Новости в замразеното готвене и преминаването на по-обща храна.
Пиша отново по темата за да споделя челен опит по преминаването към хранене с по-едро смляна или ситно нарязана храна, както и изобщо към по-общо хранене.
Първо
От два месеца, нашето педи рече, че било добре, на обяд Николата да яде супа и пюре, като общият грамаж да е около 230 – 250 грама. Направо ми причерня, щото си представих как готвя до припадък. Оказа се, че не е толкова сложно и може да стане едновременно. По описания по-долу начин се получават около 30 бурканчета манджи и към 20тина супи, които замразявам. Когато няма супа – давам салата напр. печена чушка с домат.
Второ
с голямо нежелание въведох свинското месо, защото се оказа, че съдържа сума ти полезности, необходими за кръвта. Мислех Никола изобщо да не помирисва прасе, ама няма как...педиатърът не препоръчва телешкото за съжаление
Трето
От този месец, реших, че в случаите, в които готвя нещо подходящо за таткото, мога да отделям за следващия ден за Никола. По този случай, таткото също започва да яде без сол и само със зелени подправки.
Вчера приготвих поредната серия. Този път обаче беше по-дълго, защото рязах месата на ситно, вместо да ги меля. Всъщност смлях само царевицата и граха, всичко останало кълцах до припадък.
Всичко отнема на 2 пъти по 3 часа, като вчера приготвих месата и супите, днес зеленчуците и смесването.
Дори и никой да не се възползва от моите нововъведения, поне имате идеи за рецепти - бол
ПРОДУКТИ:
МесоПоловин голямо пиле
Половин заек
Едно малко свинско бон филе
Две парчета чистен лефер
Сурови зеленчуци
4 тиквички
½ кг моркови (македонски или гръцки)
картофи
три големи глави лук
една връзка пресен лук
домати
печени зелени чушки
целина
леща
Замразени зеленчуци Бондюел
царевица
грах
зелен фасул
спанак
броколи и карфиол
смес за супа – 4 сезона
Зърнени – по половин чаена чаша
необработен ориз
елда
белена червена леща
смесени – ръжени, овесени, ечемичени ядки
Приготвяне
Пилето, рибата и заека се сваряват поотделно много добре, във вода, заедно с:
част от сместа за супа на Бондюел
морков, целина, лук
Вадите месото от бульона и пасирате в него сварените зеленчуци. Добавяте малко наситно нарязано пилешко, рибено или заешко месо.
Получава се пилешка/заешка/рибена супа, която си наливате на порции в съответните бурканчета.
Свинското бон филе приготвям по следния начин – в много суха и гореща тенджера, слагам филето и го обръщам, докато се зачерви от всички страни. Добавям половин глава лук и малко зелен пресен лук и така оставям да се позадуши. После добавям МАЛКО вода и така си ври, докато се свари.
Агнешко приготвям по същия начин, само добавям повечко вода и правя и агнешка супа (в нея може да се добави малко спанак и ориз)
Важно!
Вадя съответното бурканче вечер. Сутрин, топля манджата на котлона и добавям в зависимост от яденето, пресен домат, сиренето и зелените подправки - магданоз, копър, джоджен, босилек