Здравейте, бебеправковци. Вече си излях мъката в един дълъг пост за варикоцелето, но ще пиша и тук.
При лоши показатели на спермограма, не се шашкайте, а изчакайте мало време и правете втора, ако е възможно независимо от назначен лекар/преглед, просто записвате час и отивате.
Нашата история:
Месец май 2018 г. след дълго умуване защо не става бебето се размърдахме най-накрая и отизохме в МАйчин дом, като най-близко до вкъщи, за преглед. Спермограмата излезе трагична - 5% концентрация, при референтни 20%. Морфологията по Крюгер също беше занижена - 12%. Няма да коментирам, че в "стаичката" е имало малко тъпи списания, от които сигурно и тинейджърите вече не се трогват, но мъжът ми стоически издържа.
Чудя се защо още първия път не отидох в репродуктивна клиника, но предразсъдъците ми край нямат - реших, че като е нвитро клиника, ще ми изкарат лоши резултати, за да ме вербуват за клиент.
Д-р Вакрилов едва ли не ми намекна, че мъжът ми е стерилен, и ИКСИ е варианта за нас, както и ни насочи към андролог - д-р Кацаров.
Д-р Кацаров откри варикоцеле І степен, което според него ако се оперирало, щяло да подобри показателите, и че без такава операция, каквото и да е лечение и добавки нямат смисъл, тъй като плувците просто се сварявали в тестисите. Абе стори ми се логичен и сдържан, добре обясняваше, и ние наплашени и респектирани от лекарите (винаги съм била , ценя специалистите във всяка област) не се усъмнихме в думите му.
Към онзи момент виждах само две алтернативи - операция и надежда за подобрение и успоредно с това действане за кандидатстване по фонда/събиране на средства за самофинансиране на ИКСИ.
Е, депресирах се, знаете как е, но почнах да ви чета, за което съм ви безкрайно благодарна.
3месеца по-късно по съвет на доц. Андреева от Щерев, направихме повторна спермограма в независима репродуктивна клиника (без да сме нейн пациент), а именно в Надежда. Показателите на концентрацията и морфологията пак бяха занижени, но вместо 5% концентрация вече имахме 38% (само 1 процент под референтната граница) , морфологията излезе същата каво в Майчин дом.
Поговорихме с емриолога, предстои ни преглед и с друг андролог и смятаме да пробваме още няколко месеца по естествен път, с приемане на добавки и витамини от страна на мъжа ми + следена на овулация.
Много съм възмутена, че д-р Кацаров не ни каца, че има и риск покацателите да се влошат и че първите 6 месеца те винаги се влошават всъщност и после чакаш бавно възстановяване и подобряване.
Ядовсав се и на себе си, че от толкова щадене на психиката на мъжа ми не го натисках достатъчно и за други прегледи и изследвания, а за малко да го пратя на операция, която по-скоро няма да се окаже нужна, с надеждата да реши магически проблема.
Бъдете щастливи и желая на всички успехи