0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Консултации с ендокринолог
« Отговор #20 -: Април 11, 2007, 18:57:45 pm »
айде стига вече с това "Добре дошла"Не виждате ли,че никаква я няма..:)
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #21 -: Април 12, 2007, 12:35:40 pm »
Д-р Тодорова ще отговори на вашите въпроси при първа възможност.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #22 -: Април 12, 2007, 19:22:14 pm »
С нетърпение ще я чакаме!
*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
« Отговор #23 -: Април 12, 2007, 21:52:02 pm »
нахална си. всички консултации тук са безплатни и плод на добра воля. дори моите. никой не ти е длъжен.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*

Katq Todorova

« Отговор #24 -: Април 13, 2007, 13:59:10 pm »
Добре дошла, д-р Тодорова!
Благодаря за отделеното време и съпричастност  :D
Аз имам въпрос, приемам аспирин протект (по една таблетка дневно). Имам препоръка за фраксипарин от деня на ембриотрансфера до теста(при инвитро). При това положение, трябва ли да преустановя приема на аспирин в периода през който съм на фраксипарин?

Zdraveite, Izvinqvam se za kusniqt otgivor, no ne bqh Bg. za opredelen period ot vreme.Аз мисля, 4е лечението с аспирин ще засили благоприятния ефект на  фраксипарина, така е поне по литературни данни. Не знам какъв е конкретния повод за приложение на двата медикамента, но е по-добре да продължите с приема на аспирин.
айде стига вече с това "Добре дошла"Не виждате ли,че никаква я няма..:)
Добре дошла, д-р Тодорова. :lol:
Добре дошла, д-р Тодорова. :lol:
Здравейте д-р Тодорова, радваме се че има хора кота Вас
моят въпрос е следният може ли стимулацията с клостилбегит и дуфастона да повиши пролактина ми при референтни стойности 619 на 1700, като при предишно изследване преди неуспешната ми бременност е бил 300, и дали това че кюретажа ми беше на 15 ноември в 4 месец и имах страшно много кърма може да го е повлияло?
Здравейте, вече се извиних за закъснението в моите отговори но искам да се извиня и на вас персонално, понякога времето наистина не стига. Определено мога да кажа, че приложената терапия не може да повиши нивото на пролактина,според мен най-вераятно за това повишение е причина прекъснатата бременност и стреса, който сте изживяла от загубата на бременността. Биха могли да се обсъждат и нарушения в регулацията на пролактина от физиологичен характер или в следствие на допълнителен хормонален дисбаланс. Затова, изследвайте ПР. отново след 20 дни,да сравним неговата динамика,  опитайте се да се успокоите и погледнете смело напред. Повярвайте , че този път заедно ще успееем.поздрави  
Д-р Тодорова, благодаря ви за присъствието тук!
Здравейте доктор Димитрова.Наистина съм щастлива че ще се опитате да ни помагате.
Ето го и моя въпрос.Миналия месец пролактина ми беше 879 при най-високи стойности 644.Пих бромокриптин един месец по едно хапче на ден.Онзи ден отидох пак на изследване,този път беше 2048.Моля ви кажете ми от какво може да се покачи толкова много при положение че снимката на черепа е добра.Моят гинеколог ме прати при доктор Румен Молошов,София.Той ми постави диагноза биохимична поликистоза.Не знам какво означава това.Другата седмица съм на София за пълни изследвания.Нямам секрет от гърдите,менструацията ми е редовна,с изключение на миналия месец,закъсня 15 дни.Кажете ми това опасно ли е ,ще мога ли да имам деца.Аз съм на 22 години.Какво означава биохимична поликистоза,и ако имам кисти на яйчниците как се лекуват и дали те няма да ме оставят без детЩе чакам вашият отговор.Благодаря ви предварително.
« Отговор #25 -: Април 13, 2007, 15:26:16 pm »
Здравейте на всички и на вас доктор Тодорова.Ето че излязоха изследванията и сега ще се опитам да ви обясня защо съм толкова объркана.И така:както ви казах при мен пролактина този месец е 2048 при най-висока стойност 466.Съмняваха се при мен за гуша,и затова доктор Милошов ми назначи изследвания.Ето и резултатите:
1.TSH-0.84(0.27-4.2)
2.С пептид-2.0(0.9-4)
3.С пептид-1.3(0.9-4)
4.С пептид-6.2(0.9-4)
5.С пептид-2.5(0.9-4)
6.Глюкоза сутрин на гладно-5,08(2.7-6.2)
7.Глюкоза-6,40(2.7-7)
8.Глюкоза-5.43(2.7-7)
9.Глюкоза-4.30(2.7-7).
И така.Аз нищо не разбирам,само мога да ви кажа че ми дадоха да пия глюкоза и 4 пъти ми взимаха кръв от вената,на 30 мин.,на 60 мин.,и на 120 мин.След като отнесох резултата на доктора той не спря да ми говори как трябвало да отслабна,каква трябва да ям.....Най-накрая ми изписа Siofor и Thyroxin.Каза,че нямам диабет но съм склонна да имам.На мъжа ми спермограмата е нормална,без проблем.Днес реших да направя консултация с друг ендокринолог от нашия град.Тя като видя какво съм правила пощуря.Каза,че тези изследвания не са ми били нужни,че нищо ми няма,пита ме за симптоми от пролактина,аз и казах че нямам такива.Тя ми отговори,че тези изследвания се били само да ми вземат парите,че не е било нужно да ми ги пускат.Каза нищо да не пия,даже да спра бромокриптина ПОСТЕПЕННО,и че е сигурна че рязкото покачване на пролактина е от неправилно лечение от предишния месец.И след като го спра да си направя изследване на пролактина но в лаборатория БОДИМЕД в София.Също така каза,че ако ги взимам другите лекарства те ще ме повредят тотално.Сега не знам какво да правя и на кой да вярвам.Моля ви дайте ми съвет,защото наистина не знам какво да правя.Кой доктор да послушам.Ще чакам вашите мнения.
*
« Отговор #26 -: Април 13, 2007, 16:02:26 pm »
Здравейте д-р Тодорова и добре дошла!
Бих искала да попитам зацапването 4-5-6 дни преди цикъл само на ниското ниво на прогестерона ли се дължи и от своя страна ниското ниво на прогестерона от какво може да бъде провокирано?
Благодаря предварително!

*

Katq Todorova

« Отговор #27 -: Април 14, 2007, 10:25:44 am »
добре дошла, д-р Тодорова, пожелавам Ви успешна работа и благодарности за помощта!
Blagodarq Vi za surde4noto i toplo posrestane. na vsi4ki Vas pojelavam uspeh i burso dostigane ne celta!
Бих искала да попитам зацапването 4-5-6 дни преди цикъл само на ниското ниво на прогестерона ли се дължи и от своя страна ниското ниво на прогестерона от какво може да бъде провокирано?
Благодаря предварително!
Zdraveite. Podobno kurvene moje da se dulji na hormonalen deficit, nai-4esto progesteronov ili na hormonalen disbalans, svurzan s namalenie i v nivata na drugi hormoni, TSH, Ft4 ili uveli4en prolaktin. zaduljitelno e neobhodimo da se izsledvat hormonite trikratno v cikula, eho na qi4nici, i gyn. pregled po vreme na poqvata na kurvene. vuv vsi4ki slu4ai e neobhodimo precizno uto4nqvane na problema.
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #28 -: Април 14, 2007, 11:45:55 am »
Д-р Тодорова, много моля да пишете на кирилица. Така трудно се чете, а и политиката на форума е за придържане към българската азбука.
Надявам се да проявите разбиране.

Ето линк как да пишете на кирилица с КРЕДОР, ако имате проблеми с клавиатурата.
Как да пишем на кирилица с КРЕДОР
Ако имате затруднения или въпроси с удоволствие ще ви помогна.
*
« Отговор #29 -: Април 16, 2007, 11:40:29 am »
добре дошла, д-р Тодорова, пожелавам Ви успешна работа и благодарности за помощта!
Blagodarq Vi za surde4noto i toplo posrestane. na vsi4ki Vas pojelavam uspeh i burso dostigane ne celta!
Благодаря предварително!
Zdraveite. Podobno kurvene moje da se dulji na hormonalen deficit, nai-4esto progesteronov ili na hormonalen disbalans, svurzan s namalenie i v nivata na drugi hormoni, TSH, Ft4 ili uveli4en prolaktin. zaduljitelno e neobhodimo da se izsledvat hormonite trikratno v cikula, eho na qi4nici, i gyn. pregled po vreme na poqvata na kurvene. vuv vsi4ki slu4ai e neobhodimo precizno uto4nqvane na problema.

Благодаря, д-р Тодорова!
А възможно ли е да се дължи на ендометриоза (без кисти при ехографски преглед)?
« Последна редакция: Април 16, 2007, 11:42:38 am от Pippi »

« Отговор #30 -: Април 17, 2007, 14:35:33 pm »
Добре дошла отново, д-р Тодорова!
И аз като другите момичета имам проблеми, и бих желала да задам няколко въпроса, а именно: през месец ноември 2006 ми откриха тиреоидит и го лекувам с Л тироксин 59, макар че тогава TSH си беше в нормални граници. В всички следващи изследвания обаче TSH е под минималната долна граница, т.е. 0,012. Лекарят ми казва че това трябва да е така и това е ефекта от хапчетата, но мен това ме притеснява и искам да разбера и Вашето мнение. Другият ми проблем е че имам микроаденом на хипофизата и от месец янури 2007 приемам Достинекс по 1 т седмично. След първият месец пролактина ми се оказа много нисък - 7 (мин граница 70). Намалих пролактина на 1/2 таблетка седмично, а сега отново съм с нисък пролактин - 20 (мин граница 70). Лекарят ме посъветва да приемам 3 седмици 1/2 таблетка и една седмица да пропускам приема. Искам да знам това не е ли опасно?
Благодаря Ви предварително за времето, което отделяте за форума.
« Отговор #31 -: Април 21, 2007, 11:49:01 am »
Здравейте д-р Тодорова, добре дошла във форума и от мен. Наскоро личната ми лекарка ме посъветва да си направя изследване на щитовидната жлеза и ето какви стойности на хормоните получих вчера (петък 20.04):

FT4-16.71
 при референтни граници 12.00 - 22.00

TSH-0.011
 при референтни граници 0.31 - 5.00

ТАТ-784.4
 при референтни граници до 115

МАТ - (TPO) 141.6
 при референтни граници до 34

Искам да ви попитам, тъй като от няколко години имам ставни проблеми и ми бяха поставили диагноза ревматоиден артрит,може ли нарушената функция на щитовидната жлеза да е всъщност причина за тези проблеми с малките стави на ръцете и краката,както и суха кожа на определни места по лицето и една нередовна менструация?
Предварително благодаря за вашия отговор.
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #32 -: Април 22, 2007, 12:21:17 pm »
Здравейте Д-р Тодорова,
Аз бих искала да попитам за Клостилбегита. В сайта намерих статия, в която пишеше, че той може да се пие най-много шест пъти в живота. Това вярно ли е и дали се отнася само за клостилбегит или всичките видове кломифен цитрат, които излизат на пазара (италианския серофен, гръцкия кломифен цитрат... и не зная какви още варианти има). Аз съм ги пила през 2001/2002г. (6 пъти Serophene и 3 пъти Clostilbegit). Сега може ли отново стимулацията да е с клостибегит?
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
« Отговор #33 -: Април 23, 2007, 00:43:44 am »
Здравейте д-р Тодорова!
Благодаря за загрижеността и помощта Ви!
Преди 12 години ми установиха завишен пролактин и ми назначиха прием на Парлодел. Спирала съм приема му 2-3 пъти и след ок. 6-9 мес., поради съкратен цикъл (10-11 ден), са установявани нива от 600-700 при реф. граници ок. 500. Поддържам нивото му в норма с 1/2 или 1/4 табл./ден Парлодел. Не съм правила ЯМР.
В момента съм в подготовка за следващо ИКСИ и се установи стойност от 260 (близо до долна граница). Според един лекар е добре да спра приема на Парлодел, т.к. нивата е добре да са по-близо до горна граница, а според друг не е добре да спирам лекарството с оглед евентуално отрицателно повлияване върху процедурата.
Моля за мнението Ви!
Благодаря Ви! 
*
« Отговор #34 -: Април 25, 2007, 22:03:06 pm »
Здравейте.Моя проблем е следния.Преди 6 месеца родих момченце,което не изплака при раждането.Обясниха ми,че е имал тежка форма на кислородна недостатъчност и сега е с тежки малоформации.Поради това сега си правя куп изследвания,за да разбера защо така се получи и да предотвратя подобна ситуация при следващата ми бременност.Преди 2 седмици бях на консултация в МБАЛ "Св.Иван Рилски" при ендокринолог.Установиха ми ехографски данни за Теореоидит на Хашимото.Изследванията на TSH,FT4,TAT,MAT са в норма и не ми препоръчаха лечение поради еутиреоидна функция на щитовидната жлеза.Препоръчаха ми контролни прегледи на хормоните през 6 месеца.Обръщам се към вас,защото имам желание да забременея в следващите месеци,но прочетох че това заболяване може да е опасно за плода при непровеждане на лечение.Моля ви да ми отговорите дали се налага консултация при вас и ако е така ви моля за вашите координати.Благодаря ви предварително

« Отговор #35 -: Април 27, 2007, 21:36:00 pm »
Добре дошла доктор Тодорова, благодаря Ви че ни помагате в нашата борба.
Сега и моя въпрос. Изследвах хормоните на щитовидната жлеза в рамките на 2 месеца, като ТСХ и ТАТ повторно и резултатите са:
ФТ3 - 3.12
ФТ4 - 13.02
ТСХ - 4.10, (3.19, 2.84 при последващи изследвания)
ТАТ - 112, (27.6 при последващо изследване)
МАТ - 15.80
Първите изследвания са от л-я Кандиларов, а последващите от л-я Бодимед.
На ехографското ми изследване пише - десен лоб 43,13,15мм. В лоба не се вижда формация/ ляв лоб 44,14,15мм. В лоба не се вижда формация/ истмус - размери 2мм и не се вижда формация.
Правим опити за бебе от 2.5год и за сега няма конкретно намерена причина. От този форум разбрах, че хормоните на щитовидната жлеза са от голямо значение за забременяването и износването на плода и затова искам да попитам - според вас стойностите на хормоните и по-спецялно на ТСХ притеснително ли е и какво друго да изследвам. Благодаря Ви предварително.
« Отговор #36 -: Април 28, 2007, 18:15:48 pm »
Здравейте Д-р Тодорова, благодаря Ви че ни помагате!
Значи ние опитваме от девет месеца, но нищо и миналия месец правих хормони, оказа се, че LH,FSH,Estradiol са в норма, но пролактина е два пъти над нормата т.е. 1202 при реф.620.Назначават ми ЯМР, на него се вижда микроаденом 5мм, на следващия ден ендикринолог в София ме праща за повторно изследване на пролактина в лаборатория БОДИМЕД в София, излиза резултат на пролактина 167, при реф горна граница 620, като и двата резултата са правени през 10дни.Възможно ли е това, не ми бяха изписани никакви лекарства нито за аденома нито за пролактина. Кой резултат е верен и какво да правя, като явно нямам овулация/правени са два месеца поред фоликулометрии-не се пукат фоликулите/.Стана дълго, Благодаря Ви предварително!
*

venу

« Отговор #37 -: Май 03, 2007, 11:34:16 am »
Здравейте, д-р Тодорова!
Обръщам се към Вас със следния въпрос :
От година насам менструацията ми се измени, в което намирам основания за притеснение и може би причина за безуспешното бебеправене в този период. От година насам всяка една менструация ми е предшествана от 3-4 дневно бледорозово зацапване, което на моменти дори изчезва напълно. Промени се и консистенцията на менструалната кръв - намирам я за прекалено гъста, превръзките и тампоните ми не я попиват.
Вече прочетох в по-предни теми, че зацапването преди цикъл вероятно се дължи на нисък прогестерон.
Какъв е Вашият коментар на "моя" случай?
И има ли нещо, което можем да направим, за да поддържаме прогестерона си в нормални граници? Начин на хранене или...
Благодаря предварително!
« Отговор #38 -: Май 03, 2007, 22:28:12 pm »
здравейте д-р Тодорова,
след 2 неуспешни бременности си направих различни изследвания. днес си получих поредните резултати:
ТАТ 897
МАТ 104
Моля за някакво мнение преди да дойда при вас за консултация, защото съм мн. притеснена.
Предварително благодаря
« Отговор #39 -: Май 10, 2007, 21:47:24 pm »
Д-р Тодорова,

Миналото лято правих консултация с Вас, имах TSH на горна граница (μIU/ml 4.11), установихте наличие на латентна форма на хипотироидизъм (изивенете ме, ако бъркам диагнозата), предложихте TRH-тест, който се оказа, че не може да бъде извършен в България. Изписахте ми селен и йод и Л-Тироксин след края на лятото. След лечението с Л-Тироксин стойността на TSH спадна до 2,5. Приблизително толкова беше и при последното замерване отпреди два месеца.
Сега съм бременна в края на 9 г.с. след процедура ИКСИ.
Според вас налага ли се някаква профилактика към момента (не приемам нищо освен фолиева киселина). Колко често  е нужен контрол на TSH в моето положение и нужно ли се следене от ендокринолог?

Благодаря Ви предварително.

С уважение,
Мирослава Николова

Струва ми се редно да поясня  услуга на момичетата с подобни въпроси, че направих лична консултация с д-р Тодорова. С ехография тя установи леко пренапрежение в жлезата, причинено от слабо завишената стойност на ТСХ /стойност отпреди прегледа в 12 г.с. - 1,8, норма при тикуща бременност около 1,5/. Увери ме, че моят организъм е поел тази хормонална стимулация, без това да се отразява на плода. Назначи ми лечение с 25 мг. Л-Тироксин и Матерна и нова контрола на ТСХ в 16-18 г.с. Обясни ми, че по време на бременността ТСХ спада до определен период, след който има ново пречупване, при което стойността започва отново да се покачва.
Благодаря на д-р Тодорова за професионализма и ангажираното отношение към пациентите й!
« Последна редакция: Юни 17, 2007, 14:42:46 pm от Миники »

МОМИЧЕТА, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, НАПОМНЯЙТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛКИ!!! http://www.mamolog.info/profilaktika