Освен това някои имунологични проблеми пречат още на етап имплантация, така че често дори не се разбира за започнала и завършила с 2-3 дена закъснение бременност.
:oops:Би ли ми казала,кои точно имаш в предвид?
Виж тук http://www.invitro-bg.com/display.php?page=m7
До колкото аз съм разбрала, май всички могат да пречат и на имплантацията. Една пациентка на моя лекар, с която се запознах покрай имунологичните изследвания, ми разказа, че при нея бременност се засича само с кръвен тест, уринните не я хващат и след 2-3 дена закъснение всичко приключва.
нека поразсъждаваме малко над материала от твоя линк.
първо, ключовата дума навсякъде в статията е "
повтарящи се спонтанни аборти".
второ, обърнете внимание на хромозомните аномалии, които дават до 50% от причините за ранна загуба на плода. ако потърсите допълнителни материали, ще установите, че най-често срещаната причина за ранна загуба на плода (единична, а не повтаряща се!) са хромозомните аномалии на зародиша, които обикновено не се повтарят.
трето, нищо от изброените не пречи на имплантацията, моля ви се. примерът с твоята позната е неподходящ за случая. щом тя е установила бременност с кръвен тест, значи имплантация е настъпила успешно. без имплантация няма отделяне на хормона ЧХГ, съответно - няма положителен кръвен тест.
да, категорично бих препоръчала на всяка жена с проблемно забременяване да си направи изследване на щитовидните хормони и антитела. повечето лекари забравят за тези антитела, иначе всички преглеждат за видими признаци на щитовидни проблеми.
но да се впусне всеки да прави ей-така пълен панел изследвания за антифосфолипидни антитела (а те са доста на брой), антинуклеарни антитела, генетични изследвания, свързани с тромбофилия, клетки-убийци, и прочие... - това е просто излишно, ако няма причина, която да насочва към такова подозрение.
разбира се, ако човек има достатъчно време и пари, не пречи за собствено успокоение да му източат малко кръв.