0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
съвет относно цитонамазка
« -: Февруари 08, 2007, 09:06:38 am »
бихте ли ми казали при цитонамазка кое е по важно - лекарят къде и как ти взима натривката или много по важна е лабораторията, в която се прави изследването. Мислех да отида в кварталната поликлиника да ми дадат пробата , а да я занеса в някоя по известна лаборатория, но тъй-като съм много притеснена относно резултата, който бих получила ви моля за съвет къде е най-правилно да си пусна такова изследване.
Re: съвет относно цитонамазка
« Отговор #1 -: Февруари 08, 2007, 09:23:57 am »
Ако се притесняваш , пусни си на две различни места.
*
« Отговор #2 -: Февруари 08, 2007, 09:27:44 am »
да аз ще занеса две проби в две различни лаборатории, но дали е от значение и лекарят, който ги взима......
« Отговор #3 -: Февруари 08, 2007, 09:58:27 am »
Едва ли ! :D
Това е изключително лесна процедура.
Целта е върху тампончето да останат клетки , за да се изследват.
« Отговор #4 -: Февруари 08, 2007, 19:48:13 pm »
Проблем ли е , ако направя това изследване след овулация или преди М?

*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #5 -: Февруари 08, 2007, 20:57:20 pm »
Единственото условие е да няма кървене.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #6 -: Февруари 08, 2007, 21:26:04 pm »
Важни са и двата фактора.

1. Дали е правилно взета пробата - да няма кръв и лубриканти, да не е на фона на възпалителен процес (в такъв случай е по-добре първо да се излекува), да е взета комбинирано с шпатула и четка, да е взета от двете места - от маточната шийка и от цервикалния канал, да е отбелязано, ако не се вижда границата между двата вида епител, да е добре намазана и фиксирана. Трябва също така да има добра паспортна част - години на жената, дата на ПРМ, срок на бременност или менопауза, ако има такива; резултати от колпоскопия, ако е правена; лекарства, които приема жената, ако приема.

2. Кой я оценява - правилно е преценката да се прави от патоанатом, а не от лаборант. Добре е оценката да е по съвременни критерии, а да не е посочена само група по Папаниколау. Ето така примерно трябва да изглежда един адекватен фиш:

ФИШ ЗА ЦИТОЛОГИЧНО ИЗСЛЕДВАНЕ РЕЗУЛТАТ № ............

Пациентка ............................................................................. год.......... ..............
цитологично изследване на материал от порцио № ....... церв. канал № .......
Адрес ................................................................................ на пациентка ................................... год. ....... Изпратена от кабинет/клиника/болница: ...................................................................
Амбулаторен № ................ Порцио № ............... Церв. канал № ................................ 
ГРУПА ПО ПАПАНИКОЛАУ: I         II        IIIА        IIIБ       IV         V
ПРМ: .......... Бременност (срок): .......... Менопауза от (срок): .......................................

Клинични симптоми: ..............................................................................................   
БЕТЕЗДА ТЕРМИНОЛОГИЧНА СИСТЕМА:
Досегашни резултати от цитонамазка №: ........................................................
Досегашни резултати от хистология №: ............................................................

АДЕКВАТНОСТ НА ЦИТОНАМАЗКАТА:
А. Задоволителна ...................
Б. Задоволителна, но ограничена от: ... кръв микроорганизми левкоцити
В. Незадоволителна поради:...... лоша фиксация липса на плоски клетки;
липса на ендоцервикални елементи:
цилиндрични клетки, слуз
метапластични клетки

Колпоскопия –– Диагноза ........................... ..............

КАТЕГОРИИ: A. Клетки в норма

Б. Клетъчни промени, свързани със:
трихомони кандида “clue cels” коки бактерии HVS CMV
атрофия радиация маточни песари
други ...........................................

Хормонотерапия да не вид ............... курсове ........................

В. Плоскоклетъчни интраепителни лезии (ПИЛ):
Лъчетерапия да не вид ............... курсове ........................
Атипични с неясна степен
Нискостепенни: с HPV без HPV
Високостепенни ПИЛ
Плоскоклетъчен карцином
Вътрематочен песар: да не

Г. Клетъчни промени в жлезните клетки:
Терапия на маточната шийка: да не
Ендометриални при жени в менопауза
Атипични, с неясна степен

Аденокарцином— ендоцервикален ендометриален извънматочен
с неясен произход

Електро Термо Крио Лазер колко пъти: .................... кога: ............................

Д. Други малигнени тумори
Конизация на м. шийка (кога) ......................
Хист. диагноза № ..........................
Допълнително описание .............................................................................................

Препоръки: колпоскопия биопсия цервикално абразио сепарирано абразио

Следваща намазка:  след 1 м.  3 м.  6 м.  12 м. друг срок:

Дата ..................... Лекуващ лекар: ..........................................
Дата .............. 200... г. Цитолог: ... (име, подпис)

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #7 -: Февруари 08, 2007, 22:20:15 pm »
1. Дали е правилно взета пробата - да няма кръв

При опит да се направи хидроинтубация ми разраниха шийката до степен, че започна да кърви -доста. Два дена по- късно ми направиха ПАП тест + тестове за хламидии и гонорея. Възможно ли е резултите да не са достоверни?
« Последна редакция: Февруари 08, 2007, 22:26:54 pm от Niki1 »
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #8 -: Февруари 08, 2007, 22:37:46 pm »
Не мисля. Нека излезе заключението.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #9 -: Февруари 08, 2007, 22:49:27 pm »
Благодаря Мели,

Съобщението гласеше, че всичко е в норма, но аз се притеснявам, че ако кръвта оказва влияние резултата може да е лош и да са ми спестили нещо.
*
Re: съвет относно цитонамазка и въпрос към Мели
« Отговор #10 -: Февруари 09, 2007, 12:04:38 pm »
Мели много благодаря за изчерпателният отговор. Сега ми взеха материала, изчаках три дни след сондажа заради кървенето и отидох днес дано не е имало вече кръв, въпреки че лекарката забеляза явно остатъци в канала. Това което ми направи впечатление от твоят съвет, е че преди две седмици имах открита малко кандида, за която проведох лечение, а от днес след цитонамазката ще си слагам и бетадин, тоест днес когато отидох за цитонамазка не съм сигурна дали кандидата е изчистена напълно, надявам се това да не окаже влияние на резултата, но най-много се надявам резултата да не е страшен, защото всичко ми мина през главата. Последен въпрос - тъй-като имам силна алергия към никел, а спекулума и някой други инструменти са с никелово покритие, дали не е възможно да има нещо общо с  кървене от шийката или изобщо да доведе до някакво възпаление?
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #11 -: Февруари 09, 2007, 15:11:37 pm »
Ако имаш алергия към никела, казвай това на гинеколозите. В някои клиники имат еднократни спекулуми, ако нямат, можеш сама да си купиш предварително. Така ще избегнеш този риск.

Димитър Кудоглу
*
разчитане на цитонамазка
« Отговор #12 -: Февруари 12, 2007, 11:51:54 am »
току що ми излезе резултата от цитонамазката, дали е възможно да ми го разчетете: PVCU - PAP I ( суперфициални и интермедиерни клетки, малки групи левкоцити). СС - РАР ІІ ( интермедиерни, ендоцервикални и метапластични клетки, слуз, групи левкоцити, еритроцити). 12.02.07