Пролетна салата
Рецепта за деца над 10-месечна възраст от д-р Антонова
Списък на необходимите продукти
1-2 листа зелена салата
1/2 краставица
1/2 домат
3 маслини
1 яйце
2 стръка магда ноз
1 стрък копър
3-4 с. л. кисело мляко
1 ч. л. зехтин
3-4 капки лимонов сок
Начин на приготвяне:
1. Доматът и краставицата се обелват, след което краставицата се настъргва на ситно ренде, а доматът се нарязва на малки кубчета
2. Листата зелена салата се нарязват на тънки ивици
3. Зеленчуците се подреждат в порционна чиния
4. Яйцето се сварява и белтъкът се отделя от жълтъка, след което се настъргва на ситно ренде
5. Жълтъкът и маслините се поставят заедно с киселото мляко в блендер
6. Добавят се лимоновият сок, магданозът, копърът и зехтинът и продуктите се смилат.
7. Салатата се овкусява с част от получения сос.
Кюфтенца с бял сос
Рецепта за деца на възраст над 1 година от д-р Антонова
Списък на необходимите продукти:
300 г телешка кайма
50 г пащърнак
50 г целина
1 морков
1/2 глава лук
2-3 стръка магданоз
1 к. ч. ориз
1 ч. л. олио
сол на вкус
брашно за овалване
за застройката:
1 яйце
1 ч. ч. кисело мляко
1 с. л. брашно
Начин на приготвяне:
1. Морковът се нарязва на колелца, пащърнакът и целината - на малки кубчета, а половината от лука – наситно
2. Зеленчуците се заливат с 1 л вряла вода, добавят се сол и олио и се варят до кулинарна готовност
3. Останалата част от лука се нарязва наситно и се смесва с каймата
4. Добавят се предварително свареният ориз, яйцето и нарязаният наситно магданоз
5. Сместа се омесва и от нея се правят кюфтенца, които се овалват в брашно и се слагат при зеленчуците
6. Яйцето за застройката се смесва с киселото мляко и брашното. Прибавят се няколко черпака от бульона и се вари около 5-6 минути, след което сосът се прибавя към зеленчуците
7. Ястието се поднася на децата, като зеленчуците могат предварително да се пасират