Здравейте,
Аз съм нова тук, от известно време чета вашите писания, от които съм научила много неща.
Престраших се да пиша и аз , тъй като ме споходиха внезапни съмнения относно моето репродуктивно здраве, за да обясня точно какво ме тревожи ще Ви опиша накратко историятае на моите мъки:
Преди 14 години - аборт
преди 6 години - опити за забременяване
преди 5 години - Цветна снимка (резултат: " Кухината на матката е с правилна форма и увеличени размери; с неравно очертан "дирндус" или "дирадус" (извинете на се чете добре), с пристенен дермит в щипването под дясната му половина. Нагъната дясна тръба, с броеницовиден характер на амп. част - к. м. се задържа периампуларно. Ампуларна непроходимост в ляво"
Препоръчва се лапароскопия.
След касапския маниер на работа на лекарите, които правиха цветната снимка аз се изплаших , разочаровах и реших за известно време да забрвя за този проблем.
4 години по късно 2005 г. - преживях и лапароскопия - резултат (доста по обнадеждаващ) :
CORPUS UTERI : Матка с нормална големина и правилна форма подвижна при палпация, наличие на миома 3 см (която е отстранена по време на лапароскопията)
TUBA UT. SINISTRA: с дължина 13 см, подвижна при палпация без видими изменения със запазен фиибр. апарат
ОПЕРАТИВНА НАМЕСА: не
ХРОМОПЕРТУБАЦИЯ: да , изпълва се и пропуска свободно контрасния разтвор
OVARIUM SINISTRUM: с р-ри 4-5 см. подвижен при палпация , без видими изменения
TUBA UT. DEXTRA: дължина 13 см със запазен фиибр. апарат, подвижна при палпация, без видими изменения.
ХРОМОПЕРТУБАЦИЯ: да , изпълва и пропъска контрастния разтвор свободно.
OVARIUM DEXTRUM: с размери 4-5 см, с множество ендометриозни огнища
LIGG. SACROUTERINA: б.о. , но с наличие на ендометриозни .... (не се чете добре
HEPAR: б.о.
VES. CHOL: б.о.
LIEN: б.о.
Последваха инжекции ZOLADEX за 6 месеца , и след това всичко трябваше да е наред, според лекарите резултатите от цветната снимка вече не бяха актуални , и няма причина, която да е пречка за забременяване
да но чудото не се случваше....
8 месеца опити след Zoladexsa и нищо.....
следват 3 неуспешни инсеминации .....
...и отивам при нов лекар
този месец ще правя изследване на хормони и ще видим после , каква е мистерията на моя случай.....
...... само , че в мен нахлуха внезапни самнения , ами ако резултата от цветната снимка - "Кухината на матката е с правилна форма и увеличени размери; с неравно очертан "дирндус" или "дирадус" (извинете на се чете добре)с пристенен дермит в щипването под дясната му половина" са всъщност фаталните???
Моля Ви ако някой от вас минал през подобно изпитание или е наясно с проблема пишете , имам ли шанс?
.....а при лекаря сам чак следващия месец
Благодря Ви,
и се извинявам за дългата тирада