0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

проблеми в маточната кухина
« -: Февруари 05, 2007, 21:13:10 pm »
Здравейте,

Аз съм нова тук, от известно време чета вашите писания, от които съм научила много неща.

Престраших се да пиша и аз , тъй като ме споходиха внезапни съмнения относно моето репродуктивно здраве, за да обясня точно какво ме тревожи ще Ви опиша накратко историятае на моите мъки:

Преди 14 години - аборт
преди 6 години - опити за забременяване
преди 5 години - Цветна снимка (резултат: " Кухината на матката е с правилна форма и увеличени размери; с неравно очертан "дирндус" или "дирадус" (извинете на се чете добре), с пристенен дермит в щипването под дясната му половина. Нагъната дясна тръба, с броеницовиден характер на амп. част - к. м. се задържа периампуларно. Ампуларна непроходимост в ляво"
Препоръчва се лапароскопия.
След касапския маниер на работа на лекарите, които правиха цветната снимка аз се изплаших , разочаровах и реших за известно време да забрвя за този проблем.
4 години по късно 2005 г. - преживях и лапароскопия - резултат (доста по обнадеждаващ) :
CORPUS UTERI : Матка с нормална големина и правилна форма подвижна при палпация, наличие на миома 3 см (която е отстранена по време на лапароскопията)
TUBA UT. SINISTRA: с дължина 13 см, подвижна при палпация без видими изменения със запазен фиибр. апарат
ОПЕРАТИВНА НАМЕСА: не
ХРОМОПЕРТУБАЦИЯ: да , изпълва се и пропуска свободно контрасния разтвор
OVARIUM SINISTRUM: с р-ри 4-5 см. подвижен при палпация , без видими изменения
TUBA UT. DEXTRA: дължина 13 см със запазен фиибр. апарат, подвижна при палпация, без видими изменения.
ХРОМОПЕРТУБАЦИЯ: да , изпълва и пропъска контрастния разтвор свободно.
OVARIUM DEXTRUM: с размери 4-5 см, с множество ендометриозни огнища
LIGG. SACROUTERINA: б.о.  , но с наличие на ендометриозни .... (не се чете добре
HEPAR: б.о.
VES. CHOL: б.о.
LIEN: б.о.

Последваха инжекции ZOLADEX за 6 месеца , и след това всичко трябваше да е наред, според лекарите резултатите от цветната снимка вече не бяха актуални , и няма причина, която да е пречка за забременяване
да но чудото не се случваше....
8 месеца опити след Zoladexsa и нищо.....
следват 3 неуспешни инсеминации .....
...и отивам при нов лекар
този месец ще правя изследване на хормони и ще видим после , каква е мистерията на моя случай.....
...... само , че в мен нахлуха внезапни самнения , ами ако резултата от цветната снимка   - "Кухината на матката е с правилна форма и увеличени размери; с неравно очертан "дирндус" или "дирадус" (извинете на се чете добре)с пристенен дермит в щипването под дясната му половина"  са всъщност фаталните???

Моля Ви ако някой от вас  минал през подобно изпитание или е наясно с проблема пишете , имам ли шанс?
.....а при  лекаря  сам чак следващия месец

Благодря Ви,
 и се извинявам за дългата тирада
*

z22

• *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: проблеми в маточната кухина
« Отговор #1 -: Февруари 05, 2007, 21:30:10 pm »
според мен достоверни са резултатите от лапароскопията,а не от цветната снимка.
 Никъде не спомена за спермограма на половинката-правена ли е такава и ако не,то мисля че това трябва да е следващата стъпка.
<br />
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #2 -: Февруари 05, 2007, 22:13:31 pm »
Добре дошла!

Преписването на специализирани текстове не е добър вариант, защото се получава почти неразчетими съчетания от неологизми. По-добре направи копие.

"Кухината на матката е с правилна форма и увеличени размери; с неравно очертан фундус с пристенен дефект в ..." - това е един вероятен превод, но е възможно и да е друго

При лапароскопията, макар да е отличен метод за диагностика и отстраняване на определени дефекти, не се вижда маточната кухина. Възможно е дефектът да се е дължал на миомния възел. Аз лично бих предложила хистероскопия, ще се види какво е състоянието на кухината, ако има нещо евентуално, то ще се отстрани. Обсъди това с лекаря си.

На колко години си?

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #3 -: Февруари 06, 2007, 14:49:23 pm »
Здравейте ,

Благодаря Ви , че се отзовавате толкова бързо,

не споменах за спермограма и овулация защото там всичко е наред.

Да Мели наистина си права, ще го снимам този текст , не знам дали може да се "аттачва" тук, а със лекаря ще го обсъдя задължително  на следващото вижадане
годините са ми 34