0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Бета-хорионгонадотропин ?
« -: Януари 20, 2007, 17:43:07 pm »
Успях да си измоля хормоните по касата, но като гледам кодовете, явно сестрата на ендокринолога ми е объркала единия код ?
1021 - Прогестерон
1022 - LH
1024 - Пролактин
1025 - Estradiol
1026 -Тестостерон

1015 ???  - На този код отговаря Бета-хорионгонадотропин.

Има ли връзка с не забременяването?
Дали, ако помоля в лабораторията могат да ми пуснат FSH вместо 1015, или да си изследвам този бета-хорионгонадотропин и да си платя FSH ?

Re: Бета-хорионгонадотропин ?
« Отговор #1 -: Януари 20, 2007, 18:05:00 pm »
бета-хорионгонадотропин е хормонът на бременността
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #2 -: Януари 20, 2007, 19:01:04 pm »
Сестрата вероятно е объркала кода. Аз не помня - на бележките срещу кода няма ли го и самия хормон?

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #3 -: Януари 20, 2007, 20:48:52 pm »
Мели, в направлението са записани само кодовете на назначени МДД, а като гледам няма и място за попълване с думи на хормона  :dontknow:
Доктора каза на сестрата да пише всички, които се поемат от касата. Чух , че го пита и за този, но аз помислих, че е някой хормон от андрогените. Като се прибрах в къщи, проверих на тези кодове какво отговаря,  и се зачудих за този бета-хорионгонадотропин :ask:
Освен за откриване на бременност показател ли е и за друго ?
Пуснах в google и прочетох, че е туморен маркер, нещо може да съм в грешка :balk_113:

" Опрделяне нивото на hCG-b служи за ранно откриване на герминативни клетъчни тумори - мола хидатидоза и хориокарцином при жените, тестикуларен карцином при мъжете; за проследяване на пациенти с повишен риск от герминативни клетъчни тумори – при крипторхизъм, здрави монозиготни близнаци на бащи с тестикуларен карцином, за постоперативно проследяване на пациенти с тестикуларен карцином; в случаи на нетрофобластни тумори, секретиращи hCG-b; за ранна диагностика на еу- и ектопична бременност, за диагностициране на спонтанни аборти и хромозомни аномалии; за мониторинг на ранна бременност."

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #4 -: Януари 20, 2007, 20:52:30 pm »
Объркала се е. Обади се на лекаря да го поправят.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #5 -: Януари 20, 2007, 20:57:55 pm »
Значи, няма смисъл да ми го изследват? Благодаря за бързия отговор :P! :thankyousign:

« Отговор #6 -: Януари 22, 2007, 21:33:03 pm »
Пак съм аз  :P
Май вече търся " под вола теле", но сега отново прочетох една статия в Зачатие за хормоналните проблеми и се зачудих за този хормон отново.

"Дефицит на гонадотропен хормон

Гонадотрпния хормон спомага за освобождаването на FSH и LH от хипофизната жлеза. Без тях не е възможна овулация. Това състояние е лечимо, като се приема синтетичен хормон и лекарства за фертилност."

Кой е този гонадотропен хормон ? Аз имам проблеми с пролактина, LH и FSH :( Може би затова ми е пуснат този код 1015 - Бета-хорионгонадотропин?

Как се открива, ако имаш дефицит на гонадотропен хормон ?

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #7 -: Януари 22, 2007, 21:45:23 pm »
Май вече търся " под вола теле...
Определено е така. Говорим за 2 различни хормона. По-просто ще е да се обадиш на лекаря си и да го попиташ дали наистина иска да ти изследва ЧХГ или сестрата се е объркала.

Ако имаш проблем с хормоналната регулация, това се установява, като ти се изследват хипофизарните хормони (ЛХ, ФСХ, ТСХ ...). ЧХГ се изследва при налична бременност, съмнение за бременност, състояние след аборт и в много редки случаи на тумори, произвеждащи ЧХГ. ЛХ обичайно се изследва в комбинация с ФСХ, тъй като е важно и тяхното съотношение.

Така че залагам 1 към 30 за грешка на сестрата. :)

Димитър Кудоглу
« Отговор #8 -: Януари 22, 2007, 22:00:34 pm »
Мели, на 08.01.2007 г. пуснах ЛХ и ФСХ ( на 3 ден от МЦ )
ЛХ=9.29 (1.9 - 12.5 )
ФСХ=11.46 (2.5 -10.2)
 Няколко пъти съм ги пускала, или са на горна граница, или малко над нея  :( Пролактина също ми беше висок, но вече година го поддържам в граница с бромокриптин :P
 На 17.01.2007 г. изследвах и щитовидните:
FT4=12.96 (12.0-22.0)
TSH=1.30 (0.27-4.1 )
TAT=58.31 ( <115 )
MAT=5.00 (<34)

Тази седмица ще пускам и Тестостерон, Пролактин и Прогестерон.
 Търся причината за високите стойности на ЛХ и ФСХ. Отново ще ги пусна с направлението в началото на февруари.
Мели, кой е този гонадотропен хормон, за който се говори в статията? Извинявам се, ако вече досаждам !
Ще помоля сестрата да поправи грешката :)

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #9 -: Януари 22, 2007, 22:41:31 pm »
Мели, кой е този гонадотропен хормон, за който се говори в статията?

Това е отделяният от хипоталамуса гонадотропин релизинг хормон.

Димитър Кудоглу