0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

вегетарианка
« -: Февруари 20, 2007, 16:16:17 pm »
Нека да поговорим за жената-вегетарианка, която планира бременност?

Тези незаменими аминокиселини, съдържащи се в месото, наистина ли са незаменими?
Вероятно има алтернатива?!

Фосфорът в рибата може ли да се набави по друг начин?

Дочух мнения от близки, че понеже не ям месо и риба, не се знае до колко ще бъде пълноценен организма ми по време на бременността за бебето?!

Но имам хиляди жени в света, които са вегетарианки от раждането си и се радват на чудесни деца!!

Моля за вашето мнение!

*
Re: вегетарианка
« Отговор #1 -: Февруари 20, 2007, 16:47:19 pm »
Това, което съм чела и гледала по ТВ не е в твоя полза. Общо взето се препоръчва на бременната да премине към здравословно хранене, включващо и риба и нетлъсти меса, докато трае бременността.
*

peti_pati

• 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
« Отговор #2 -: Февруари 20, 2007, 17:22:15 pm »
Моя приятелка вегетарианка, живееща в Ирландия роди една прекрасна здрава дъщеричка точно преди Коледа  :D. Лекарите там дори са отбелязали изрично в картона й, че се храни много здравословно. Единствено й бяха предписали обичайните за бременни витамини. Не си е променяла по никакъв начин храненето :D.

Но аз не съм лекар - нека по-компетентните от мен да се изкажат 8).
Намерихме нашето синче.
*

Жужка

• 564
  • Фен на Пегъзи Музовски
« Отговор #3 -: Февруари 20, 2007, 17:46:05 pm »
Мила, ти не си вегетарианка.  :) Ти просто не ядеш месо. Фосфора не знам от къде можеш да си набавиш, но можеш да компенсираш яденето на месо с прием на повече грах и боб (зелен и сух). Трябва да ядеш много сурови ядки - основно орехи. Постарай се да приемаш и повече суров смлян сусам - той е най-добрият източник на калций, а на теб ще ти е нужен.
Успех от мен!
Мога, стига да искам.
*
« Отговор #4 -: Февруари 20, 2007, 20:05:56 pm »
Цитат
"...Добре балансираната вегетарианска диета е база за добро здраве и дълъг живот.

Пълно вегетарианство обаче не се препоръчва при деца, бременни и кърмещи жени, тъй като в тези периоди потребностите от качествен белтък, витамини и минерали са по-големи и съществуват сериозни рискове от хранителни дефицити."
« Отговор #5 -: Февруари 21, 2007, 21:28:33 pm »
Вегетарианец е човек, който не яде месо и риба.

Веганец е човек, който е изключил от менюто си освен рибата и месото, също така и всички млечни продукти и яйцата.

Да, приемам ядки:
един ден шепа  сурови орехи,
на другия ден 7-8  сурови лешници
на третия ден накисвам 7 до 10  сурови бадеми във вода, за да може след минути да им махна обелките и да си ги хапна.

Радвам се, че суровият сусам става все по-популярен. Консумирам по две лъжички на ден като внимавам да го дъвча старателно и го гълтам, когато усетя че се е превърнал на кашица.

Другото нещо, за което се сещам да ви обърна внимание, е покълналото жито. Истинска живителна "бомба".

Да, ще чакам някой да се включи с информация относно фосфора.

« Последна редакция: Февруари 21, 2007, 22:07:50 pm от shivani »
*

Жужка

• 564
  • Фен на Пегъзи Музовски
« Отговор #6 -: Февруари 21, 2007, 22:05:16 pm »
Вегетарианец е човек, който не яде месо и риба.

Веганец е човек, който е изключил от менюто си освен рибата и месото, съще така и всички млечни произведения и яйца.
Благодаря ти, не знаех!  :)
И на мен ще ми е интересен друг източник на фосфора.
Мога, стига да искам.
*
« Отговор #7 -: Февруари 21, 2007, 22:10:33 pm »
Има различни видове вегетарианство, като основните групи са:

- пълните вегетарианци, които не консумират никаква животинска храна;

- лакто-ово-вегетарианци, които освен растителни продукти приемат мляко и млечни продукти и яйца. Има разширен вариант, които включва и консумацията на риба.
« Отговор #8 -: Февруари 22, 2007, 10:41:36 am »
Аз съм 32 седмица от 10 години не ям месо за сега нещата вървят добре.Определено няма проблем ако не ядеш месо , но това да ядеш ядки е много важно.Сусама е много полезен освен за калции и за желязо, но  трябва да го ядеш смлян,защото колкото и да го дъвчеш не се усвоява качествено.По-добре да се яде суров сусамов тахан, имаго по диетичните магазини.Да не се забравя и червеното цвекло.
*
« Отговор #9 -: Февруари 26, 2007, 20:47:09 pm »
На анкетата не й схванах смисъла.

Етърва ми (англичанка) от много години е вегетарианка. Съпругът й-също. Родиха си здраво и хубаво бебе, кърми, сега е бременна с второ. Не пушат, не пият, не приемат лекарства. Живеят на екологично място, обичат дългите разходки сред природата.

Като съм я гледала как яде-без боб/грах/леща/чик пийз (това не се сещам как му казваме на български, дали не е соя?) и други подобни не сяда на масата. Присъстват поне в 2 от ястията й. Отделно много салати с много сурови ядки вътре-не само орехи, лешници, бадеми, но и суров слънчоглед, разни шишаркини семена и т.н.

Моят съвет е да четеш по английски, немски и френски сайтове за разнообразни менЮта, ако държиш на вегетарианството. Дано да говориш езици. В България не е така популярно, много грешки се правят от практикуващите го, няма достатъчно разнообразни продукти на пазара и именно затова лекарите ни не го препоръчват на бременна и кърмеща жена.

Задължително се консултирай с добър диетолог и уведоми гинеколога си за вегетарианството, за да ти предпишат витамини за бременни и да те наблЮдават.

Веганството определено е отречено за бременни и кърмачки дори и на Запад.

Alexandra
« Отговор #10 -: Април 03, 2007, 14:54:00 pm »
Здравейте :)
Аз също не ям месо и риба, но това е защото не обичам, не ми е вкусно и т.н. Не го правя за да съм вегетарианка и да спазвам някаква диета или философия. Незнам дали и с shivani е така, но според мен неосъзнатото вегетарианство (аз съм така от много малка) трябва да се приема по различен начин. Вярно е, че има моменти, в който ми се дояжда хапка или две пиле или пък посягам към парче салам, но това е пренебрежимо малко за да е достатъчно  :)
Има много деца, които отказват да ядат месо, но въпреки това родителите им ги тъпчат  :x Ако човек се чувства добре и му е достатъчна храната, която поема, не виждам защо по време да бременност да е по-различно  :? Все пак ще се пият всички допълнителни витамини и минерали  :D