За антибиотиците роман мога да напиша. Моята дъщеря редовно се черпи с тях, за мое съжаление, но нямам особен избор. Прави усложнения и не рискувам. Когато беше на 3, махнахме третата сливица, защото положението беше като при Дани на Jbrul. За съжаление, моето дете се оказа от тези, които въпреки отстраняването на гнездото с бактерии, продължи да боледува. Просто по-леко караше болестите, но с АБ не се разминаваше. Има макара в ухото, защото се наложи да дренират и двете уши, имаше доста течност събрана и на едното поставиха "макаричка", за да се вентилира канала и да не задържа течност. И това, при положение, че никога не съм я държала на чайчета и капчици, когато е била сериозно болна. Не искам да си помислям, ако не бях давала антибиотици, какво щеше да е, пази Боже, сигурно щеше да е загубила слух. Преди да махнем третата сливица, в рамките на една календарна година направи 3 бронхита и една пневмония. Отделно другите болести. И имайте предвид, че в нито един от тези случаи, не съм неглижирала състоянието й, нито съм се опитвала с бабини илачи да я излекувам. Просто много бързо се развиваха при нея нещата, пневмонията беше вирусна и не се чуваше на слушалка. Добре че педиатърката й е много опитна и веднага я надуши, че нещо не е наред и ни прати на снимка, че да лъсне. На слушалка - гърди идеално чисти. Имаше лека кашлица и малко хрема. От операцията насам, не е правила нито бронхити, нито пневмонии. Но продължава да боледува и абсолютно ВСЕКИ път, без изключение, вдига висока температура, над 38,5. Около 39 де движи по няколко дни и няма сваляне. И това е всеки път, направо вече ми иде да се обеся. Гърлото й става огненочервено и понеже ушите й са слабо място, веднага я удря там. Как да посмея да не дам АБ? Давам и това е. Колкото пъти съм опитвала да се размине и съм настоявала да не пие, толкова пъти е усложнявала. Вече експерименти не си правя.
Последният път беше уж с по-леки симптоми, по-ниска температура, гърлото мнооого леко червено. Решихме, че няма да даваме АБ тоя път, ще се размине. Мдааааа, след 3 дни от ухото и протече гной. Буквално. Макаричката трябваше тази есен да я махнем вече, но се беше разболяла септември и отложихме за октомври. УНГ-то рече - добре че не сте я махнали, че да изтече всичкото това нещо, иначе сещай се къде щеше да е, и трябваше да оперираме отново и да дренираме. А така поне изтече навън. Косата ми се изправи като видях какво и колко изтича от това ухо, казвам ви. Няма да давам АБ ли? Давам и песни пея. Като я гледам, нищо й няма, ама е жива и все още има слух, де.
До 2 годишна, т.е. докато не тръгна на ясла, не беше се разболявала нито веднъж, а беше непрекъснато в контакт с всякакви хора и деца. Все беше по площадките с всякакви смърцащи, кашлящи и прочее дечурлига и не се разболя ни веднъж. Не беше пила никакви лекарства. И аз си мислех, че няма да е от боледуващите. Ей, тръгна на тая ясла и адът се отприщи. Тя е болна всеки месец! Буквално. Има моменти, в които ми иде да вия казвам ви, не е човешко това. Вече е на почти 5 години и продължава. Малко поразреди, но пак си боледува твърде често. Имало е случаи, когато съм си мислела, че не може да пие толкова много АБ, все си мислех, че ще се увреди /и аз взех да се паткьосвам като бг-мамките
/, особено като всеки втори ми обясняваше как не можело така, ще го отровя това дете, включително и мои близки. Имах много препоръки да започна да я водя на хомеопат, щяла да се оправи. Разбира се, теглих по една майна на всички и толкоз. Много е лесно отстрани да обясняваш как някой си трови детето, щото често пие АБ, ама като не си в къщата му, да видиш за какво иде реч, нищо не знаеш. Аз си знам колко ми е гот, че я черпя редовно, особено пък, тя не иска да го пие по никакъв начин и абсолютно всеки път й го даваме насила, разбирайте - единият й държи ръцете и краката, другият й отваря устата и изсипва. Найс, а?
Много съм говорила с педиатърката й за това, споделяла съм притесненията си, но тя много бързо ме сваляше на земята. Тя твърди, че по-добре да пие АБ и да избягваме усложнения, защото последиците от усложненията са много по-страшни от евентуални странични ефекти на АБ. То всъщност, страничните ефект са тези, които спомена и Jbrul. Съвременните генерации антибиотици са много пречистени, особено тези за деца. Но усложненията от вирусите, защото нека сме наясно, в днешно време, никой вирус не е безобиден, виждате и чувате всеки ден какви фатали стават уж от вирус, са доста сериозни. Удрят в бъбреци, сърце и стави. И това ще избие след години, когато вече е късно и нищо не може да се направи. Моята щерка самите вируси не я морят, но лошото е, че я удрят в слабите места - гърло и уши, оттам развива бактериални инфекции и вече не става дума за вирусче.
Колкото до времетраенето на курса на лечение, 7 дни е минимумът. Още преди Бърди беше писал, че за да е ефективен максимално АБ, трябва да се пие 10 дни. Някой назад беше писал, че действа с натрупване - точно така е. Дори да няма вече симптоми и детето да е видимо добре, АБ си се пие докрая, иначе се рискува да остане недоизлекувана инфекция и да рецидивира, при това с много по-големи усложнения.