Курсовете не са за подценяване, макар, че много дразнят в началото
Фуси да не са за позценяване, на мен лично не ми казаха неща, които не съм знаела, но пък ми зададоха въпроси, по които не се бях замисляла...
Сега по темата "Обучение на кандидат-осиновители"...
Моето лично мнение е че тези курсове трябва да се проведат в по-късен етап, когато вече са ни предложили дете и е задейсвана съдебната процедура. Защото темите които се засягат като цяло са полезни, но ако се предложи дете след 6,8,12,20 месеца и от най-доброто обучение нищо не е останало, просо е преминало като един етап, по който трябва да се премине за да те впишат в Регистрите. Обучението е добре измислено като модули-теми, решаване на казуси, ролеви игри.
Малко критика:
На първо място обучението се води (поне в моя град е така) от хора, които са били в дом около 2-3 седмици (аз съм работила в такъв дом 5год.) според мен тези хора нямат представа защо се случва така, че децата в дома изостават както физически, така и по отношение на НПР, служат си само с добре заучени лозунги и нищо конкретно нямат като умения и знания за тези деца. Когато им отговарях на въпросите си водеха записки, клатеха глава и казваха "Благодаря ти Снежке". (когато не съществуваха ЦОП, а само гадни Домове, в които работят едва ли не зверове без капка любов към децата кандидатите за осиновители задаваха въпросите си към нас и аз съм обучила, разбира се не така систематизирано, десетки семейства и тосле по телефона са се обаждали много пъти именно защото са имали доверие в думите ми.)
Освен това в хода на обучението се говори за едно хипотетично дете, на което не са ясни пол, възраст, здравословно състояние, от какъв период е в дом или пък е от приемно семейство. Което значително опорочава обучението като такова. В крайна сметка ти не научаваш нищо, което да има общо с детето, което очакваш.
Накрая на обучението мен лично ме обидиха като най-тържествено ми връчиха Сертификат, че съм завършила курс за кандидат-осиновители. Първо аз имам две магистратури по хуманитарни дисциплини и второ кой си ти бре сульо дето за 3 дни ще ме сертифицираш за годен родител ли за що ли?!?! И като ми изтече срока на годност какво пак ли ще ми дават сертификат?!
В крайна сметка се оказа, че тези обучители също пишат доклад с впечатленията си от семействата, който доклад също се прилага в досието ни като кандидат-осиновители. Имах възможността да прочета нашия - наистина е ласкателен (но пък и нали сме със сертификат за годност...), но той по-скоро описва как сме се държали по време на ролевите игри и описание на самите игри.
anajens, аз бих се обадила и попитала дали е възможно да ида сама. Но в името на този последният доклад от тях вероятно ще искат да имат впечатление от двойката. Ти си питай, във вашият град може да е друга процедурата на тези обучения.