0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Osiana

• 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
Re: Моята Градинка
« Отговор #800 -: Юни 07, 2007, 14:56:21 pm »
Малеееее, какви хубави цветове, красота. Гери, страшни са. Барво. :D
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*

peti_pati

• 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
« Отговор #801 -: Юни 07, 2007, 16:47:16 pm »
Гери, колоко са красиви тези кактуси 8O - ти направо ще ме накараш да си преразгледам отношението към тези бодливи растения :lol:.
А за азалията ти нямам думи. И аз много отдавна си търся такава с шарени цветове, но явно не съм положила достатъчно усилия. Сега вече съвсем ме амбицира :lol:.
Намерихме нашето синче.
*
« Отговор #802 -: Юни 07, 2007, 16:48:58 pm »

Момичета виждате ли това висящото растение в дъното на тази снимка, е ако има някой който знае нещо за него да казва защото аз дори и името му незнам  :P :wink:
*
« Отговор #803 -: Юни 07, 2007, 17:47:23 pm »
Благодаря, момичета! :)

peti_pati, кактусите по принцип са голямата страст на мъжа ми и основно той се грижи за тях. А азалията дори зимата беше направила пъпки но тогава така и не цъфна, въпреки че в хола където ги държим зимата е истински парник, влажно, слънчево и сравнително топло. Иначе я имам от 1 година.

Фанта, а това цвете в дъното и аз го имам, но и аз незнам как се казва но пък хич не е претенциозно и е много хубаво примерно за декоративна решетка като се провлачи надолу. Леля ми си го е сложила точно така и изглежда страхотно, аз нямам такива екстри, но пък имам куки по тавана и може да се сложи в макраме.

Imagination sets the spirit free into a distant land of fantasy;
close your eyes and you will see within your mind there lays the key.

Почивай в мир мамо - обичаме те!
« Отговор #804 -: Юни 07, 2007, 17:47:35 pm »
fanta_22,
и аз имам същото цвете и с нетърпение чакам някой да каже името му  :wink:
gery_k77, невероятно красиви кактуси и прекрасна азалия.
peti_pati, и аз преди имах по-различна нагласа към някои цветя, включително и кактуси. Но от известно време ги виждам по различен начин. Вече няма цвете, което да не харесвам и да не пожелая  :D По този случай вече имам един кактус-бебе и коледарче-бебе ...  :wink:
*

Osiana

• 4888
« Отговор #805 -: Юни 07, 2007, 18:09:31 pm »
Благодаря, момичета! :)

peti_pati, кактусите по принцип са голямата страст на мъжа ми и основно той се грижи за тях. А азалията дори зимата беше направила пъпки но тогава така и не цъфна, въпреки че в хола където ги държим зимата е истински парник, влажно, слънчево и сравнително топло.

Gery, азалията не обича топло.

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
*

georgeel

• 625
  • На мама разбойника
« Отговор #806 -: Юни 07, 2007, 19:17:38 pm »
Gery браво  :lol:много хубави кактуси,не съм виждала такива.А имената им какви са?
*
« Отговор #807 -: Юни 07, 2007, 20:41:16 pm »
Браво бе, Гери. Я какви цветове имаш. Кактуса ти е направо супер, да не повярва човек, че тоз бодил е майка на такава красота. :P А такава  шарена азалия нямам. Преди няколко месеца удавих една и на нейно място си купих три.
Фанта, снимката не е много добра и не мога да разбера за кое цвете питаш.
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #808 -: Юни 07, 2007, 22:10:50 pm »
Това цвете да ви предупредя, ако го изнасяте навън, не му знам и аз името :oops:, но имах такова - лови много миризливки. Това е рай за миризливките. Моето брат ми го умори, защото непрекъснато излизаха миризливки от него. Иначе има едни много приятни лилави цветове. Много е хубаво за макраме, ама лятото става гнездо и зимата като го прибера не се живее заради него :(
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
« Отговор #809 -: Юни 08, 2007, 09:09:24 am »
mmery това пълзящо надолу растение сега го гледам в стаята си на библиотеката , изглежда доста добре провесен надолу пък и и не е капирзен , гледам само да му е светло и мокро.... Сега пускам снимка на още едно растение за което пак ничищко незнам-

:wink: :)
*
« Отговор #810 -: Юни 08, 2007, 10:37:48 am »
Светлината не е много хубава на тази снимка, но на мен това ми прилича на КАланхое. Цъфти с различни цветове.

Ето и една снимка:

Ето 2 линка, къде има и кратки съвети за отглеждането му.
http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=FLOWERS_INFO&FLOWER_ID=109

http://magi.triada.bg/article.asp?topic=CV&id=CV203
"Всичко идва навреме за този който умее да чака"

*
« Отговор #811 -: Юни 08, 2007, 11:08:43 am »
[quote author=fanta_22
Момичета виждате ли това висящото растение в дъното на тази снимка, е ако има някой който знае нещо за него да казва защото аз дори и името му незнам  :P :wink:
[/quote]

Това е старо българско цвете и се хваща много лесно. Една приятелка го отглежда /направо е огромно/ и каза че се казвало ... :oops: "курвичка" /простете, ама така било известно/. Реших да попитам баба /и тя е голяма цветарка/ и й занесох клонче от цветето. Когато я попитах какво е това, тя вика: - А, курвичка. Така че и баба ми потвърди "името". :wink:
*

baracuda

• 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
« Отговор #812 -: Юни 08, 2007, 11:20:54 am »
Баракудке, на втората ти снимка, тревите в зелено-бяло, стават за сушене.
За тази трева ли имаш в предвид,мила?

Лично аз много си я харесвам и съм й предоставила достатъчно място да се развихри. :wink:
Ето и последната цъфнала красавица, снимката не е много добра, но заваля и бързах да не намокря фотото.

Леле,Мари!Много-красива снимка,както и самата роза!Възхитена съм!А за аранжировката ти свалям шапка!Много ми допадна!Браво!

klia, :lol:то че оплакнах очите на тези зелени прелести,но чак ми се насълзиха от цените! :lol:

gery_k77 ,много-качествени снимки и невероятни цветя!Да поздравиш мъжа си!Благодарим за споделянето с нас!Напълни ми душата!...Очакваме продължение! :wink:

Rommi ,благодаря за съветите за каланхоето.И аз отглеждам две и ще са ми от полза!

mmery ,когато събереш шушулки от лупините и си готова,само ме уведоми и ще ти пратя адреса си ,да ми изпратиш!Ще ти бъда много-благодарна!

На всички останали градинарки,желая успехи със озеленяването и да ни радват със повече снимки! :grouphug2:

*

Osiana

• 4888
« Отговор #813 -: Юни 08, 2007, 11:24:36 am »
Eли, то си има и друго име, нали, малко по- прилично?  :lol: :lol:

Изсушаване на цветя

Да, мила Баракудке, за тази трева говоря, аз вече намам от нея :(

*

baracuda

• 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
« Отговор #814 -: Юни 08, 2007, 11:31:44 am »
eli_v ,ти си нашият лектор! :wink:благодарим ти за споделената информация за цветята!И занапред ще разчитаме на оригиналните ти обяснения! :wink:...Някоя снимчица...вече...от теб?

Osiana ,мерси за бързия отговор,относно сушенето на цветя.Като дойдеш във Варна ще ти дам коренчета от тази тревичка,колкото искаш.Хваща се по всяко време на годината. :hug2:...Вече ми се изчерпаха хвалебствията за розите и изобщо за всички цветя с които ни радваш.Абе,номер едно си и това си е! :wink:
*

Osiana

• 4888
« Отговор #815 -: Юни 08, 2007, 12:37:33 pm »

Osiana ,мерси за бързия отговор,относно сушенето на цветя.Като дойдеш във Варна ще ти дам коренчета от тази тревичка,колкото искаш.Хваща се по всяко време на годината. :hug2:...Вече ми се изчерпаха хвалебствията за розите и изобщо за всички цветя с които ни радваш.Абе,номер едно си и това си е! :wink:

:bighug: :thankyousign:
Ти си нашата сладуранка, мила, ти си също номер едно, толкова много цветя имаш и ни доставяш удоволствието да им се наслаждаваме. :D Всички сте номер едно, толкова хубави цветя имате, направо да ви завиди човек. Дето вика Евро - "Браво булки!"

Polarstern

*
« Отговор #816 -: Юни 08, 2007, 13:29:09 pm »
Оси, цветето със сигурност има "по-прилично" име, но просто така е известно. Все пак ще се опитам да разбера името му. Много ме срам, задето написах онази думичка ... :oops:

eli_v ,ти си нашият лектор! :wink:благодарим ти за споделената информация за цветята!И занапред ще разчитаме на оригиналните ти обяснения! :wink:...Някоя снимчица...вече...от теб?

Баракудке,  много ми се иска да предоставя и мои снимки на цветя, но за съжаление, нямам с какво да ги снимам... :(. Ако случайно имам възможност, ще го направя.
*
« Отговор #817 -: Юни 08, 2007, 13:44:39 pm »
Здравейте момичета.Въпреки, че се прибирам от изтощително пътуване не можах да издържа да не видя за какво сте си говорили.Прекрасни цветя и декорации имате.Не мога при такива красоти да остана безпристрастна :D.Бялото цвете /на Оси лилавото/ се казва Лунария, а онова червенкото е Физалис /декоративен/ има и ядливи сортове. 
Кети, за кои цветя говориш?

За онези сухите във вазата
*

Osiana

• 4888
« Отговор #818 -: Юни 08, 2007, 13:54:39 pm »

Тук дългите пръчици са купени, а тези с овалните листенца всъщност са едно градинско цвете, което вече е прецъфтяло и по този начин образува семена (за съжаление не знам как се казва)

Аз това цвете го имам , ето тук:

После като прецъфти точно така му стават листата. т.е. семената, ще взема и аз да опитам да го изсуша.

Кети, значи това се казва Лунария??

Оси, цветето със сигурност има "по-прилично" име, но просто така е известно. Все пак ще се опитам да разбера името му. Много ме срам, задето написах онази думичка ... :oops:

:lol:      :lol:      :lol:

:bighug: :bighug: :bighug:

*
« Отговор #819 -: Юни 08, 2007, 14:00:05 pm »
Eврика! :P Разбрах латинското наименование на цветето с неприличнот име! Специално ходих до една колежка да проверя в книгата й за цветя как се казва. Имаше снимка и отдолу пише "плектрантус". :P Намерих и друга информация за него. Ето: Плектрантус -
Plectranthus Семейство: Устоцветни Lamiaceae
Плектрантусът е изключително непретенциозно растение. При разтъркване на листата на някои видове се разпространява аромат, който прогонва молците.
Листата му са почти кръгли, назъбени по периферията, дълги около 5 см. Стеблата са крехки, воднисти, стелещи се, достигат дължина 50 – 60 см. В домашни условия цъфти рядко. Цветовете са невзрачни, дори загрозяват растението. Ако се появи цветонос, добре е той да се отстрани, за да не изтощава растението.
Добре е да се подрязва всяка година – пролет. За да е кичесто растението, връхчетата трябва често да се прищипват.
Подходящ е за висящи кошници или за покриване на пръстта на големи саксии с други растения. Растението е подходящо и за хидрокултура.
Някои видове:
Plectranthus australis – със зелени лъскави листа
Plectranthus oertendahlii – с пъстри листа
Светлина: светло, полу-сянка, непряка слънчева светлина
Температура: умерена температура; зимата – минимална to – 10oС, но е добре температурата да не пада под 15оС
Поливане: лятото – обилно, зимата – умерено
Пръскане: от време на време
Въздушна влажност
Торене: пролет, лято – от март до септември – на 2 седмици
Пресаждане: на 2 – 3 години – пролет, но по-добре е растението да се подновява
Размножаване: връхни резници – във вода или в почва – пролет и лято;
пасности: - Преполиване; - Засушаване; - Недостатъчна светлина.
Проблеми:
- Ако краищата на листата почерняват и изсъхват, причината е преполиване или недостатъчно подхранване;
- Ако стеблата са полегнали – при млади растения (при стари е нормално), причината е недостатъчна светлина.
Вредители: растението е относително устойчиво на вредители –  Щитоносни въшки; Белокрилки; Листни въшки.