Привет!
И аз да споделя всеобщото учудване, че са ти видели тръбите, че и разширени, че и с течност вътре. В България са ме гледали в София 2-ма много добри гинеколози, в Прага ме гледа много добър лекар-никой никога не ми е виждал тръбите. Матката, лигавицата, яйчниците, фоликулите-да, но тръбите-никога! Просто до колкото аз знам на ехограф не се виждат тръби. Имай го едно на ум това!
После и аз да ти кажа като другите момичета-радвай се, че навреме си сменила лекаря! Знаеш ли колко време, пари и нерви щеше да загубиш! Добре че на време си се усетила!
С изследванията се започва в този ред:
1. спермограма-евтино, бързо, не боли и изклЮчва 50 % от проблемите от раз. Разбира се, когато е направена качествено от професионалист.
2. Хормонален профил при жената в дните 2-4 от началото на кървенето.
3. Проследяване с ултразвук на овулация-12-14-16 ден. Само с ултразвук се доказва дали имаш добра овулация, с хубави, достатъчно големи фоликули, с доминантен, които се пукат добре и навреме.
и после вече снимки на тръби, антитела, имунологично и т.н.
Слушай ме сега! Това е важно! Това не сме си го измислили ей така! Специалистите по стерилитет не са го написали случайно като последователност. В медицината, при търсенето на проблем, винаги се започва от най-общото и най-често разпространеното нещо, и първо то се изклЮчва и след това се стеснява кръга към тези проблеми, за които вероятността да са наистина проблем е все по-малка и все по-малка.
Не знам как си решила да ходиш за цветна снимка преди да са ти изследвали хормоните! Не е оправдано това. Хормонален дисбаланс е много често срещана причини при жените да не става бебето. ИзклЮчи най-напред големите проценти, а после търси в малките проценти. И ако не сте направили добра спермограма-започнете от там!
Моят съвет към теб е да си запишеш час в лаборатория и на 2,3 или 4-ти ден от началото на мензиса да идеш и да ти пуснат един пълен хормонален профил за жена в репродуктивна възраст. После, 7 дни след доказаната с ултразвук овулация, трябва да провериш отново Прогестерон. Хубаво е дори хормоналните да се изследват няколко пъти, защото те са много чувствителни, пък и може месецът да е бил ановулаторен и т.н. Но за това вече лекар ще те насочи.
Ако се организираш добре за 2-3 месеца ще изклЮчиш най-големите проценти евентуални проблеми.
Ако наистина си в Пловдив, иди при д-р Даскалов в "Торакс". Ще си спестиш много лутане, чудене, маене и т.н.
И накрая: от сърце ти желая, миличка, докато правиш изследванията, да се окажеш бременна! Вярвам, че ако си организирана и подготвена с информация, ще си направиш само добро и скоро ще гушкаш сладко и здраво бебче!
Мари