Купувате си от пазара една връзка и я прекарвате през сокоизтисквачка. Заедно с корени, стъбла и листа. Количеството е предостатъчно. Държи се в хладилник, защото бързо се разваля. Пие се по една супена лъжица сутрин и вечер, половин час преди ядене.
А, сока не си ли губи витамините като се държи в хладилник?
Ти колко време си държала сок, предполагам няколко дни.
Защото все пак си е голяма хамалогия всеки ден, сутрин и вечер да се изтисква пресен сок.
Но все си мисля че е по-редно да се прави пресен сок.
Аз есента веднъж пробвах и изтисквах сок от листата и дръжките. Наистина доста излезе, някъде около 100-150 мл, и това май беше от една (голяма)глава целина.
Понеже нямам сокоистисквачка, всичко наслагах в блендера, и след като се накълца на ситно го изтисках през марля. Бързо става.
Сока от целина може да се комбинира със сок от моркови и сок от краставица.
И като говорим за сокове, някъде бях чела, че нитратите в плодовете и зеленчуците се натрупват и остават само в мембраната на клетката. Т.е. в това което остава след като се изцеди сока.
За това било много по-полезно да се пие сока, отколкото да се хрупат.
Някой чувал ли е нещо такова?