0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Темата на бременните- 3 част
« Отговор #140 -: Май 17, 2007, 12:08:05 pm »
Наде, изследвахме стерилна урина и се оказа, че имам е-коли 10 на 5 степен в първата урина. Бях при Васко, видя, че задържам урина в левия бъбрек, утре съм на уролог. Назначи ми антибиотик и желязо. Пуснах втора стерилна урина в Торакс, утре ще имам резултата, но съм сигурна, че няма да е по-цветущ, защото се чух преди малко с доктора и ми каза, че за сега са 10 на 3 степен, но микробиоложкат има съмнения, че са от влагалището. Ако е така ще трябва да правим влагалищно изследване ииииииии натам незнам вече.... Пуши ми мозъка, не мога да спя, яко съм се сдухала :? :? :?
*
« Отговор #141 -: Май 17, 2007, 12:34:53 pm »
Mari_Pz, аз от желязото хванах ужасен запек със задържане и на газове. Оправих го с мляко с мюсли сутрин на закуска (по рецепта на Генето :)) и около 1/4кг сушени сини сливи.
*
« Отговор #142 -: Май 17, 2007, 12:36:28 pm »
Mari_Pz, аз от желязото хванах ужасен запек със задържане и на газове. Оправих го с мляко с мюсли сутрин на закуска (по рецепта на Генето :)) и около 1/4кг сушени сини сливи.
И при мен така, страшен запек имах.
Марче не се шашкай бе, нали си в добри ръце Васко ще те оправи. Спокойно само, висчко ще бъде ОК. Айде гуш цун  :wink:
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

« Отговор #143 -: Май 17, 2007, 12:50:19 pm »
Здравейте момичета, аз съм нова бременна. От кой месец да започна да подготвям зърната за кърмене и откога да започна да ги мажа с тези мазила, за които говорите?  :D
« Отговор #144 -: Май 17, 2007, 14:10:39 pm »
Здравей, Лиси,

можеш да започнеш след 7-и месец, но според последни изследвания на бъдещите мами не се препоръчва да си "подготвят" зърната с механично (с хавлиена кърпа разтриване, примерно), понеже се свалял някакъв предпазващ слой на кожата.
Лично аз не съм ги подготвяла моите. :)
Смята се, че рагадите се получават от неправилно поставяне на бебето на гърдата, а не от "подготвеността" на гърдите.

При всички положения обаче тук последна дума имат родилите вече; моите познания са все още само теория.
 :D

Можеш да погледнеш и в подфорума Кърмене... на бг-мамата, там има страшно много статии и коментари.
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #145 -: Май 17, 2007, 14:47:06 pm »
Гане, благодаря ти! Аз ям доста солено и почти не пия вода,
но това явно трябва веднага да се промени!

Надин, днес пак го питах - желателно е да се намали солта, да се ядат повече плодове и зеленчуци и да се пие вода. Така че наблягай на това, което има по пазара и дано се оправи бързо положението.
Мари, не мисля че от желязото може да имаш болки в стомаха. Помисли си какво си яла - пържено, по-мазно, нещо което да затруднява жлъчката? Защото по време на бременността, много често жлъчката създава проблеми и си мислим, че е от стомах. Ако те боли високо горе - това е жлъчка. Избягвай пържено и мазно, неща, които я натоварват и евентуално помоли доктора да ти направят една ехография там, за да се види да не би да имаш нещо. Аз имам полип в жлъчката и имах страхотни кризи. Мога да ти препоръчам да пиеш чай от мента - облекчава и много помага.
lusy27 - Можеш да подготвяш зърната си от сега, стига да имаш желание за това. При къпане се изтриват с тривка и след това се изплакват. Желателно е да е внимателно и да не се натиска много, тъй като може да предизвикаш контракции. Рагади винаги могат да се получат. Аз ги избегнах, но не знам дали е от това, че предварително подготвях зърната или от това, че съм намерила сравнително правилен начин за кърмене. Въпреки че прекарах повече време в изпомпване на кърмата пред това да кърмя реално :? Много е важно все пак да има кой в родилния дом да помогне с показването на правилното кърмене.
По въпроса за секциото - важно е предварително да се говори с анестезиолога, да се направят тестове за упойката - това е повече от задължително. Тъй като може да се получи алергичен шок от самата упойка. Секциото може да е с пълна упойка, може и с епидурална. За препоръчване е епидуралната, тъй като ще можете да видите бебето си веднага. При нея усещането е като че ли са ти отсекли краката и не може да се движат. Това е единственото притеснително нещо. Не се усеща болка, участваш през цялото време в "раждането". Времето за изваждане на бебето е от разреза до показването му - 4 минути :lol: След това обаче се налага да стоите 45 минути на операционната маса, тъй като трябва да ви зашият. Усеща се през цялото време натиск и все едно някой ти дърпа корема. След приключването те местят в стаята. Може да усетиш болка като менструалната. Ако някой има по-силни болки - вливат обезболяващи през абоката. Първите няколко часа сте с катетър и евентуално на следващия ден се маха, след това почва раздвижването. Не бъдете много смели и бързи, в началото ще ви боли доста, ще ви е трудно да тръгнете и ще чувствате слабост. Полека лека, с помощта на лекаря или на сестра, ще успеете да се справите и с това.
Хубаво е да си поискате бебето и дори и да нямате кърма - опитвайте да започнете кърмене. Не се съгласявайте да го захранват с изкуствени млека. До колкото знам от приятелката си педиатър - дава се малко глюкоза, за да се избегне привикването към изкуствено мляко и след това да може да свикне със сученето.
Ами това е от мен :wink: Ако има още въпроси - ще отговарям :D
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
« Отговор #146 -: Май 17, 2007, 16:06:18 pm »
Ей, Гане, страхотно си го обяснила за секциото, много детайлно и интересно!
Песимистът вижда трудността във всяка възможност;
Оптимистът вижда възможността във всяка трудност!
*
« Отговор #147 -: Май 17, 2007, 16:30:30 pm »
Благодаря Гане, за обясненията за секциото! :)

Imagination sets the spirit free into a distant land of fantasy;
close your eyes and you will see within your mind there lays the key.

Почивай в мир мамо - обичаме те!
« Отговор #148 -: Май 17, 2007, 21:18:01 pm »
Гане, много ми хареса обяснението за секциото - благодаря :bighug:
Относно жлъчката - това не го знаех и ме хвърли в джаза директно 8O
Само, че на мен ми правиха ехография на жлъчка, черен дроб, бъбреци и т.н, когато бях в началото на бременността и специално жлъчката и черния дроб бяха на 6...
Днес бях на консултация и ми забраниха да правя каквито и да било "геройства" като висене по опашки, натоварване и т.н...Изписаха ми магнерич и ми казаха да се щадя :oops:
Само, че на мен точно юни ми почва обикаляне на Здравна каса, КАТ, НОИ, банката, че нали сменям фамилия и съответно всички документи :x - та ще видим какви ще ги дялкам тогава

*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #149 -: Май 18, 2007, 16:56:05 pm »
По въпроса за секциото - важно е предварително да се говори с анестезиолога, да се направят тестове за упойката - това е повече от задължително.
Гане - дори и тези, които мислят да раждат без секцио е добре да направят теста за упойки. Дори и само за всеки случай. То ако кажеш на лекарката, че имаш изобщо някаква алергия ще те прати за този тест.
След приключването те местят в стаята.
Ако трябва да сме точни - в реанимацията. Освен това е задължително да дойдат до вечерта и да ти кажат какво става с бебето - т.е. да ти кажат, че всичко е наред, че е добре и са му направени каквито изследвания трябва. Даже се подписваш, че са ти го казали. Задължени са.
Обезболяващите на мен си ми ги биха в дупето. То аналгин ми биха веднага след като ме прехвърлиха в реанимацията и оше не ме беше отпуснала упойката - така че си ми ги биха директно в дупето и нищо не усетих. Освн това упойката отпуска по доста странен начин - първо единя крак, после другия.
За да не се получи тази слабост при ставането трябва да пиете много течности - вода и сок от ябълки. Само ябълки, за да не ви се надува корема - така казаха. Ако не пиете може доста да ви падне кръвното, сгъсти кръвта... и да се чувствате слаби, да ви се вие свят или  да се задъхвате бързо. Ама по-лошото е, че като додат и ви видят катетъра веднага им се изяснява дали сте си пили водата и ако не сте ви карат да изпиете много вода веднага. Между другото - носете си сламки, защото няма да можете да се повдигате и няма как да пиете директно от шишето.
И накрая за ставането - доста боли, ама бързате или не трябва да станете. Така че според мен колкото по-бързо, толкова по-добре. :) всеки си преценява разбира се.
Аз решеих да съм смела и да ставам бързо, ама не знаех, че боли и като тръгнах да става и усетих болката се изплаших и й казвам на лекарката:
Аз "Ама то това боли доста"
Тя "Що, да не е да са ви рязали  :lol:"
После вече всичко тръгна като на майтап
Аз "Ама не се шегувам, боли си!"
Тя "Зная - нали са ви шили коремите"
Аз "Е да, ама аз не знаех кое е нормално и реших, че може да не е и затова си казвам"
Тя "Какво те притеснява"
Аз "Да не стане нещо"
Тя "Какво например"
Аз "Нещо с раната - не знам"
Тя "Ако се притесняваш да не потекат черва - няма страшно зашили са ви"
Така че няма страшно. Щом на мен ми е било до смях още следващата сутрин.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

Ganka

• 5926
« Отговор #150 -: Май 19, 2007, 01:29:41 am »
Тамара, по принцип за тези, които раждат нормално, не винаги правят тестове. За секциото са задължителни. Поне тук се попълва един голям поменик, в който ти обясняват абсолютно всичко и ти пълнят главата с апокалиптични картини. На мен уж ми направиха тестове, но това не ми попречи да направя алергичен шок и да си мисля че умирам на операционната маса, но се оцелява.
Тук местят в стаята, реанимацията си е за съвсем други случаи. Освен това бебето ми си беше с мен през цялото време. Никой не ми го е вземал след като го почистиха и аспирираха. Даже беше едно от основните условия - да ми го дадат, да го слагам до себе си и до гърдата си, за да може по-лесно да свикне с мен, с кърменето и с гърдата. Това обаче се оказа само немска практика. В България, за съжаление не е така. На мен ми казаха, ако искам да си почина, тогава ще дойде сестра и ще вземе бебето, но мен толкова ме беше страх да не ми го откраднат или да не изчезне, че се разделих с него само за 2 часа, защото след шока от упойката и самата операция нямах сили да мръдна, камо ли да гледам дете.
Тук се поставят специални чорапи на краката, които са да не се образуват тромби, тъй като се залежавате. Освен това ми поставяха и специални инжекции срещу това. Не знам как стоят нещата в България обаче. Желателно е да се провери, тъй като е много важно условие нещата с вас да са наред.
По въпроса за ставането - аз станах почти сама и почти сама се завлачих до тоалетната, за да ми махнат катетъра, но в първия момент почувствах слабост. Никой няма да ви каже, че сте герои, от това, че сте станали веднага и сте хукнали. Боли си и имате право да си помрънкате :wink: Надявам се, че след операцията ще ангажирате някой да ви помага, защото, повярвайте ми, много е трудно. Поне седмица-две е добре да има някой около вас, за да се справите с всичко. Не е нужно да сте герои, приемете помощ, ако има от къде :D
В интерес на истината и аз дълго сънувах как ми се отваря шева и ми се изсипват червата :lol: Ама ми мина :lol:
Галка, за жлъчката го подчертавам изрично, защото аз щях да пукна от криза. Много е силна и остра болката, мислиш си, че е от стомах, а то е от жлъчката. Съветвам ви да не ядете горчица. Това е едно от нещата, които предизвиква доста сериозни проблеми със жлъчката. Дори и в началото при ехографията всичко да е било наред, възможно е по-късно да се обострят нещата. Все пак тялото се променя и доста неща започват да се обаждат по време на бременността.

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
*

Tamara

• 1662
« Отговор #151 -: Май 19, 2007, 14:48:55 pm »
В интерес на истината и аз дълго сънувах как ми се отваря шева и ми се изсипват червата :lol: Ама ми мина :lol:
Тук на лентичката пише за нещо друго, което ще прояви интерес към шева ти след около 200 дни. :) Да кажеш после как стоят нещата след второ секцио. Някои казват, че са чували, че тогава е по-трудно възстановяването.
Преди да родя всички ме плашеха колко е лошо да раждаш с операция. След като родих и се запознах с други майки, които също са раждали със секцио всики казваха, че възстановяването е доста леко. Сега обаче взеха да казват, че възстановяването от второ секцио било трудно. Ама от къде знаят след като не са раждали втори път  :dontknow:
Аз ако забременея отново... а бе дай първо да забременея  :lol: Дано много от нас да имат възможност да проверят кое възстановяване е по-леко - от първо или от второ секцио  :balk_600:
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

Ganka

• 5926
« Отговор #152 -: Май 19, 2007, 15:11:53 pm »
Не знам, аз предпочитах, ако може да родя нормално, но за съжаление по медицински причини ми се наложи операция. Като гледам приятелките си, които родиха нормално - много по-бързо се възстановяват от секцио. И коремите се прибират по-бързо, и килограмите се свалят по-лесно. При секцио винаги имаш едно наум и гледаш малко повече да се пазиш и щадиш. А иначе ужасно ме е страх от второ секцио, но просто нямам почти никакви, да не кажа нулеви шансове за нормално раждане. :( Ще го мисля като стигна до там...

*

Tamara

• 1662
« Отговор #153 -: Май 19, 2007, 16:23:08 pm »
Всеки момент очаквам някой да каже, че оСПАМвам темата. Не мислех да споря на тема "За и против секциото". Ама ако аргументите за са медицински причини, а аргументие против - козметични... струва ми се, че след около година много малка част от нас ще дефилират по световните подиуми заради собствената си външност. Но всяка една от вас ще гушка най-хубавото бебе на света. А секциото ще травмира бебето по-малко. И доколкото всяка една от нас винаги ще си има едно на ум и гледа малко повече да си пази бебето и да го щади...
А подозирате ли, че не само майките си мислят, че техните чавчета са най-хубави :)
Марио беше малко под годинка и един ден казах на мъжа ми, че вече имам чувството, че и голо да го съблека детето пак ще се намери някой да му каже че е момиченце. А таткото отговори: "Това е защото целият свят е сбъркан. Всички си мислят, че щом детето е толкова хубаво, значи е момиче. Никой не допуска, че може да има и хубави момчета." Така че, макар че не си го признават, и те си харесват човечетата!
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
« Отговор #154 -: Май 21, 2007, 09:02:58 am »
[quote author=Ganka link=topic=11181.msg209406#msg209406  За препоръчване е епидуралната, тъй като ще можете да видите бебето си веднага. При нея усещането е като че ли са ти отсекли краката и не може да се движат. Това е единственото притеснително нещо.
[/quote]

Гане,извинявай,че ще ти противореча,но това,за което говориш ти,е спинална упойка,а не-епидурална!
При спиналната не се усеща нищо от кръста надолу(доколкото знам).Затова и се пазарих за епидурална при моето раждане.При епидуралната се усеща абсолютно всичко,но не възприемаш усещанията като болка,а просто си усещаш всичко(рязане,бъркане да ти извадят бебе,плацента,шиене и т.н.)
Епидурална упойка прилагат даже и при нормално раждащите,за да не усещат болките от контракциите.Но,ако не усещат абсолютно нищо-няма как да изгонят бебето.
Така,де... :D
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #155 -: Май 21, 2007, 09:07:37 am »
Епидурала го слагат така, че като почне раждането да не си вече под действие на упойката, за това се слага катетър и се влива по малко упойка която действо определено време. При нормално раждане няма как да ти се спестят напъните- ама те не болят. Всъщност мен почти не ме боля де, аз като циганките за 10 минути напъни и родих, а преди това контракциите все едно ще ми идва- нищо по-различно като болка.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
« Отговор #156 -: Май 21, 2007, 09:18:29 am »
Здравейте! Включвам се и аз в темата на бременните! Имам следния въпрос - могат ли бременните да ядат ленено семе? Вчера забелязах, че любимото ми плодово мюсли съдържа ленено семе и сега не знам дали мога да хапвам от него?
*

Ganka

• 5926
« Отговор #157 -: Май 21, 2007, 10:24:22 am »
Ле, мила, не претендирам за точното наименование защото тук всичките видове са с едно наименование - все е ПДА. Та ми е малко трудно с преводите на упойките :lol: Иначе е точно - отрязват ти се краката и от кръста на долу не усещаш абсолютно нищо :lol:
Марми, абсолютно безвредно е лененото семе. Даже се препоръчва при запек от бременността :wink: Яж спокойно! И честито! Лека бременност и здраво бебе!

*
« Отговор #158 -: Май 21, 2007, 11:07:52 am »
Гане,радвам се,че не ми се нацупи за забележката :balk_70:
« Отговор #159 -: Май 21, 2007, 11:20:54 am »
Момичета някоя от вас случайно да знае дали по време на бременност изчезват кисти на гърдата.От няколко години съм в това положение..ако се мажа с "прогестогел" намаляват..но спра ли кошмарът е наяве.Докторите не ми дават гаранция че ако ме оперират те няма да се появят отново.Благодаря :wink:
Свободата означава да чувстваш това, което сърцето ти желае, независимо от мнението на околните.Паулу Коелю