0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
Здравейте момичета. :DИнтересува ме вашето мнение и опит по въпроса за или против на фенестрация на яйчниците!Благодаря ви предварително! :D
*
Re: Фенестрация на яйчниците..., за и против.!
« Отговор #1 -: Март 21, 2007, 14:56:17 pm »
При мен нямаше ефект.Правиха ми фенестрация преди 8 години на десния яйчник,а левия ми го отстраниха заради голяма киста.От тогава не съм забременявала при положение ,че не съм се пазила въобще.А 6 години преди операцията бях забременяла без проблем,но направих аборт пожелание/от глупост!/.
*
« Отговор #2 -: Март 21, 2007, 14:59:09 pm »
Какво точно представлява фенестрацията?

На една позната скоро правиха, ще видим дали ще има рзултат.

"С моя приятел споделяме всички проблеми. Често не успяваме да ги решим, но това, че сме един до друг, готови да се изслушаме, е единствената помощ която ни е нужна!"Линда Макфарлън
*
« Отговор #3 -: Март 21, 2007, 15:57:52 pm »
Интересува ме вашето мнение и опит по въпроса за или против на фенестрация на яйчниците!

Здрасти Ади  :)
На теб ли искат да ти правят фенестрация? Защо? За мен лично това си е живо пържене на яйчниците и при мен лично нямаше никакъв ефект.
Успех
*

adi

• 7710
« Отговор #4 -: Март 21, 2007, 19:49:29 pm »
Скоро ми предстои лапаро,и с док обсъждахме евентуалните възможности.........лично аз твърдо бях против фенестрация......и определено  я отхвърлих като възможност!Исках да чуя и вашето мнение по този въпрос.
 8O
« Последна редакция: Март 21, 2007, 19:56:24 pm от adi »
*
« Отговор #5 -: Март 21, 2007, 19:57:16 pm »
Аз съм против. На мен са ми фенестрирани яйчниците и сегашната ми лекарка каза, че затова не реагират добре на стимулациите.
« Последна редакция: Март 21, 2007, 20:08:08 pm от annaaa »

*

adi

• 7710
« Отговор #6 -: Март 21, 2007, 19:59:26 pm »
Значи правилно съм преценила!!! :)
*

z22

• *
  • 3293
  • мама на слънцa
« Отговор #7 -: Март 21, 2007, 20:03:27 pm »
аз пък съм на коренно различно мнение.Преди фенестрацията ,която ми правиха на 5.04.2005г.,ми идваше 2 пъти годишно и познмайте колко имах овулация.След фенестрацията-цикъл на 36 дни и 2 бременностти.Едната след стимулация,другата съвсем естествено с еднояйчни близнаци.
 Аз до колкото знам,опасно е забелването на яйчниците,не фенестрацията.
<br />
*
« Отговор #8 -: Март 21, 2007, 22:25:25 pm »
И аз съм "за". И при двете лапароскопии имам правена фенестрация. Не съм имала никакъв проблем с овулацията оттогава.

*
« Отговор #9 -: Март 21, 2007, 22:54:51 pm »
Според мен ако доктора реши по време на самата лапароскопия, че трябва да направи ще направи. При моето лапаро ми направиха фенестрация на яйчниците. Доктора ми обясни, че съм имала задържани фоликули и е било по-добре да се направи. Преди лапарото бях правила няколко месеца стимулации и инсеминации. Няколко цикъла след това забременях спонтанно.
*
« Отговор #10 -: Януари 23, 2009, 21:03:23 pm »
Здравейте момичета,

изрових тази тема от 2007 година, защото търсих във форума да прочета нещо относно фенестрирането на яйчниците.
Аз съм на 39 години, с една неуспешна бременност и доста поликистозни яйчници. Моят лекар ми каза че има два начина да се справим с ПКЯ - да пия Диане или оперативно - чрез фенестриране на яйчниците.

Прочетох мненията ви за фенестрирането. Имам нужда от насърчение за тази процедура защото е необратима и се притеснявам ако в последствие ми се наложи да ходя на инвитро, дали е възможно да получа усложнения като последствие от фенестрирането.

Иначе за яйчниковия резерв - казаха ми че е добър. Пък и на 39 години едва ли има за какво да се пазя в далечното бъдеще.

И още един въпрос - какви са методите за лекуване на ПКЯ, освен двата, които споменах?

Много ще съм ви благодарна за отговорите.
Поздрави от мен!
« Отговор #11 -: Януари 23, 2009, 21:24:44 pm »
Нямаш много време за губене, отивай при добър доктор.
Само ПКЯ ли е проблемът?

lb2f
*
« Отговор #12 -: Януари 23, 2009, 21:29:19 pm »
Здравей, благодаря ти за бързия отговор.

Преди 3 години си правих пълни изследвания защото възнамерявах да ходя на инвитро. Всички изследвания баха добре, вкл. цветната снимка. Мъжа ми също си прави изследвания - също отлични. Аз от малка си имам кисти в яйчниците, но забременях веднага след цветната снимка за инвитрото, но после на 2 месец плодът не се разви и.. кюртаж.

Сега отидох при един лекар от Шумен - д-р Димов, който работи с д-р Стаменов, но в Източна Б-я. та той ми предложи ако не искам да чакам с Диането, да направим фенестриране. Каза ми че има доста голям шанс да забременея след това спонтанно.

Има ли други начини за справяне с ПКЯ?
« Отговор #13 -: Януари 23, 2009, 21:38:18 pm »
Фенестрацията се отрича от доста време.
Като чуя Диане и косата ми настръхва. При мен ефект нулев.
Да ти кажа, след толокава четене, още не знам как се лекува ПКЯ. Нося си кисти и след раждането. Единственото, което помага при мен е противозачатъчни, но само докато ги пия.
Дано се включи някой по-компетентен.
Решението за мен - ин витро. Но аз бях и с ендометриоза и в последствие без тръби.
Пък и както казва Мели, да не си обменяме диагнозите.
Стискам палци и успех!

lb2f
*
« Отговор #14 -: Януари 23, 2009, 21:44:14 pm »
Да, благодаря все пак!

Забравих да спомена нещо -  преди да забраменея цикъла ми макара и нередовен беше 4-5 дни, а след абразиото стана 2 дни. Д-р Димов ми каза, че това се дължи имено на синдрома ПКЯ, който се засилва особено след бременност. Та, почти сигурно е че проблема ми е именно в ПКЯ-то.  :?

Ще чакам да се включи някой, и се надявам за повече инфо, защото...времето ми наближава за дупченето /кофти звучи/.
« Последна редакция: Януари 23, 2009, 21:46:51 pm от Bis »
*

Nadyn

• *
  • 2703
  • Всяко зло за добро!
« Отговор #15 -: Януари 23, 2009, 22:21:30 pm »
Здравей :)
Фенестрация не са ми правили и не мога да съм ти много полезна, но мисля, че с това няма да се реши проблема с кистите :?
Единствения начин с изчезването  бяха противозачатъчни.
Като не ги пия, пак киста и т.н.
И моя съвет е да се консултираш и с друг доктор и ако не се
намери решение, тогава ин витро. Когато аз правих процедурата, пих
един месец преди това за да е сигурно, че няма да има задържан фоликул.
И сега имам киста за съжаление, мислех, че като родя ще се оправят нещата, но не.
Така, че спокойно, има решение за ПКЯ, що се отнася до ин витро процедура.
Желая ти успех.
*

Starlet

• 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
« Отговор #16 -: Януари 24, 2009, 10:16:31 am »
Да, благодаря все пак!

Забравих да спомена нещо -  преди да забраменея цикъла ми макара и нередовен беше 4-5 дни, а след абразиото стана 2 дни. Д-р Димов ми каза, че това се дължи имено на синдрома ПКЯ, който се засилва особено след бременност. Та, почти сигурно е че проблема ми е именно в ПКЯ-то.  :?

Ще чакам да се включи някой, и се надявам за повече инфо, защото...времето ми наближава за дупченето /кофти звучи/.

Странното при теб е че си забременяла веднага след цветната снимка! Не съм лекар, но не смятам че проблема ще се реши с фенестрацията, аз също имам правена такава (без да ме питат и да искат съгласието ми) бременност не настъпи след нея. Честно казано се съмнявам че проблема е само ПКЯ, но аз не съм лекар така че мнението ми не е важно. Редно би било и да се направи нова цветна снимка след като си имала една бременност и абразио след това за да се провери отново проходимостта на тръбите. Не разбрах и точно каква връзка има д-р Стаменов със споменатия от теб лекар, но ако лапарото не ти е назначено от д-р Стаменов просто е излишно да се споменава името му. Съвета ми е наистина да посетиш Стаменов или друг лекар по репродукция с всички изследвания, снимки и епикризи които имаш. По въпроса за фенестрацията както може да е полезна, така и направена от некомпетентен лекар може да се окаже много вредна. Иначе с когото и да съм говорила от лекарите по стерилитет всички са ми казвали че фенестрацията е само временно решение ефекта и не е постоянен защото в повечето случаи обвивката отново се удебелява и възстановява. Посети лекар по стерилитет в някой център по АРТ, направи консулт и не се занимавай с местни известни гинеколози. Препоръките са ми към д-р Александров - Варна http://ivfcentre-varna.com/index.php?option=com_content&view=article&id=48&Itemid=65 или д-р Стаменов - София, Център "Надежда"! Успех ти желая и късмет каквото и да решиш  :grouphug2:
« Последна редакция: Януари 24, 2009, 10:18:07 am от Starlet »
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
*

!!!

• 1495
  • Най стимулиращият дар? Надеждата
« Отговор #17 -: Януари 24, 2009, 11:01:11 am »
Аз си оправих проблема с овулацията с обелване (резекция) на яйчниците. Операцията ми беше преди 2 години и все още имам нормална овулация. За съжаление имам дру проблем със задържането,но това е друга тема. При ПКЯ аз съм за фенестрация и резекция.
*

Vali :)

• 1376
  • Вярата и надеждата винаги са с мен!
« Отговор #18 -: Януари 24, 2009, 11:03:28 am »
Полза никаква при мен.
След 3 години пак се стигна до инвитро.

Д-р Стаменов,обичаме ви!
« Отговор #19 -: Януари 24, 2009, 11:11:45 am »
Аз забременях на втория месец след фенестрация на яйчниците.