Към Сигнус - същата информация ми предоставиха, както е посочила в постинга си Поли - само че на френски.
Имат традиции, добри са, освен това е университетска клиника, което си означава много като ресурси и възможности за развитие.
Цените са европейски, разбира се.
Що се отнася до предимплантационнаа диагностика, това което разбрах от филма е, че наистина в Германия законодателството забранява да се унищожават ембриони - веднъж пунктирани те се връщат на същата пациентка. Законът ги защитава да не бъдат изследвани и поради някакви малформации да не бъдат изхвърляни и също така не могат да се даряват яйцеклетки на друга жена. По този начин жени, които са направили инвитро опити /или имат спонтанни бременности/ неуспешни и впоследствие се е оказало, че не е успешно поради генетичен проблем, не могат да намерят решение на проблема си в родината си. Така жени, които имат този проблем, в други страни правят инвитро с предимплантационна диагностика /показаха как специалист изследва ембриона под специален микроскоп, под който се осветяват гените в специфични флоуресциращи светлинки/. Така им се връщат само неувредените ембриони. Това е при доказан генетичен проблем. От друга страна жена, която има генетичен проблем и нейните яйцеклетки като цяло носат този код - има проблем и неговото решение е да приеме донорска яйцеклетка от друга жена. Това също доколкото четох в Германия е забранено от закона и затова пътуват до Белгия. Филмът беше много интересен - около 2 часа документален по френската телевизия АРТЕ и както филмите на Дискавъри включваше и истински истории на няколко двойки пристигнали от чужбина в Белгия за инвитро. Проследиха всички етапи, показаха и пункциите и трансфера. След това двойките имаха свободни дни, в които си почиваха и разхождаха и очакваха деня на теста. Сутринта дават кръв и следобяд се обаждат по телефона в клиниката - сестрата им каза, че тестът е негативен на всички участнички във филма. Така завърши - заключението беше, че за съжаление при тази процедура много по-чест е негативния резултат. Парадоксално, но в този момент почувствах облекчение, че не съм само аз с този резултат. Някак си се успокоих и започнах да мисля какво ми предстои, престанах да се терзая за миналите си неуспехи.
Общо взето почти всички участнички във филма реагираха със съжаление, но понесоха отрицателния резултат. Най-много ми стана мъчно за една жена на 39г. от Германия, която започна да плаче на улицата, където научи резултата и да разказва колко много опита е направила и защо й се случват само негативни резултати - беше минала през поне 10 опита инвитро. Много ми стана мъчно за нея.
Важното е да имаме и късмет!