0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Здравейте, момичета:)

Аз съм с един яйчник и една тръба.Тази година май месец ми направиха лапароскопия, с която е проверена проходимостта на единствената тръба /проходима/ и електрофенерестрация на единствения яйчник. Бебето така и не става 6 месеца след това и се насочваме към инвитро.
Направихме консултация със специалист по стерилитет и неговото мнение беше, че електрофенерестрацията на яйчник е много остарял метод - води до сраствания и до намаляване на яйчниковия резерв.
Бих желала да чуя мнения на момичета, които преди инвитро им е правена такава електрофенерестрация и дали това на по-късен етап правене на инвитро е повлияло зле за стимулациите.
Благодаря Ви предварително за споделените мнения:)
Re: Електрофенерестрация на яйчник и след това инвитро
« Отговор #1 -: Декември 04, 2006, 15:34:02 pm »
Това не беше ли някаква манипулация при която се надупчва повърхността на яйцниците или се обгаря с ток външната задебелена обвивка? Всъщност с това май се целеше да се подобри възможността на фуликулите да излизат по лесно и да достигат до тръбите или греша?

Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
« Отговор #2 -: Декември 04, 2006, 15:41:50 pm »
Преди известно време говорих с д-р Александров за лапароскопия и понеже беше зает, ми каза, ако бързам да отида при друг лекар, но с условието " да не пипат нищо по яйчниците".
От друга страна имаше тук случай ( поне аз помня един такъв) на момиче с ЛУФ синдром, които забременяха след такава манипулация.
*
« Отговор #3 -: Декември 04, 2006, 15:57:15 pm »
Маринка да това е манипулация с която с ток се надупчва отгоре повърхността на яйчника.Според специалистите обаче така се унищожава яйчников резерв от една страна, а от друга и се получават сраствания.
Иначе опитахме действително по нормалния начин, но за съжаление имаме и мъжки фактор и явно, че като изход се очертава инвитрото.
Затова се интересувам има ли момичета, на които е правена електрофенерестрация и след това инвитро - как са реагирали в този случай яйчниците на стимулация?
И колко време след лапаро се очакват появата на сраствания?
*
« Отговор #4 -: Декември 04, 2006, 16:18:11 pm »
Аз правих лапаро в края на януари и през април -инвитро. Електрофенестрация ми беше направена и на двата яйчника по време на лапарото. Но за първи път чувам, че това води до сраствания?! Дори напротив, това, което знам е, че такава се прави за да улесни работата на яйчника и за да могат по-лесно да се пукат фоликулите.Електрофенестрацията е новия метод за това. По-старият, електрорезекцията /когато се забелва яйчниковата обвивка като портокал/ вече бива отричан и се свързва с по-нататъшни проблеми.
Яйчниковият отговор по време на инвитрото беше добър доколкото не взимам предвид преблокирането на хипофизата заради декапептил депото.
Преди това имам още една лапароскопия отново с електрофенестрация, по време на която са отсранени много и плътни сраствания. По време на втората имаше сраствания, но много малко и съвсем леки. Т.е. поне в моя случай не изглежда електрофенестрацията да е довела до сраствания и др.проблеми.

*
« Отговор #5 -: Декември 05, 2006, 12:53:31 pm »
Благодаря ти via за споделеното мнение.Понеже аз ще разчитам за инвитро само на един яйчник затова и споделих мнението на екипа за инвитро, на когото смятам да се доверя.
Колко време след лапаро се появяват сраствания?Или при всеки организъм е различно?
*
« Отговор #6 -: Декември 05, 2006, 13:58:54 pm »
Колко време след лапаро се появяват сраствания?Или при всеки организъм е различно?

Изобщо не е задължително да се появяват сраствания. Ако пък се появят - няма как да се разбере. Най-важното е веднага след лапарото да се раздвижиш - имам предвид буквално в момента, в който те пусне упойката /около 3-4 часа/. Другото важно е предпазването от изстиване, топлите крака и покрит кръст.  8)

*
« Отговор #7 -: Декември 05, 2006, 15:22:04 pm »
Благодаря ти мила, via:)

Аз преди лапарото имах коремна операция /от преди 16год./ и като цяло на лапарото нямаше много сраствания /което ме навява на мисълта, че организма ми не е склонен към много сраствания/.
След лапарото наистина веднага станах - наистина на 4-5 час буквално.След месец правих и физиотерапия.
Надявам се наистина да нямам много сраствания.
А и единствения ми яйчник имаше преди лапарото хубав яйчников резерв - дано опасенията на докторите не се окажат почвени при мен:)

Благодаря ти още веднъж мила via, че сподели мнението си с мен :balk_21:

Желая ти искрено късмет занапред! :bfp1:
*
« Отговор #8 -: Декември 22, 2006, 17:04:08 pm »
Внас привет,

Аз си правих лапароскопия преди 2 години и ми беше извършена същата манипулация на яйчниците. Това лято правих инвитро и ми изкараха 14 яйцеклетки! Сега през ноември си направих изследване за яйчников резерв и със си съвсем ОК там.
Така че, мога да ти потвърдя от собствен опит, че може би дори яйчниците ми функционират по-добре от преди. За сраствания не знам, но откъде пък да увеличава риска от сраствания?  8O Твоя док обясни ли ти защо мисли така?
Песимистът вижда трудността във всяка възможност;
Оптимистът вижда възможността във всяка трудност!
« Отговор #9 -: Декември 27, 2006, 14:27:37 pm »
Доколкото разбрах тези сраствания се получават при стария метод на "обелване" на ячниците , а при новия с изтъняване на повърхностния слой - няма такава опастност.

*

misi

• *
  • 1543
  • Невъзможното днес ще стане възможно утре!
« Отговор #10 -: Декември 28, 2006, 09:27:08 am »
Вкас,
Аз имам подобна на твойта съдба – с един яйчник и една тръба. Правена ми е една коремна операция, при която е отстранен единият ми яйчник, а на другия е направена електрорезекция (обелване на яйчника). Незнам дали заради това или от късното раздвижване след операцията (получих възпаление и хематом в корема) аз се оказах с много сраствания. Преди две години правих лапароскопия, и доктора каза, че в корема ми е пълна каша, опитал се е да изчисти срастванията, но тръбата ми е била доста срастнала, възпалена и ограничено проходима. Една година след това преживях и извънматочна бременнност. Сега съм в подготовка за инвитро и се надявам яйчника ми да реагира добре на стимулацията и да няма повече проблеми. Притесненията ми са дали с този един яйчник не съм по-склонна към хиперстимулация и колко ли фоликула ще успея да образувам.
Желая ти късмет!

*
« Отговор #11 -: Декември 28, 2006, 11:05:22 am »
Момичета здравейте,
при срещата ми с д.Александров коментирахме лапароскопията и ме посъветва по същия начин.Да не се пипа нищо по яичниците,защото след това се получават сраствания
*

naha

• 1474
  • За всяко нещо си има Време, Път и Надежда!
« Отговор #12 -: Декември 28, 2006, 12:05:54 pm »
И аз съм с коремна операция(преди3г), при която ми е  махната едната тръба и част от десния яйчник. Резекциа ми е правена на левия яйчник. Тази година имам лапароскопия с фенестрация. Доктора които ме оперира много се ядоса, че е правена резекция. По думите му са махнали тъкан, която природата е дала и не е трябвало да се пипа...както и да е. Въпреки тея манипулации нямам овулация... Предстои ми инвитро. Сраствания знам, че може да се образуват след всяка хирургична интервенция не съм чувала само заради фенестрация. След като тръбата ти е проходима и имаш яйчник защо не пробвате естествено? Или са срещуположни?
« Последна редакция: Декември 28, 2006, 13:39:13 pm от naha »
« Отговор #13 -: Декември 28, 2006, 12:22:43 pm »
И значи какво излиза пак, че за пореден път докторите се разделят на две мнения и отстояват две противоположни тези. Сега на кого да вярваш? :balk_122: :balk_113:

*

naha

• 1474
  • За всяко нещо си има Време, Път и Надежда!
« Отговор #14 -: Декември 28, 2006, 13:42:03 pm »
Не разбрах другата теза? Това за срастванията ли ? Или нещо друго?
*
« Отговор #15 -: Декември 29, 2006, 09:29:39 am »
Момичета благодаря Ви за споделените мнения :bighug:

Доколкото аз разбрах от няколко лекаря вече навън не се прилага никаква интервенция вурху повърхността на яйчниците - нито резекция, нито електрофенерестрация.Ако последните 2 се сравнели резекцията е по-лошата процедура и тя води до по-големи сраствания.
Но както Ви споменах това на мен казаха на няколко места все при консултация със специалисти по стерилитет - че не е никак желателно да се пипало по яйчниците....аз за себе си искрено се надявам, че ще успея и с един яйчник, на който съм изследвала преди лапарото яйчниковия резерв и беше добър.
Има и друго мнение споределено от доц.Конова - че "пипането" по яйчниците разгледано от страна на имунологията много често води и до антиовариални антитела...затова и тя ме посъветва след лапарото да си направя повторно това изследване/бях правила преди лапаро и бяха отрицателни/, но слава богу и след лапаро си бяха отрицателни.
Naha не става при нас по естествен начин /макар, че при мен тръбата е нормално проходима и яйчника прави всеки месец ову/ заради силно повишения вискозитет на спермограмата:( - спермчовците не са достатъчно подвижни да достигнат яйцеклетката:(
« Отговор #16 -: Декември 29, 2006, 15:09:27 pm »
Не разбрах другата теза? Това за срастванията ли ? Или нещо друго?

От гореописаните отговори се затвърждават две твърдения - едното е че е по-добре за овулацията и излизането на фуликулите да се изтъни, обгори или надупчи обвивката на яйчниците, а другата теза - че не трябва да се пипа нищо по тях, защото се получават сраствания. Ето за това казвам, че докторите са на две различни позиции. Освен това и двамата с които съм се консултирала по тези и други въпроси д-р Попов от Шейново и д-р Налбански от МД бяха на мнение, че така се прави с яйчниците и че това решавало част от проблемите с овулацията и не водело до някакви проблеми след това. Е -  значи въпросът остава отворен. Аз лично пак ще питам и без това ми предстои лапароскопия.