Обедните зеленчукови пюрета, държа да си ги приготвям аз, защото виждам какво слагам и знам какво съдържат в действителност. Така и правя, обаче, от 10-тина дни се тормозя, че на обяд Никола буха само ориз и картофи, с месо, без месо, с извара и без, с най-различни зеленчуци естествено, ама са си все ориз и картофи. Размислих се аз за видовете въглехидрати, попрочетох тук таме и установих, че има и други полезни въглехидратни продукти, които неизвестно защо аз съм пропуснала. Елда, овес и ечемик са си чудесни основи за най-различни пюрета, а съдържат и много полезни вещества, фибри и тем подобни. Та, реших аз, че е добре да се редуват хем различните видове въглехидрати, хем протеините и това ми се вдидя толкова сложно, че направих таблица за възможните комбинации.
Пюретата реших да замразявам, от това, което прочетох, видях, че качествата на храната не намаляват при замразяването. По принцип, когато готвя и за нас двамата с баща му, правя нещо подобно – полусготвям най-различни работи, замразявам ги, а после само ги досготвям. Уверявам ви, че си стават прекрасни манджи, а и аз съм много облекчена като се върна в 18ч от работа, за 1 час има готова, топла храна.
Както и да е, в понеделник въведох елдата – пожънах успех. От долните пюрета не съм въвела чушките (печени, белени, замразени) и спанака, но ще го направя сл. 2 седмици.
Та днес, кака се спретна и направи следното: Направих долната таблица с цената на кило кръв и два предни зъба. Сварих 2 големи картофа, половин чаена чаша ориз, половин чаена чаша овес(предваритело кисне 20 мин във вода), половин чаена чаша елда. Зеленчуците са ми замразени на Бондюел, тях ги сварих и пасирах поотделно. Месото ми е пуешко и пилешко, варено и пасирано. Всичко това отнема около час, след което се отзовах по средата на кухнята с 15 купички различни пюрета. Започна голямото смесване, което също отнема час.
Във всяко пюре има по 1 мерителна лъжичка АМ, масло на върха на ножа и 1,2 суп. лъжици преварена вода.
Пюрето приготвям по следния начин – на топъл котлон разтварям във водата АМ и прибавям маслото. После прибавям основата на пюрето (въглехидратите), месото или изварата и накрая зеленчуците. Това го правя в капак на малка йенска тенджерка, че ми е таман на размер и след всяко пюре си я изплаквам. Науката установи, че едно пюре от 200 грама се равнява на 6 пълни супени лъжици
ден Протеини Въглехидрати Зеленчуци
По една с.л По две с.л По една и 1/2 с.л
във всяко пюре във всяко пюре във всяко пюре
1 Месо Картоф Грах, моркови
2 Извара Ориз Тиква, спанак
3 Постно Булгур Праз, моркови, тиквичка, чушка
4 Месо Елда Чушка, тиквичка
5 Извара Овес Тиква, броколи
6 Постно Ечемик Спанак, моркови, чушка
7 месо Ориз Спанак, чушка
8 Извара Картоф Грах, морков
9 Постно Булгур Тиква, грах
10 Месо Овес Броколи, морков
11 Извара Елда Тиква, грах,
12 Постно Ечемик Праз, чушка, тиквичка
13 Месо Картоф Броколи, морков
14 Извара Елда Чушка, тиква, грах
15 Постно Булгур Тиква, спанак
16 Месо Ориз Спанак, морков
17 Извара Овес Чушка, броколи
18 Постно Ечемик Тиквичка, чушка, грах
Сега във фризера стоят пълните бурканчета, надписани по дни и състав, строени като войници. Цялата галимация отнема общо 2 часа, 2 часа и половина, обаче 18 дни няма да мисля за ядене въобще.
Второто ядене ми е по-лесно, щото каши – бол пък и разнообразни.
Тези постните пюрета в червеничкото не съм ги приготвила, защото чак по-късно (като виден месар)се сетих, че детето трябва си почива от протеини, а и не съм въвела ечемика и булгура. Докато ги въведа, ще карам на готови постни зеленчукови пюрета.