страховете си, трябва да се бориш и с лошотията на хората и то на тези, които първи би трябвало да те подкрепят. Ще ти разкажа фрагмент от собствената си история. Имам и аз зълва, която познава в детайли проблемът ни и проявява особен интерес към подробностите. Не бих казала, че е злонамерена, но често е нетактична. Глуповато и лекомислено подхожда към въпроси, които много ни тежат и често причинява болка, вместо облекчение. Бях започнала стимулация при първото ИКСИ, което правех след две неуспешни инсеминации и две операции. Седях пред кабинета и чаках за ехография, заедно с още едно момиче, с което се бяхме запознали при предната ехография. Зълва ми обикновено ме придружаваше, но този път закъсня и аз тръгнах без нея. По някое време дойде в болницата и ми каза: `Лори, имам да ти казвам нещо много важно!...Ходих на гледачка за теб (знаейки добре, че аз никога не бих отишла, защото изпитвам ужас от подобни неща)и тя ми каза, че няма да забременееш тази година.` Кръвта ми замръзна във вените! Момичето до мен пребледна. Усети състоянието ми, направи крачка към нея и с много учтив, но леден глас и каза само две стегнати изречения, които съм сигурна, че моята мила зълвичка още не може да забрави. Оттогава рядко задава въпроси и почти не ме поглежда в очите. Онова момиче, обаче, спечели за един само миг и симпатията и приятелството ми. Изведе ме навън и ме остави да се наплача на рамото й, остави ме да говоря докато не излях цялата си мъка и горчивина, без да пита и коментира, пропускайки така, заедно с мен реда за ехографията си.
Всички тези приказки са, за да ти напомнят, че даже и семейството ти да проявява трудности или даже нежелание да разбере и прегърне мъката ти, има кой да го направи. Не губи вяра в хората. Ние всички в този форум сме до теб и те разбираме. Когато станах член на този форум, усетих топлината на разбирането на тези момичета. Те са специални! И имат право като те съветват да зарежеш зълва си и махленските клюкарки и да обърнеш повече внимание на съпруга си. Често мъжете са чувствителни и с трудност приемат мисълта за `нередности` в спермограмата. Някои виждат в резултатите на спермограмата еквивалент на тяхната мъжественост. Опитай да поговориш открито с него. Дай му да разбере, че `проблемът` не е негов или твой, той е ваш и вас чака да го разрешите. Дали ще отнеме много или кратко време разрешаването му, ще бъде тежко и за двама ви. Само вашата сплотеност ще наплави пътят ви по-понусим. Желая ти пътят ти да е максимално кратък и краят- щастлив.
Може би ще помогнеш на мъжа ти да се отпусне, ако вместо да го молиш, му разкажеш за твоите чувства, за болката си, страховете си,желанията си, надеждите си. Намери начин да го предразположищ да ти сподели и той.Не забравяй, че неговият страх може да опира и до теб. Виждайки желанието ти за дете и допускайки възможността, че може да не е по възможностите му да ти го даде, вероятно се бои за връзката ви, за обичта ти... Ако е така, трябва да с много деликатност да потушиш страховете му.
Да й се роди здраво на зълвата детенцето и със здраве да си го гледа, но сега я остави на страна и насочи всичките си усилия към човека до теб. Щастието е в ръцете само на вас двамата.
Имаш всичките ми симпати! Смелост и напред!