ivanita, ето рецепта за мъфини или кекс с кис .мляко /кекс ще е ако е в обикновена тава, иначе съставките са същите, мъфинките са по симпатични, а и децата се впечатляват.../
Един разкошен сладкиш, любимият ми и на всички в къщи.Аз си го наричам "тръшнатият", защото слагаш в купа, бъркаш, "тръшкаш" го в тавата и ставаа.....
Бъркан сладкиш1 коф.кис.мляко
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч.захар
1/2 ч.ч.олио
2-3 с.л.какао/може и без него, ако е за малолетни
/
1/2пакетче канела
1ч.л.сода бикарбонат/разтваря се в кис.млякото/
1/2 бурканче сладко/конфитюр/-това може да се замести, за малки деца с
ябълка, морков, банан и т.н според вкуса и предпочитанията и най вече възръстта.
Содата се разтваря в млякото всички съставки се смесват в купа бъркат се с лъжица.След това в намслена и набрашнена тава,пече се в загрята фурна на 150-180 градуса.Времето зависи от фурната, бодва се с клечка за зъби, ако излиза суха значи е готов. Поръсва се с пудра захар /или с разтопен шоколад, за големите/.Аз го режа на ромбове.Става красив и много вкусен.За следобедна закуска е чудесен!
Кекса с яйца е по особен, защото яйцата трябва да са на стайна температура, да се за предпочитане пресни и да се разбиват минимум 20 мин., иначе може да не стане сполучлив сладкиша.
Пробвай този, супер лесен е и винаги става!А относно залепването на моите мъфини, ще си взема силиконова форма, там залепване няма...