Здравей!
Въпросът ти е много хубав и аз често съм говорила тук, а и на други места, че у нас няма алгоритъм, по който да се правят изследванията и евентуалното лечение, с цел да не се пропусне нищо важно, а същевременно да не се натоварва двойката с излишни изследвания. Работата по алгоритъм не е нова за медицината, но в областта на стерилитета има поне два недостатъка. Първият е общ - медицината не е точна наука и всеки опит за програмиране, за вкарване в рамки, крие макар и минимален риск при някои маргинални пациенти да пропуснем водещата диагноза и да ги насочим към крайно неправилно поведение. Вторият е конкретен за България - стерилитетът е мултидисциплинарен проблем, изисква работата в екип на много на брой и различни по вид специалисти. Такива екипи, за жалост, са формирани на малко места и в непълен състав и тогава, което е наш принос към световната практика, българският пациент сам си прави екипа, обикаляйки страната, за да се консултира със съответните специалисти.
Като общ принцип, спермалният анализ (спермограма) задължително е първото изследване, което трябва да се направи при двойка без деца след 1 година редовни сексуални контакти без предпазни средства. След това при мъжа се търсят, както и лекуват, първо възпалителни (инфекциозни) причинители и заболявания, после хормонални и дегенеративни. Ако няма такива, се преминава към по-редки причини, примерно генетични и имунологични.
При жената също първо възпалителни, след това се проследява овулация, хормонален статус и се доказва проходимост на тръби. Ако няма такива, отново се преминава към по-редки причини (генетични и имунологични).
Всичко това е доста общо и схематично и в момента е въпрос на добра практика и на опитен лекар да прецени кое да се направи и в каква последователност. Дано не съм била многословна.