Д-р Стаменов, здравейте! На 07,11,2007 Ви разказах моята ендометриозна история на кратко, а именно - след профилактичен преглед се установиха 2 ендометриозни кисти/5,5 и 6,5см/ следва лапаротомия със запазени два яйчника, тръби и матка - в норма, не е описана степен на ендометриоза, золадекс и диферелин 6м, октомври 2007 - първа менструация. След първата менструация от 5 до 9 ден клостилбегит 2 месеца. След първия - фоликул - 2,5см, прегнил, спукан фоликул, няма бременност. Втория месец на 10 ден фоликул почти 4 см и тогава Ви писах. Вие ми препоръчахте да Ви пиша пак, да си направя хормони, да спра кломида и спермограма. Клостилбегита го спрях естествено защото вече имах киста, спермограмата в обикновена лаборатория направена е отлична, а хормони не съм направила, щото лекаря при когото ходя смята, че биха се повлияли от клостилбегита и затова ще ги правим след 10 дни на 4 ден от цикъла. Това за което Ви пиша сега и за което наистина страшно много се притеснявам са мисля доста основателните ми опасения за луф синдром. След появата на 4 см киста приемах дуфастон, на следващия месец тя си беше там на десния ми яйчник. Последва дуфастон от 5 до 25 ден, а след това изчезване на кистата от десния ми яйчник и поява на 6 см на левия, съответно предложение за нова операция, за мое щастие беше около Нова година и никой не се нае да прави подобно нещо, а тя след 10 дена беше и изчезнала. Последва 1 месец /до средата на януари/ на противозачатъчни - Регулон. Следващ цикъл - фоликул 20мм, отрицателен тест за овулация /направих около 10/ и съответно неспукан фоликул, дуфастон от 15-25ден, следващ цикъл - няма кисти, доминантен фоликул - 19мм, прегнил 5000ед, отрицателни тестове за овулация, отново неспукан фоликул и последно този месец не ходих на фоликуметрия и на 17 ден съм с 4,7см фоликул или направо киста и сега оргаметрил 7 дни. Описах Ви отново всичко, стараейки се да е макс кратко и вероятно е страшно объркано, ако е така Ви моля да ме извините и да ми пишете какво да конкретизирам. Въпроса ми е - достатъчно ли е това, че не се пукат фоликулите за да се съди, че има наличие на луф или това, че тестовете за овулация са отрицателни, може да говори за проблем при хормоните и ако те бъдат регулирани нещата биха могли да влязат в някаква норма, дали порастването на 4,7см фоликул до 17 ден, говори за все още остатъчна стимулация? Направих хидротубация, която не показа проблем, естествено ако има луф тя или евентуална цветна снимка няма да имат значение, направих и СА 125, който отново е завишен, както и преди операцията при норма 35 моя е 41. Дали може да се отлага решението за ин витро при това което Ви описах по-горе и въобще какво мислите Вие за това? Много се извинявам отново за хаотичното и много дълго получило се писане и Ви благодаря!