0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Въпроси към вече осиновилите
« Отговор #80 -: Октомври 18, 2011, 11:32:58 am »
Chandra, чета ! Иначе благодаря!  

Аз от осиновяването не съм се отказала , защото до последно нищо не се знае. Лошото е ,че от как съм бременна не съм добре и затова пропуснах курсовете на осиновителите. :  Сега ще има пак следващият месец, но както се очертава голямо лежане ще пада при мен  :D, тъй че направо не знам как ще довършим процедурата !
« Отговор #81 -: Ноември 10, 2011, 18:34:46 pm »
Chandra, чета ! Иначе благодаря!  

Аз от осиновяването не съм се отказала , защото до последно нищо не се знае. Лошото е ,че от как съм бременна не съм добре и затова пропуснах курсовете на осиновителите. :  Сега ще има пак следващият месец, но както се очертава голямо лежане ще пада при мен  :D, тъй че направо не знам как ще довършим процедурата !
Ако съпругът ти е склонен да ходи на курсовете без теб, би трябвало да няма проблем- социалните и те са хора и влизат в положение... Но няма как да ви издадат сертификат без посещение.
 Докато ние карахме курсовете юни месец имаше една двойка, която влезе в процедура на втората сбирка и само мъжът продължи да идва. Да не говорим, че аз изкарвах половината ден, останалата половина лежах на едно диванче във фоайето и чаках съпруга си (много  ми беше неудобно заради останалите, но те ми влизаха в положение), за да присъства поне той, а отделно от това не можахме и двамата да присъстваме на първата сбирка, но бяхме предупредили.

Дидомира, ние сме кът и социалните имат нужда от такива като нас, а каузата си заслужава и в двата ти аспекта. Говори с тях и им обясни ситуацията.
« Последна редакция: Ноември 10, 2011, 18:42:56 pm от mari-al »
Човек трябва да обича избрания начин на живот точно толкова,колкото претенции ще му предяви подир време;и аз го обичам

« Отговор #82 -: Ноември 10, 2011, 19:39:32 pm »
mari-al,благодаря за съвета .

Вече минахме първия курс , има още един . Разбрах, че може само той да присъснва и следващият път ще е сам. Ще завършим процедурата и тук успешно . :wink:
« Отговор #83 -: Ноември 10, 2011, 20:29:29 pm »
Браво, радвам се за вас. Вървим по едни и същи стъпки с теб.
Човек трябва да обича избрания начин на живот точно толкова,колкото претенции ще му предяви подир време;и аз го обичам

*

anajens

• 717
  • Нашето мило бебче е вече вкъщи!:-)
« Отговор #84 -: Ноември 11, 2011, 08:53:09 am »
Здравейте, да попитам нещо, защото тази тема живо ме интересува, ние също със съпруга ми подадохме документи за осиновяване, сега чакаме да ни се обадят от социалните за да почнат да ни проучват!Въпроса ми е за тези курсове, на мен ми казаха, че ще са три дни, ние сме много кът с отпуските вече покрай процедурите, особено аз!Наистина ли са толкова дни и кога точно се случва този курс преди или след като те одобрят!В рамките на този тримесечен срок в който те проучват ли!!!???
« Отговор #85 -: Ноември 11, 2011, 09:29:35 am »
Здравейте, да попитам нещо, защото тази тема живо ме интересува, ние също със съпруга ми подадохме документи за осиновяване, сега чакаме да ни се обадят от социалните за да почнат да ни проучват!Въпроса ми е за тези курсове, на мен ми казаха, че ще са три дни, ние сме много кът с отпуските вече покрай процедурите, особено аз!Наистина ли са толкова дни и кога точно се случва този курс преди или след като те одобрят!В рамките на този тримесечен срок в който те проучват ли!!!???

Курса на нас ни е две поредни съботи . Така си избрахме , защото работим / аз вече не,де / .Питай социалната ви работничка за такъв вариант, не може да няма . Иначе ви проучват ,после минаваш курса и те вписват в регистъра .Поне при нас е така .
*

anajens

• 717
« Отговор #86 -: Ноември 11, 2011, 10:03:39 am »
Благодаря Дидомира, те още не са ни се обадили, като подавахме документите ни предупредиха за този курс и казаха, че ще трябва отпуск, събирали се няколко двойки и тогава го организирали когато се съберат достатъчно хора!
« Отговор #87 -: Ноември 11, 2011, 11:02:46 am »
anajens , нас ни предложиха два варианта за курса: или 10 дена след работно време по 3 часа мисля че беше, или 4 поредни съботи по цял ден. Имат си определени часове за преподаване и изпълнение, и се съобразяват с кандидат осиновителите (след като се съберат достатъчно за група за обучение) как им е удобно на тях. Учудвам се как при Дидомира ще се съберат в рамките на 2 сбирки, но това е по- добре за тях (Дидомирини), защото иначе не е толкова много материала за преподаване, колкото нас ни запълваха времето с игри и разговори по стари и нови теми (което си е досадно по някое време).
Нашият курс започна след като ни бяха одобрили и дори вписали вече в регистрите, но това защото точно беше влязло в сила задължителното обучение на кандидат осиновителите и за първи път сформираха такъв курс тук, затова по- късно. Иначе още в процеса на проучване ако има курс, ти предлагат  да го запишеш сега.

« Отговор #88 -: Ноември 11, 2011, 11:32:04 am »
Ауууу ,Мари ... доста големи курсове провеждате там. Можеби навсякъде е различно ,но тук в София курса ни едната събота продължи от 10 до 15 часа. Не съм учудена обаче ,защото 60% от двойките протестираха как може да им се губи времето за такава глупост , та се наложи ние ..,коите все пак искахме да мине всичко по нормалния си начин да се намесим . На мен най -голямо впечатление ми направи ,че ние бяхме най-младите със съпруга ми . Имаше двойка ,която гонеше 60- те . :( Не,че нещо ,ама те най-много протестираха . Но това е друга тема вече .
« Последна редакция: Ноември 11, 2011, 11:35:28 am от Дидомира »
*
« Отговор #89 -: Ноември 11, 2011, 11:55:29 am »
Курсовете не са за подценяване, макар, че много дразнят в началото  :wink:
В очакване ....
« Отговор #90 -: Ноември 11, 2011, 14:43:45 pm »
Със сигурност не са за подценяване- научават се доста неща и си изясняваш много питанки, които те тормозят относно собствените ти страхове как ще се справиш с осиновеното дете. Излизаш от курса уверен в себе си и възможностите си.
Но като всяка административна работа е доста разтеглена и необрана, а времето е дефицит на хората...
 В крайна сметка плюсовете са доста. Освен това намираш нови приятели.

*

anajens

• 717
« Отговор #91 -: Ноември 15, 2011, 20:34:35 pm »
На мен днес ми се обадиха, за курса, другата седмица искат да започнем, при нас е 3 дни през седмицата сряда, четвъртък и петък, много съм претеснена защото се оказа, че моя мъж е в командировка другата седмица цялата и няма как да отидем, незнам какво ще си помислят за нас като им откажа за този месец, при нас го организират този курс като се съберат достатъчно хора, и ми казаха, че ако не можем сега не се заело кога ще имам пак и дали ще влезем в тримесечният срок в който ще ни проучват!Но нищо немога да направя в крайна сметка работата ни е важна и за двамата, ние сме в частни фирми и неможем да рискуваме да останем безработни особено мъжа ми!Дано да ни разберат!Моля се! :(
« Отговор #92 -: Ноември 15, 2011, 21:23:58 pm »
Курсовете не са за подценяване, макар, че много дразнят в началото  :wink:

Фуси да не са за позценяване, на мен лично не ми казаха неща, които не съм знаела, но пък ми зададоха въпроси, по които не се бях замисляла...

Сега по темата "Обучение на кандидат-осиновители"...
Моето лично мнение е че тези курсове трябва да се проведат в по-късен етап, когато вече са ни предложили дете и е задейсвана съдебната процедура. Защото темите които се засягат като цяло са полезни, но ако се предложи дете след 6,8,12,20 месеца и от най-доброто обучение нищо не е останало, просо е преминало като един етап, по който трябва да се премине за да те впишат в Регистрите. Обучението е добре измислено като модули-теми, решаване на казуси, ролеви игри.
Малко критика:
На първо място обучението се води (поне в моя град е така) от хора, които са били в дом около 2-3 седмици (аз съм работила в такъв дом 5год.) според мен тези хора нямат представа защо се случва така, че децата в дома изостават както физически, така и по отношение на НПР, служат си само с добре заучени лозунги и нищо конкретно нямат като умения и знания за тези деца. Когато им отговарях на въпросите си водеха записки, клатеха глава и казваха "Благодаря ти Снежке". (когато не съществуваха ЦОП, а само гадни Домове, в които работят едва ли не зверове без капка любов към децата кандидатите за осиновители задаваха въпросите си към нас и аз съм обучила, разбира се не така систематизирано, десетки семейства и тосле по телефона са се обаждали много пъти именно защото са имали доверие в думите ми.)
 Освен това в хода на обучението се говори за едно хипотетично дете, на което не са ясни пол, възраст, здравословно състояние, от какъв период е в дом или пък е от приемно семейство. Което значително опорочава обучението като такова. В крайна сметка ти не научаваш нищо, което да има общо с детето, което очакваш.
Накрая на обучението мен лично ме обидиха като най-тържествено ми връчиха Сертификат, че съм завършила курс за кандидат-осиновители. Първо аз имам две магистратури по хуманитарни дисциплини и второ кой си ти бре сульо дето за 3 дни ще ме сертифицираш за годен родител ли за що ли?!?! И като ми изтече срока на годност какво пак ли ще ми дават сертификат?!
В крайна сметка се оказа, че тези обучители също пишат доклад с впечатленията си от семействата, който доклад също се прилага в досието ни като кандидат-осиновители. Имах възможността да прочета нашия - наистина е ласкателен (но пък и нали сме със сертификат за годност...), но той по-скоро описва как сме се държали по време на ролевите игри и описание на самите игри.

anajens, аз бих се обадила и попитала дали е възможно да ида сама. Но в името на този последният доклад от тях вероятно ще искат да имат впечатление от двойката. Ти си питай, във вашият град може да е друга процедурата на тези обучения.

Има във морето на детските игри бисерче, което ни прави по–добри!
*

anajens

• 717
« Отговор #93 -: Ноември 16, 2011, 09:38:42 am »
Благодаря Кофи лунго, това направих казах им, че неможем този месец и така, да видим кога пак ще се обадят!Дано не напишат нещо лошо в този доклад затова, че се се отказали първият път!Незнам това което си написала малко ме стресира, незнам как се справят мъжете в този курс, дано моят да има търпението!
« Отговор #94 -: Ноември 16, 2011, 10:11:17 am »
Благодаря Кофи лунго, това направих казах им, че неможем този месец и така, да видим кога пак ще се обадят!Дано не напишат нещо лошо в този доклад затова, че се се отказали първият път!Незнам това което си написала малко ме стресира, незнам как се справят мъжете в този курс, дано моят да има търпението!

Аз съм прясна , прясна след такъв курс . Предните две съботи успях да отида , макар втория да мислех да го пропусна поради здравословни проблеми , но не съжелявам все пак ,че отидох . Казвам ,че щях да го пропусна ,защото има при нас опция да го посети само един от съпрузите . На мен лично ми беше доста интересно . Не познавам мъжа ти , но щом сте предприели такава стъпка би трябвало да подходи с търпение и разбиране . Моят ... , ама грам не му се ходеше  :lol:, но заради мен милият е готов да се жертва , хахха. Една жена след първия курс се отказа . Не беши мисля подготвена за това ,което й предстои и смятам , че именно затова са и тези срещи . Аз ... лично за себе си мога да кажа , че добих повече увереност ,че ще се справя , ако се наложи да си осиновя детенце .
Относно това , че сте пропуснали ....ами ние също пропуснахме миналия месец ,защото се тръшнах на легло , но все пак сме хора и социалните си дават сметка за това . Лично ние нямахме проблем и отидохме следващият месец.
Успех ти желая и не се плаши въобще . Мисля ,че даже ще ти е интересно .
« Отговор #95 -: Ноември 16, 2011, 15:07:27 pm »
А ние не сме ходили на такъв курс. Когато подавахме документите социалната каза, че можело и без него и нищо не ни каза дали е задължително или не или пък аз да не съм разбрала.
Но до момента не сме ходили. Ще взема да и звънна да питам.
« Отговор #96 -: Ноември 16, 2011, 15:37:31 pm »
Опа да се намеся и аз при нас курса мина перфектно нито една сбирка не сме пропуснали аз и мъжо :D,искам да ви споделя че и досега когато имам нужда от съвет се обаждам на Нуша(психолог) и говорим,говориммммммммм.За мен лично ходенето на курса беше удоволствие и това много помогна на мен и Стефан и на хората от съвета(нали знаете че за да ни се покаже дете минава един съвет от 5 души)така че мили мами не се стресирайте там ни помагат и имат поглед върху вас и начина ви на живот.Толкова от мен засега приятна вечер и късмет
*

anajens

• 717
« Отговор #97 -: Ноември 16, 2011, 16:57:00 pm »
Благодаря ви момичета бяхте много изчерпателни, надявам се следващият път да се включим и ние, аз му казах на мъжа ми, че ще им кажа сега, че се отказваме, но следващият път вече няма на къде!Дори го чакам с нетърпение и ще го стягам моичкият, няма значение, ще успеем знам го! :youwoman:
« Отговор #98 -: Ноември 16, 2011, 18:19:52 pm »
Обадих се на нашата социална и тя ми каза, че за сега няма да се ходи на курс. Ако трябвало тя щяла да ни потърси.
Дори пред мен говори с нейна колежка от друг съседен малък град като нашия и онази я чух по телефона, че също никъде не праща нейните хора.
Аз съм от много дълбоката провинция.
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #99 -: Ноември 17, 2011, 15:38:52 pm »
За нас курсът беше много полезен. Посещавахме го по времето, когато не беше задължителен и дори не ни бяха предложили такъв...Сами попитахме, дали има обучение и си спомням, че ни издадоха направление, с което да отидем... :) Според мене колкото и да е подготвен човек, и едно нещо да научи в допълнение от тези сбирки, все си е струвало... Освен това ние страхотно си изкарахме...  :) А и също имаме добър контакт с психоложката, която беше до нас и ни подкрепяше и в трудните и в радостните моменти... 

Сofee lungo, хубаво е, че си могла да помогнеш на персонала от курса... :) Успех на всички, момичета!  :) Дидомира, Мари-ал, стискам ви палци всичко да върви гладко и в двете посоки!  :crossfingers: Къртиче, дано скоро получите чаканото писмо!  yahoo_17 Аnajens, а във вашата община не може ли да присъства само единият съпруг на някоя от срещите? Успех! :) Тенеза, целувки за госпожицата!  :kiss: Как сте вие?...

Фуси, правилно ли съм разгадала най-сетне подписа ти?  :oops: Боже, че вълнуващо...  :) Тихичко стискам палчета за скорошна щастлива среща! 
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."