На мен пък мнението на albenanedelcheva ми звучи точно като на човек, който никога не е пушил, да каже на пушач: "Ама как не можеш да се пребориш с цигарите, виж аз как добре се справям!".
Като изключим физическите заболявания, преборването с "лакомията" е точно същото като преборването с всяка една зависимост - т.е. много трудно и свързано с много напрежение. Повечето хора са достатъчно наясно със себе си, независимо от това, което показват. Смятам, че като си знае човек, че е пълен, последното, от което се нуждае е някой друг да му го натяква.
Съветите ти ,albenanedelcheva, пак са като на човек, който бори 2-5кг най-много да влезе във форма. Съвсем неприложими са при хората с истински проблем. При много пълните, ограничаването за известен период от време на цяла (и то най-основната) група храни - зърнени е с временен ефект, който се връща със страшна сила в нови натрупани килограми.
В общи линии смятам, че пълните, както и всички, които се борят със зависимост, се нуждаят от насочване, но само ако си го поискат и се почувстват готови за решителни и постоянни мерки, които ще траят не седмица -две ограничаване, а цялостна смяна на режима на хранене. Основното, от което се нуждаят е подкрепа и чувство за пълноценност. Също така смятам, че непоискани мнения и оценки са нетактични и ако авторът им се заблуждава, че са "с най-добри чувства" първо да погледне собствените си недостатъци, преди да дава мнение за вида на околните. Смятам, че липсата на тактичност е далеч по-зле от повечето килограми!