0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Моята Градинка
« Отговор #580 -: Май 26, 2007, 22:31:22 pm »
Клиа, от къде ги купуваш, бе душата, по това време?
*

Osiana

• 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
« Отговор #581 -: Май 27, 2007, 00:33:40 am »
Клиа, какво те интересува, мила? Пиши по-точно. :D
Аз писах много за розите, същото важи и за розите-дръвчета, с изключение на зазимяването. Те трябва през зимата да се зазимяват. Тази зима моите не ги зазимих, беше много топло, и ако ги бях зазимила не е хубаво.
Mary, ако са посадени в саксия, може почти през целия пролетно-летен сезон да си купиш роза. А тези с голите корени, до края на април, по принцип.

Зазимяване на рози-дръвчета

В късната есен се изрязват клоните ололо 1/3, освен това всички изсъхнали клони, пречупени и наранени. Ако розата е в саксия, се покрива саксията с дървени стърготини /пръстта/ или се увива саксията с по дебел плат. Върху короната се поставя и се вързва лелено чувалче или тези от картофи, но не от тези с изкуствена материя. Никога не се покриват с найлони.
На пролет се махат, някъде в началото на март.
Ако розата е посадена в градината, почвата около нея може да се покрие със слама или стрърготини, или това което имам аз, /това са едни начупени кори от дървета, нещо подобно на почвената покривката в гората (мулч)/. Короната се покрива по същия начин.

Малко снимков материал от мен:

Ashram

Целувам ви всички. :kiss:
« Последна редакция: Февруари 23, 2009, 19:18:47 pm от Osiana »
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*
« Отговор #582 -: Май 27, 2007, 00:45:17 am »
Ози, аз това го знам, но не знам тези на Клиа какви са. Останах с впечатлението, че не са в саксия, та затова се чудя от къде по това време.
А тази роза има страшен цвят.
Ти доста написа по въпроса за розите, но не каза много за увивните. Аз имам 6 и не съм много наясно с подрязването. Знам, че не е толкова силно като при другите и знам, че се зазимяват. Нищо повече. Може ли да напишеш нещо повечко и за тях.
*

Osiana

• 4888
« Отговор #583 -: Май 27, 2007, 00:49:49 am »
Ози, аз това го знам, но не знам тези на Клиа какви са. Останах с впечатлението, че не са в саксия, та затова се чудя от къде по това време.
А тази роза има страшен цвят.
Ти доста написа по въпроса за розите, но не каза много за увивните. Аз имам 6 и не съм много наясно с подрязването. Знам, че не е толкова силно като при другите и знам, че се зазимяват. Нищо повече. Може ли да напишеш нещо повечко и за тях.

Разбира се мила, утре или в другиден, сега отивам да спя. :balk_126:  :lol:

Много ви обичам всички.  :heartbeat:

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
*
« Отговор #584 -: Май 27, 2007, 00:56:35 am »
Айде, лека. И да сънуваш розови сънища.
*
« Отговор #585 -: Май 27, 2007, 01:19:24 am »
Mary и трите рози са в саксии - така и смятам да ги държа защото се намирам в Канада и тук климата е малко студеничък. Страх ме е да ги зазимявам затова ще ги подрязвам и прибирам в гаража - поливане през зимния сезон веднъж месечно - така поне пише на листчето, с което ми ги продадоха.
Оси интересува ме най-вече подрязването на клоните как и кога да го правя - на листчето пише на пролет ама аз да те питам теб за всеки случай. Под какъв ъгъл се подрязват и на какво ниво? А как се прави ашладисване на роза? Или това е в професионалните тайни и по-добре да не питам  :wink:
*
« Отговор #586 -: Май 27, 2007, 01:30:29 am »
АААААААААААА явна аз пак не доразбрала.
А що се отнася до ашладисването, става много трудно. Ние се опитахме няколко пъти и нито една ашлама не се хвана. Знам, че дървото майка, трябва да е младо, не по старо от година - година и половина. След това  силно се изрязват клоните, но това зависи все пак и от това какво е дървото. На върха на срязания клон се правят прорези в които се слага калема. Залепва се с пчелен восък и се връзва. В общи линии е това, но така както го написах излиза, че е много лесно, но не е така. Има няколко метода за ашладисване. Аз знам само  този. Комшията има около 10-на плодни дръвчета, които са най - малко по 2-3 ашлами на дърво. Например черешата му е с 3 вида - едната му е ранна, другата е средна и къснна. Абе с две думи, който си го маже, си го може.
Ози ако знае повече да пише.
*

georgeel

• 625
  • На мама разбойника
« Отговор #587 -: Май 27, 2007, 10:19:06 am »
Аз съм ограничена откъм гледането на цверя защото съм в апартамент

Това са моите красавици,дано да ви харесат.Извинете ме че не се справям много добре със снимките,но нямам много време да се занимавам.
*

Osiana

• 4888
« Отговор #588 -: Май 27, 2007, 11:46:13 am »
Ашладисването не е лесно, там трябва майсторлък. Това може да прави само баща ми от нашето семейство и аз смятам да се уча сега.

Клиа, най-вече на пролет се режат розите. Погледни на стр. 9 и 10 от темата, всичко съм описала там. :D

*
« Отговор #589 -: Май 27, 2007, 15:02:50 pm »
Е Фантата ме е изпреварила с теменужките. Ето последните две цъфнали.
Сега започвам с розите. Това е червена уханна, букетнна. На заден план се вижда и късния божур. Това е бяла букетна. А това е бяла увивна или катерлива. За сега е цъфнала само една, но има поне още 15-на пъпки.
Това е английското мушкато. 
А това е лимона с милион пъпки. За сега от мен толкоз. :wink:
*
« Отговор #590 -: Май 27, 2007, 15:15:40 pm »
Mary  лимона как си го гледаш? Някакви по специални грижи?

"Можеш да направиш две грешки по пътя към истината: да не го извървиш целия и въобще да не тръгнеш по него."
 Буда
*
« Отговор #591 -: Май 27, 2007, 15:18:32 pm »
Ясно ашладисването остава за в друг живот - сега ще боря правилното подрязване на клоните на розите :-)
Благодаря Оси и Мари :-)
*
« Отговор #592 -: Май 27, 2007, 15:20:28 pm »
Никакви специални грижи. Зимата ги държа където им намеря място - мазе, не отопляема стая и т.н. Тази зима даже така ги бях забравила да ги поливам, че направо почти бяха увехнали. А лятото вън. Пече ги, вали ги, духа ги, ама са си екстра. Другият лимон няма като този толкова пъпки, но той го е докарал на нови листа.
*

Osiana

• 4888
« Отговор #593 -: Май 27, 2007, 22:15:10 pm »
                  Катерещи рози

Катерещите рози могат да бъдат такива с еднократен цъфтеж и такива които цъфтят многократно от май-юни до есента.

Първата група е по-добре да не се режат на пролет, защото розата ще има после много малко цветове. Най-добре е да не се режат. С изключение на стари и изсъхнали клони. Ако трябва/искате да скъсите розата на височина, направете това веднага след прецъфтяването и през юли.

Втората група рози, трябва да се режат. Хубаво е на 2 години (през пролетта), да се изрязва до дъно един от нейните колеми клони. Слаби, изсъхнали и болни клони се изрязват нацяло. По принцип не е нужно всяка година да се режат, на 2-3 години е достатъчно, като едно здраво подрязване на всичко до 3-4 очи от корена  е необходимо.

Всички катерещи рози, по-ниски от 1 м. трябва да се зазимяват. Могат да се увият с нещо като "оградка" от бамбукови стъбла или да се увият и вържат с клони от иглонистни дървета. Почвата може да се покрие както при всички други рози (със стърготини, кори от дървета, слама).
Рози които са повъзрастни от 5 години, не е задължително да се зазимяват, освен при много високи минусуви температури.

Мари, браво мила, много хубави цветенца. :balk_47:
Фанта, чудесни теменужки. :D

« Отговор #594 -: Май 28, 2007, 11:16:19 am »
Здравейте прекрасни градинарки!  :D
Направо не ми остана дъх да се насладя на чудесните ви снимки от почивните дни, невероятни сте.
Да дам и аз моя скромен принос ...
Това са моите любими ириси, снимани по време на напоителен, дъждовен следобед  :wink:

*

Osiana

• 4888
« Отговор #595 -: Май 28, 2007, 12:21:56 pm »
mmery, много хубави ириси.

Тук роза "Nostalgie":

*

Osiana

• 4888
« Отговор #596 -: Май 28, 2007, 12:52:00 pm »
Ето я моята градинка с рози. Всички рози не се виждат, не могат  се хванат всички, а и всички още не са напълно разцъфнали. Ето, Дива Роза :D

*
« Отговор #597 -: Май 28, 2007, 14:50:28 pm »
Продължаваме да сме на вълна Рози и като е така ето още една от мен+ една перуника снимана от близо  8O

Оси и сакм да те питам за твойте теменужки- не че не ми харесват но изглеждат някяк си нещастни като че ли им липсва нещо- ти къде ги държиш в къщи, с какво ги поливш и така, просто ми разкажи как се грижиш за тях. Мойте не са нищо особено, седят на бюорото ми до прозореца, поливам ги с малко вода, гледам да не са сухи, обирам им прецъвтелите цветове и така...  8) :?

*

Osiana

• 4888
« Отговор #598 -: Май 28, 2007, 14:51:48 pm »
Ето една ваза, която съм аранжирала с рози и разни треви.
Използвала съм за вазата розите: "Sunlight Romantica" и "Doris Tystermann", а листенцата по масата са от "Old Port"

*

Osiana

• 4888
« Отговор #599 -: Май 28, 2007, 14:53:47 pm »
Теменужки от скоро гледам, нямам много опит,  но снимката съм я заснела в малко неподходящ момент, точно гогато почнаха да прецъфтяват.  :D