Брех! Не очаквах че такава дискусия се оформила...
Благодаря на всички момичета, които са ме разбрали.
Чита, ок! Права си за себе си! Не искам да споря с теб, нито да се оправдавам.
Но, понеже темата си е интересна, а и аз съм мислила по нея доста преди да се появи Никола, ще споделя с вас част от разсъжденията си по този въпрос. Първо винаги съм знаела, че ще няма да съм жена домакиня, просто не ставам за тая работа, не защото не обичам да си къткам къщата, напротив, а просто защото се ужасявам от мисълта, че когато времето ми минава единствено в готвене, пране и чистене, мозъкът ми не работи и затъпявам. Нарочно подчертавам първото лице, единствено число.
Та ... винаги съм знаела, че ще бъда работеща майка, просто се надявах, да имам малко по-дълго платено майчинство. Не стана - това е положението.
Имам позната, която си остана в къщи. Има две чудесни момченца. Карат само със заплатата на мъжа и. Нейният свят се простира до семейството й. Гледа си децата, гледа си къщата. Те ходят на детска градина вече. Но...тя вече не излиза много - примързява я, на кино не й се ходи, на театър също. До градинката, до магазина и така... Книги също малко се четат, защото откъде да знае какво ново е излезнало, пък и каквото й е трябвало, вече го е прочела. Концерти - абе кой ще ти ходи да взима билетииии, пък после да се организира ходенето, аааа не!
Мислила съм си, че тя прекарва много време със децата си, ама какво им разказва - ей богу не мога да си представя. Приятелчетата им са от градинката под блока, няма различни хора.Сигурно е прекрасна майка... по-добра от мен... незнам...това просто не е моят начин.
Може би моят начин е егоистичен и безотговорен, обаче - ако аз нямам богато и разнообразено от преживявания, задачи и емоции ежедневие, не мисля, че ще бъда пълноценна майка. За мен пълноценната майка не е онази, която не се отлепя от детето си и бута с лъжицата храна в устата, когато това е нужно.
Искам да покажа на детето си красотата на нашата улица, рано сутрин, през май, когато Спаска си мете пред магазина, мирише още на ведро и свежо, когато хората започват да си вадят мушкатата по прозорците. Искам да не спирам да виждам шарените истории на хората около мен в работата, в квартала, тук. Искам, за да мога да ги разкажа на него. Искам да знам и да съм отишла на новите театри, кина и концерти, за да мога да ги споделя с него. Искам сетивата ми и мозъка ми да не закърняват, за да мога да ги споделям със сина ми и да го науча на най-доброто и красивото, на което съм способна.
Това не мога да направя ако си стоя в къщи. Просто АЗ не съм способна на това.
Допълнително от гореказаното, засега, се усещам, че и времето, в което сме заедно - сутрин преди и вечер след работа, прекарвам с Никола доста по-пълноценно, отколкото докато си бях в къщи. Ние комуникираме непрестанно и аз не оставям дори една минута да ми се изплъзне. Даже вечер, ако имам работа в кухнята го посаждам на столчето и докато се въртя и готвя си пеем песнички и му разказвам приказки. Докато си стоях в къщи в същата ситуация, щях да го оставя в другата стая с играчките, а аз спокойно щях да си хлопам с тенджерите.
Факторът пари, пък въобще не го коментирам, защото той някак си е очевиден.