0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Дуфастон при закъснение на цикъла
« -: Април 23, 2007, 12:47:35 pm »
Здравейте момичета,
От скоро съм във форума и вече прочетох доста полезна информация,само че не открих инфо по въпроса, който ще ви задам.
Наскоро посетих гинеколог, тъй като цикъла ми закъснява повече от всеки друг път (14 дни). На вагиналния ехограф не се видя евентуална бременност,след това направих два теста и двата се оказаха отрицателни.
Та въпросът ми е следния, гинекологът ми предписа Дуфастон за 10 дни по две таблетки на ден и каза,че след 5 до 6 дни след спирането на лекарството ще ми дойде. Това изпитано средство ли е за регулиране на менструацията? В смисъл какво ще стане другия месец, когато не вземам този препарат, няма ли да разбъркам хормоните си?
Притиснението ми се засили и от факта, че наскоро изследвах щитовидните хормони и антителата ТАТ и МАТ са в пъти повече от нормата, ТСХ пък е нисък. Дали вземането на Дуфастон по някакъв начин би навредил в чисто хормонален план?
Приятен ден желая на всички!
« Последна редакция: Април 23, 2007, 13:55:15 pm от blueocean »
Re: Дуфастон при закъснение на цикъла
« Отговор #1 -: Април 23, 2007, 13:55:19 pm »
Аз пия дуфастон, но моят цикъл по принцип е много нередовен. Дуфастона е прогестеронов препарат и при мен действа. Не мисля, че има странични ефекти, освен може би напълняване при някои жени и то при продължителна употреба. До три дни се изхврля напълно от организма, така че едва ли ще повлияе на следващия ти цикъл.
Не знам дали може да влияе на хормоните на щитовидната жлеза. Според мен не би трябвало.
Понякога от притеснение също се получават такива нарушения на цикъла. Така че по-спокойно  :balk_602:. Ако не вярваш на гинеколога си, потърси дург. Инъче довери се на преценката му :)
« Отговор #2 -: Април 23, 2007, 14:19:32 pm »
Благодаря за отговора svetili :balk_5: ,скоро ще посетя ендокринолог и ще го попитам за Дуфастона. Що се отнася до гинеколози или аз съм карък и все попадам на "образи" или наистина е трудно да срещнеш такъв, на който да се довериш. Последния ми го препоръча личната лекарка, след едно разочароващо посещение в частната клиника на гинеколожка,която по принцип се ползва с доста добро име,дори отидох при нея след като четох тук във форума и в един съседен форум на подобна тематика. Така, че доверието е нещо което се гради при повече от една визита при даден гинеколог,пък аз все ги сменям заради нещо  :balk_113:
« Отговор #3 -: Април 23, 2007, 18:47:59 pm »
Що се отнася до гинеколози или аз съм карък и все попадам на "образи" или наистина е трудно да срещнеш такъв, на който да се довериш.
Тези думи все едно аз съм ги писала. За последните 4-5 месеца съм ходила при поне 4-има специалисти и по едно време попадах от трън та на глог. Най-разочарована съм от "препоръчаните" лекари. Не ми е приятно, но се налага да правя компромиси, за да не спирам лечението. Още веднъж успех от мен :)
« Отговор #4 -: Април 23, 2007, 22:14:02 pm »
Успех и на тебе svetili надявам се лечението ти да е успешно и да завърши с желания от теб резултат  :)
*
« Отговор #5 -: Април 24, 2007, 15:44:02 pm »
Тази схема с Дуфастона при закъснение на М. се прилага често. И относто неговия прием не би трябвало да имаш накакви притеснения.
Е, все пак си е синтетичен хормон.

Дуфастона "разрехавява" лигавицата. Така ако няма бременност, настъпва М., ако има бременност, то прогестерона поддържа лигавицата.
Та, да не те учудва това че се прилага както когато искаме да предизвикаме М., така и когато искаме да не дойде М. а да има бебе.

И на мен ми се струва че дуфастона не би трябвало да има връзка с хормоните на щитовидната.

За щитовидната специално ще трябва да отидеш на ендокринолог.
Тези високи стойности на ТАТ и МАТ в комбинация с ниско ТSH (май говорят за Хашимото) и ще трябва да се лекуват.
Това да не те плаши, но моя съвет е да потърсши добър ендокринолог за щитовидната.

Успех.
"Всичко идва навреме за този който умее да чака"

« Отговор #6 -: Април 24, 2007, 17:08:25 pm »
За съжаление Rommi си много права за Хашимото  :( сега се връщам от прегледа при ендокринолога (д-р Ангел Ангелов ВМИ) и тои ми постави тази диагноза. Каза,че бебеправенето ще трябва да почака около 6м докато лекуваме жлезата. Попитах го и за дуфастона и той каза, че цикълът ми е нередовен най-вероятно заради проблема с щитовидната жлеза и няма да има смисъл да го вземам, при все че след като прочетох писаното от теб ми стана по ясно и логично,защо ми го назначи гинеколога.
Д-р Ангелов ми предписа Metizol 5мг два пъти по две таблетки на ден и ми каза да изследвам и Пролактин задължително.
Ами това е пожелавам здраве на всички!
« Последна редакция: Април 24, 2007, 19:26:46 pm от blueocean »
*
« Отговор #7 -: Април 24, 2007, 18:14:41 pm »
За съжаление Rommi си много права за Хашимото  :( сега се връщам от прегледа при ендокринолога (д-р Ангел Ангелов ВМИ) и тои ми постави тази диагноза. Каза,че бебеправенето ще трябва да почака около 6м докато лекуваме жлезата. Попитах го и за дуфастона и той каза, че цикъла ми е нередовен най-вероятно заради проблема с щитовидната жлеза и няма да има смисъл да го вземам, при все че след като прочетох писаното от теб ми стана по ясно и логично,защо ми го назначи гинеколога.
Д-р Ангелов ми предписа Metizol 5мг два пъти по две таблетки на ден и ми каза да изследвам и Пролактин задължително.
Ами това е пожелавам здраве на всички!

Мммда, Съжалявам.
Искаше ми се да не съм права за неприятни неща, но фактите (високо ТАТ и МАТ + ниско TSH) при теб говореха точно за това, а не знаех дали ще попаднеш на читав доктор, или някой ще те размотава, та за това исках да ти обърна внимание, и ако се наложи да си питаш повече.
Дори си мислех да ти напиша, че сега по-важно е да лекуваш жлезата и може от нея да идва проблема с М, но не ми се щеше да избързвам, за да не те притесня. Все пак аз не съм лекар.

Не познавам въпросния доктор (ендокринолога), но като чета какво ти е казал, мисля че може да му имаш доверие. Прав е - от щитовидната идват проблемите с М.
Да, и пролактина е важен, защото той може да е причина да няма овулация, оттам може да се измести цикъла и т.н.

Не знам при кой гинеколог ходиш, но според мен е трябвало да те поразпита малко повече и да разбере за проблема с щитовидната, а не "давай веднага Дуфастон"...
Малко ми се струва че е попретупал нещата...
Просто само с дуфастона щеше да лекува "следствието", а сега като лекуваш щитовидната ще премахнеш "причината".
Така че.... не се притеснявай за това - че сега 6 месеца се отлагат опитите.
По-важното е че си открила причината и си на прав път.

Успех и пиши как се развиват нещата при теб.
И с още нещо искам да те успокоя.
Има много момичета които са с Хашимото и имат успешни бременности, така че това не го мисли и не се притеснявай.
Утре ако имам възможност ще потърся линк и ще ти пратя.

"Всичко идва навреме за този който умее да чака"

« Отговор #8 -: Април 24, 2007, 19:24:38 pm »
Rommi много си мила и ти благодаря от сърце за думите ти   :bighug:

Доброто в тази ситуация е, че се откри заболяване, което би попречило на забременяването или би довело до усложнения при една евентуална бременност, ако не се приложи добра терапия и ако не се знае за него.

Затова ще се обърна към всички момичета, които имат проблеми със забременяването, моля ви, изследвайте си и щитовидната жлеза, за всеки случай и за ваше спокойствие. Тя има голяма роля както за зачеването, така и за износването на плода. Бъдете информирани и се интересувайте непрекъснато, въпреки че съм сигурна, който чете в този форум вече го е направил.  :)
*

MALENA*

• 176
  • Смисълът на живота придава онова, което му липсва.
« Отговор #9 -: Април 24, 2007, 23:04:21 pm »
Здравейте момичета  :balk_64:
И аз съм с объркан цикъл от няколко месеци идва ми и не спира. Отидох на лекар  ми казаха средно поликистозни яйчници и ми преписаха ДУФАСТОН 3 месеци от 14 до 26 ден. След това отидох и при друг, тои ми казва микрополикистоза и ми пусна хормонални изследваня сега чакам резултати. Някои да е лекувал поликистоза с Дуфастон?

« Отговор #10 -: Април 25, 2007, 19:41:38 pm »
На мен гинеколожката ми каза, че диагноза поликистозни яйчници не се поставя само при преглед с ехограф, трябва и хормонален анализ, така че си изчакай резултатите, не вземай нищо преди това и се консултирай отново с гинеколога назначил изследванията.
*
« Отговор #11 -: Май 23, 2007, 10:01:32 am »
Здравейте момичета, на мен също ми изписаха дуфастон поради голямо закъснение-3*1 цяла опаковка.Дойде ми още от първия ден на приема.Мислите ли , че трябва да продължавам да го пия?
                                                                                                            Само едно нещо прави мечтата невъзможна:страхът от    неуспех.,Алхимикът,Паулу Коелю
*

*слонче*

• 1764
  • вече сме трима и съм най-щастливата жена на света!
« Отговор #12 -: Май 23, 2007, 10:06:07 am »
консултирай се с гинеколога си, нямам представа за какво е изписан, говори с него и да ти обясни повече. успех
никога не отстъпвай на принципите си!
« Отговор #13 -: Май 23, 2007, 13:01:58 pm »
Ако е предписан заради закъснението, тогава очевидно вече не ти е нужен. Все пак е по-добре да попиташ лекаря си  :balk_103:
*
« Отговор #14 -: Май 23, 2007, 15:16:37 pm »
Имам два въпроса:
1. От всичко прочетено в нета, съм запомнила, че Дуфастон се пие след овулация. Как се процедира, ако няма такава- не се ли обърква организмът?
2. Ако се започне прием на дуфастон за да настъпи менструация, а се окаже, че предшестващото го зацапване е било менструация какво се случва? Ще настъпи ли нова?!?
« Отговор #15 -: Май 23, 2007, 17:23:48 pm »
На първия въпрос мога да отговоря, защото аз по принцип нямам спонтанна овулация и въпреки това пия дуфастон, за да предизвикам мензис. Дуфастон се приема след овулация, за да се направи лигавицата по гостоприемна за бебенцето/ако се е получило оплождане/. Ако е нямало овулация или не е настъпило оплождане, след спирането на Дуфастона, нивото на прогестерона пада и ти идва цикъла.

За второто - не знам. Един гинекологичен преглед би трябвало да може да определи в коя фаза на цикъла си, за да не гадаеш какво ще стане ако е било така или инъче.