0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Дължина на ЛФ
« -: Април 19, 2006, 11:24:07 am »
Мацки, може и да се повтарям обаче търся, ровя, е така и не намирам логично обяснение на следното:
 - какви са причините за къса и дълга ЛФ и какви са последствията за това.
Намирам теми където пише че има причини и последствия, но не и какви точно!
*
Дължина на ЛФ
« Отговор #1 -: Април 19, 2006, 11:34:35 am »
Това успях да намеря с Гугъл:
Лутеалната фаза, наричана още `дни след овулацията’ (DPO) е тази част от цикъла, която започва след овулацията и завършва в деня преди следващия ви цикъл да се появи. Обикновено трае около 14 дни и не варира с повече от 1 ден при всяка жена. Лутеалната фаза е получила името си от Corpus luteum (‚жълто тяло’), структура която се развива на повърхността на яйчника след като зряла яйцеклетка е била отделена по време на овулацията. Corpus luteum произвежда прогестерон, подготвяйки тялото за бременост. Вашата ЛФ трябва да е поне 10 дена за да може да подсигури бременост.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
Дължина на ЛФ
« Отговор #2 -: Април 19, 2006, 11:56:31 am »

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
Re: Дължина на ЛФ
« Отговор #3 -: Април 19, 2006, 12:09:22 pm »
Цитат на: Mari_Pz

- какви са причините за къса и дълга ЛФ и какви са последствията за това.

Къса ЛФ или недостатъчност на жълтото тяло.Причините за възникването могат да   бъдат различни- намалено производство на гонадотропни хормони от хипофизата и непълноценно стимулиране на яйчниците (ЛХ и ФСХ) , повишено ниво на хипофизарният хормон (пролактин),непроявена захарна болест(захарен диабет) намалена функция на щит.жлеза и др. жлези с вътрешна секреция.
Дълга ЛФ или удължена по времетраене функция на жълтото тяло -най-често се дължи на нервно-психични заболявания. При него има едно продължително стимулиране на яйчника и корпус лутеум(жълто тяло) -пак с гонадотропни хипофизарни хормони.
При къса ЛФ ,корпус лутеум отделя малко количество прогестерон и зародиша неможе да бъде изхранен и много често има преждевременно загиване на оплодената яйцеклетката (зародиша).
Дълга ЛФ -тя се констатира когато няма бременност , а М не ти идва. Последствията са -удължаване на МЦ.

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
Re: Дължина на ЛФ
« Отговор #4 -: Април 19, 2006, 15:45:11 pm »
Цитат на: denis
Дълга ЛФ или удължена по времетраене функция на жълтото тяло -най-често се дължи на нервно-психични заболявания. При него има едно продължително стимулиране на яйчника и корпус лутеум(жълто тяло) -пак с гонадотропни хипофизарни хормони.

:balk_160: Е аз съм по-скоро с дълга  :lol:

Обаче всъщност ми варира с повече от един ден (обикновено ми е 15-16, но ми е бивала и 14, както и 18). Преди време бях пуснала въпрос тук. Денис, чела ли си нещо по въпроса? Във ФФ пише, че трябва да го обсъдиш с лекаря си, но всички вдигат рамене и казват, нормално е :?
Благодаря ти, Бени!

Дължина на ЛФ
« Отговор #5 -: Април 19, 2006, 15:56:50 pm »
И мойта е доста дълга - средно 18-19 дни, док нищо не казва по въпроса, незнам и аз вече.... :roll:
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
Дължина на ЛФ
« Отговор #6 -: Април 19, 2006, 17:59:05 pm »
И мойта е доста дълга - средно 18-19 дни, док нищо не казва по въпроса, незнам и аз вече.... :roll:

Мисля, че до 16 се приема за нормална ЛФ. Навсякъде където съм чела, пише каква е причината, но трябва ли лечение и какво  незная.
А ти сигурна ли си кога ти е овулацията, може да бъркаш в изчисленията.
Ако я засичаш с тестове -може при теб да настъпва след 36-я час.

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
Дължина на ЛФ
« Отговор #7 -: Април 20, 2006, 08:13:21 am »
Засичам я с фоликулометрия.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
Дължина на ЛФ
« Отговор #8 -: Април 20, 2006, 09:01:39 am »
Засичам я с фоликулометрия.

И колко пъти я засича?
Защото ако е 1-2 пъти само,т ова неозначава че винаги е така.
18-19 дена ЛФ имаш колко време и винаги ли е била толкова?

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

Starlet

• 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
Дължина на ЛФ
« Отговор #9 -: Април 21, 2006, 09:21:59 am »
Мисля, че до 16 се приема за нормална ЛФ. Навсякъде където съм чела, пише каква е причината, но трябва ли лечение и какво  незная.

Диагноза и лечение на недостатъчността на лутеалната фаза

Имайки предвид горната информация, става по-лесно да се разберат множеството симптоми, свързвани с дефекта на лутеалната фаза . Прогестеронът е отговорен за повишаването на базалната температура по време на лутеалната фаза. Жените, които следят базалната си температура, често пъти ще забележат, че техните температури през лутеалната фаза не са надеждно повишени в течение на дванадесет дни. Освен това, жените, които следят времето на овулация, често забелязват, че техният следващ цикъл започва по-рано от нормалните 12-14 дни след овулация.

След като се предположи диагноза дефект на лутеалната фаза , често се прави изследване на серумен прогестерон около седем дена след овулацията. Нива, по-ниски от 14 ng/ml указва, че производството на прогестерон в лутеалната фаза е неадекватно.

Ако се докажат ниски нива на прогестерон, често пъти има изкушение да се “лекува симптомът”, като на пациента се дават прогестеронови добавки по време на лутеалната фаза. В случай на неадекватно функциониране на жълтото тяло, допълнителният прием на прогестерон може наистина да бъде подходящо решение. Обаче, неадекватното развитие на фоликула може също да причини ниски нива на прогестерона. Следователно, от значение е да се измери размерът на фоликулите в средата на цикъла (чрез ултразвук) и нивата на естрадиол (чрез кръвен тест).

Ако развитието на фоликулите е нормално, тогава обикновено даването на прогестеронови добавки през втората цаст на цикъла е правилното лечение. Ако развитието на фоликулите е неадекватно, може да се предпише стимулатор на яйчниците, като например Кломид или инжекции на хормони; тези медикаменти помагат на фоликула да узрее по-адекватно, което има двойното предимство от произвеждането на яйцеклетки с по-високо качество и по-доброто функциониране на жълтото тяло.

Жените, чиято маточна лигавица не реагира на нормални прогестеронови нива, често имат нормално развитие на фоликулите и адекватни нива на прогестерона при измерване 7 дни след овулацията. Ултразвуковото изображение на лигавицата седем дена след овулацията, обаче, ще покаже лигавица, която не е успяла да се преобразува от трислойната структура, която е типична за периода на овулацията. В такъв случай, на жените често пъти се дава допълнително прогестерон през лутеалната фаза, с надеждата, че по-високите нива ще бъдат онзи тласък, който е необходим на лигавицата за да се преобразува. Някои лекари използват инжектиране на човешки хорион гонадотропин за допълнително стимулиране на жълтото тяло. Тези инжекции обаче могат да доведат до фалшиво положителни резултати от тест за бременност.

Източник: http://www.zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=191
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
Дължина на ЛФ
« Отговор #10 -: Април 21, 2006, 10:21:48 am »
Ходила съм на фм 3 последователни месеца и всеки път е така. Докторът нищо не казва, по въпроса, в смисъл, че знае за това и не е предложил нищо. Незнам вече. Сега като ми дойде, пак съм при него и ще говорим по темата, няма на къде. Те при мен и други притеснения изскочиха, така че ми предстои здрава битка.
Мерси на всички за инфото.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
Дължина на ЛФ
« Отговор #11 -: Април 21, 2006, 10:31:22 am »
Цитат на: Starlet

Диагноза и лечение на недостатъчността на лутеалната фаза

http://www.zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=191

И какво Старлет?
Тук се говори за лечение на симптома, не на причината ?
Какъв е пак проблема? Пак ще се заяждаме, заради самото заяждане.
Много е лесно да ми копираш от някъде някаква информация, за която си нямаш и понятие за какво става въпрос. Или видя заглавието и ето...
Докога ще ги вършиш такива. Помолихте да не се заяждаш с мен...

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
Дължина на ЛФ
« Отговор #12 -: Април 21, 2006, 10:43:14 am »
Между другото ако някой може да ми каже нещо относно по-дългата лф ще бъде много благодарна.
*

Starlet

• 1937
Дължина на ЛФ
« Отговор #13 -: Април 21, 2006, 12:39:13 pm »
И какво Старлет?
Тук се говори за лечение на симптома, не на причината ?
Какъв е пак проблема? Пак ще се заяждаме, заради самото заяждане.
Много е лесно да ми копираш от някъде някаква информация, за която си нямаш и понятие за какво става въпрос. Или видя заглавието и ето...
Докога ще ги вършиш такива. Помолихте да не се заяждаш с мен...

Ето че отново не четеш Денис!!!!!!! А работиш само с бутоните Копи и Пейст на компютъра. Да не говорим че при твоите копирания в повечето случаи дори не четеш какво пише. Аз за разлика от теб съм чела тази статия още преди година и то доста внимателно и ако беше прочела всичко внимателно щеше да разбереш че там не пише само за лечение на симптома. Виждам че напоследък си станала спец по хормоните. Особено с великата ти глупост, че ултразвука причинява хормонален дисбаланс. Там мълчиш защото нямаш мегдан за спор. А тук можеш да лавираш с думите ми. Просто се научи първо да четеш темите и то от край до край включително с линковете дадени в тях. Защото този линк беше пуснат по-горе от white. И от както ти отрязаха спатиите от игрите в подфорума на чашка кафе толкова глупости изписа из форума че книга мога да издам с тях само и само да трупаш актив. Е не се прави така, даваш ли си сметка какво можеш да причиниш здравословно на тези момичета, а за притесненията им просто няма да говоря. Второ практиката с копирането е твой патент а не мой, и както казах поне като ги правеше тия неща да ги четеше поне. Трето това не е заглавието на статията, което отново показва че не си правиш труда да четеш материалите, а да не говорим да се замисляш и над тях!!!!!

Към модераторите: МОЛЯ ВИ ДАЙТЕ И ВЪЗМОЖНО НАЙ-МНОГО ЗВЕЗДИ НО ДА СПРЕ ДА РЪСИ ГЛУПОСТИ ИЗ ФОРУМА, КАТО:

Изследването ,ако е правено непосредствено преди фоликулометрията -двете са в един цикъл - и затова и хормоните не са както трябва.Двете неща са взаимнозависими.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
Дължина на ЛФ
« Отговор #14 -: Април 21, 2006, 12:57:39 pm »
Старлет, явно наистина не разбираш за какво става въпрос.
И нямам намерение да споря с теб. Да спориш с някой ,който неразбира дори за какво става въпрос е безсмислено.

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

Starlet

• 1937
Дължина на ЛФ
« Отговор #15 -: Април 21, 2006, 13:01:27 pm »
Да спориш с някой ,който неразбира дори за какво става въпрос е безсмислено.

Няма смисъл дори да ти отговарям, ти сама си си отговорила вече
Дължина на ЛФ
« Отговор #16 -: Април 21, 2006, 19:37:27 pm »
Много ви моля, Старлет и Денис, не се карайте! И двете сте прекрасни, умни и възпитани дами.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
Дължина на ЛФ
« Отговор #17 -: Април 22, 2006, 09:17:30 am »
little_rabbit :balk_159:  
Няма!  :D

Виж тук...
МЦ - Ендометриум