0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Грешки в акушер-гинекологията
« -: Март 29, 2007, 09:31:53 am »
Мисля ще ви бъде интересно да прочетете това Груби грешки в акушеро-гинекологичната практика

Мели моля, да погледнеш и да дадеш своето безцено и компетентно мнение.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*

bebe_13+15

• 2324
  • мама на две слънца
Re: Грешки в акушер-гинекологията
« Отговор #1 -: Март 29, 2007, 14:08:45 pm »
Всичко това звучи направо... А дали повечето лекари проверяват, когато правят нещо - какви са условията при конкретната пациентка и какво НЕ трябва да се прави? Или всички на конвейер  :(

*

manhattan

• 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
« Отговор #2 -: Март 29, 2007, 17:20:14 pm »
абе, кво да ти кажа. Груба Пациентска Грешка е да не си завършил медицина. щото може да не оцелееш...
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #3 -: Март 30, 2007, 15:16:35 pm »
Това е тема, която периодично се показва и е толкова безумно тъпа, че просто не знам какъв смисъл има да я коментирам. Статията е написана от човек, който и представа няма от реална работа, особено пък в областта на АГ, повечето неща са или неверни, или смешни, или просто нелепи. А истинските, реални грешки просто ги няма, пропуснати са. Идеята на тази статия е да се авторът да се почувства велик и да се изплашат хората, които ще я прочетат. Проверявайте си източника на информация, не всичко, което се публикува, е реално и заслужава да му се довериш.

Груба човешка грешка е да вярваш на всичко.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #4 -: Март 30, 2007, 15:23:42 pm »
Благодаря Мели, това исках да разбера дали са пълни глупости или ...
Моля модератора да изтрие темата или да даде съгласие аз да го направя.

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #5 -: Март 30, 2007, 15:32:51 pm »
Ако искаш, нека седи, не пречи, все пак хората четат и се чудят дали това е вярно.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #6 -: Март 30, 2007, 15:37:30 pm »
ОК нека се знае като попаднат и други хора на това, да бъдат информирани че е пълна глупост.

*

bebe_13+15

• 2324
  • мама на две слънца
« Отговор #7 -: Март 30, 2007, 15:53:42 pm »
Мели, благодаря за успокоението :balk_21: Радвам се че те има, както и че има лекари, отзивчиви като теб. Но сте рядкост :(
За съжаление, Ман е права - много често ни се налага да четем и да сме подготвени за това, което е свързано със здравето ни, както и сами да изискваме от лекарите повече информация. В България не е прието да обяснават на пациента много много. Освен това, от личен опит - някои доктори не че не знаят какво как да направят, а просто не следят цялата информация за пациента и може, ако не внимаваш, наистина да направят грешка. На мен лично ми се е налагало да питам, да искам да ми назначават изследвания, да напомням, че нещо не е е било подходящо и да искам да опитаме друго.
Може би защото се занимавам с наука, подхождам към всичко, търсейки фактите и причините. Хващала съм лекари в грешка (те са хора - не са безгрешни), някой път са си признавали. Но ме е страх да се доверя напълно - без лично да проверя, до колкото ми е възможно. Не знам това дали е хубаво - може би щеше да е по-лесно да се доверя и да следвам само докторските съвети и да съм мнооого по-спокойна.

« Отговор #8 -: Март 30, 2007, 17:28:33 pm »
абе, кво да ти кажа. Груба Пациентска Грешка е да не си завършил медицина. щото може да не оцелееш...

:good_post:

И опитът го е показал многократно.
 :x
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #9 -: Март 30, 2007, 19:08:23 pm »

И опитът го е показал многократно.
 :x

Клюката, Коринка, клюката, не опитът.

Димитър Кудоглу
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #10 -: Март 30, 2007, 19:12:56 pm »
За съжаление, Ман е права - много често ни се налага да четем и да сме подготвени за това, което е свързано със здравето ни, както и сами да изискваме от лекарите повече информация. В България не е прието да обяснават на пациента много много. Освен това, от личен опит - някои доктори не че не знаят какво как да направят, а просто не следят цялата информация за пациента и може, ако не внимаваш, наистина да направят грешка.

Така е, и една от целите на сайта е именно тази - да вдигне общото ниво на информираност на крайния потребител, защото информираният пациент е много по-полезен за себе си отколкото невежия. Но цитираната статия по никакъв начин не повишава нивото на информираност на човек, който няма медицинско образование, а за един лекар пък е просто смешна. Единственото, което прави, е да повтаря фразата "груба лекарска грешка", манипулирайки съзнанието и насаждайки страх. А наплашеният човек е много лош пациент.

Димитър Кудоглу
« Отговор #11 -: Март 30, 2007, 19:56:52 pm »
Ами, Мели, аз имах предвид именно цитата на Манхатън. А посочения от мен приемам като леко преувеличение, леко в стила на черния хумор.
С "опитът го е показал" исках да кажа, че и аз като много пациенти съм се парила от лекари. И не мисля, че са недостатъчно компетентни, а по-скоро, хм, един вид мързеливи или немърливи, разсеяни. Има и такива, които ако им задаваш въпроси от любознателност за твоя случай- в края на крайщата това е моето здраве, не неговото - какво, защо..., стават едни такива подозрителни и нервни. От този сайт научих доста неща, включително и да не се доверявам на доктора (последното не е никак добре, мисля) "от пръв поглед".
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #12 -: Март 30, 2007, 20:19:30 pm »
Ами, Мели, аз имах предвид именно цитата на Манхатън.

Всъщност и аз него имах предвид.  :)

А иначе добрият лекар не плаши хората с Торбалан, това ми е основната мисъл по отношение на тази статия.

Димитър Кудоглу
*
« Отговор #13 -: Март 30, 2007, 21:54:35 pm »

На ЖК онзи ден лекарят слуша, слуша и накрая ме попита - вашата професия каква е, защото много добре боравите с медицинската терминология, да не сте с медицинско образование? :lol:
Отговорих му, че след всичко, което съм изпърпяла, ми се налага да съм образована.

И това си образование до голяма степен го дължа на сайта и на всички вас, момичета. И искрено ви благодаря! :thankyousign:
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #14 -: Март 31, 2007, 06:39:20 am »
Цитат
На ЖК онзи ден лекарят слуша, слуша и накрая ме попита - вашата професия каква е, защото много добре боравите с медицинската терминология, да не сте с медицинско образование?

Тя мойта докторка от ЖК си знае, че с мен няма шанс. Но онзи ден направо изтепа рибата като, въпреки моите обяснения, не проумя разликата между IgG и IgM антитела за токсоплазмоза. 
« Отговор #15 -: Март 31, 2007, 13:24:42 pm »
Еее, лейди, ти ме гръмна! Това си е за бисерите направо. И ме подсеща как миналата събота влязох в аптеката да си взема Магнерот, че ми беше свършил. Добре, ама имаха само от по-големите разфасовки, от по 100 хапчета, и аз се замислих дали парите ще ми стигнат или да се кача до нас, да не се изложа нещо. Аптекарката не знам как ми изтълкува колебанието, но изтърси следното: " Времето се затопля и Магнерота ще върви доста."
*
« Отговор #16 -: Април 01, 2007, 23:29:33 pm »
" Времето се затопля и Магнерота ще върви доста."
  :lol: :lol:  :lol:  Е това е голям лаф :lol:
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #17 -: Април 01, 2007, 23:57:45 pm »
лекарят слуша, слуша и накрая ме попита - вашата професия каква е, защото много добре боравите с медицинската терминология, да не сте с медицинско образование?

този въпрос ми е задаван досега поне 20 пъти от лекари. още след първите 3-4 изречения от моя страна, започват да ме гледат подозрително и питат - вие какво работите? идеята е да не би да съм колежка и да се изложат нещо, явно.. а един направо си ми каза "колежке" - така и не разбра, че не съм. и отказа възмутен да ми вземе пари за прегледа, щото сме колеги. голям конфуз беше  :oops:

подкрепям сентенцията на манхатън. друг вариант за спасение, който лично аз виждам, ако не успее човек да завълши медицина лично, е да се ожени за гинеколог с брат стоматолог и сестра педиатър. това е задължителният минимум за всяка жена. познавам един човек тук от форума, който е изпълнил 2 от тия 3 условия  :lol:

а тоя сайт с грубите грешки се върти периодично из форумите поне от 3-4 години...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

bebe_13+15

• 2324
  • мама на две слънца
« Отговор #18 -: Април 02, 2007, 14:34:50 pm »
1.
информираният пациент е много по-полезен за себе си отколкото невежия
2.
А наплашеният човек е много лош пациент.
И с двете съм съгласна на 100 %.
Но момичетата са прави - често лекарите се дразнят от това, че питаш, че знаеш и че искаш повече информация :(
Колкото за автора на статията - ами каква полза има този лекар да плаши и без друго стресираните пациенти?? Явно целта не е да информира и помогне, а каква?

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #19 -: Април 02, 2007, 20:03:55 pm »
" Времето се затопля и Магнерота ще върви доста."
  :lol: :lol:  :lol:  Е това е голям лаф :lol:

Сигурно има някаква логика, но дори и аз не мога да я схвана.  :lol:

Димитър Кудоглу